Μαγειρεύοντας με τα μικρά παιδιά: Κάνει καλό!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μαγειρεύοντας με τα μικρά παιδιά: Κάνει καλό!

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Μαγειρεύοντας με τα μικρά παιδιά: Κάνει καλό!

Η μαγειρική με τα παιδιά μας είναι μια από τις πιο υπέροχες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί τους! Ο χρόνος στην κουζίνα μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική και ποιοτική απασχόληση, η οποία μπορεί να διδάξει πολλά στα παιδιά και να εξελίξει τις μαθησιακές τους δεξιότητες.

Η μαγειρική κάνει καλό…

στα μαθηματικά. Αν θελήσουμε να αλλάξουμε τις ποσότητες μιας συνταγής, θα χρειαστεί να κάνουμε προσθέσεις, πολλαπλασιασμούς ή διαιρέσεις. Να μια υπέροχη ευκαιρία για να ακονίσουν το μυαλό τους με την αριθμητική.

στην κατανόηση. Η ανάγνωση και κατόπιν η κατανόηση των βημάτων είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την εκτέλεση μιας συνταγής. Επιπλέον, οι τεχνικές της ανάμειξης, ή της θέρμανσης των υλικών, βοηθούν στην ανακάλυψη της αλληλουχίας δράσης – αποτελέσματος.

στην εφαρμογή της επιστήμης στην πράξη. Το αλάτι, το λάδι, τα μπαχαρικά! Η έννοια της τήρησης των αναλογιών για να ολοκληρώσουμε μια δεδομένη συνταγή, είναι ένα αυθεντικό πείραμα της Χημείας, που εξοικειώνει τα παιδιά με την επιστήμη, με τρόπο πραγματικά συναρπαστικό.

στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι! Η μαγειρική είναι μια δεξιότητα που θα φανεί χρήσιμη στην ενήλικη ζωή του, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμεύει το δίπλωμα του αυτοκινήτου ή η χρήση του υπολογιστή. Είναι καλό λοιπόν να ξεκινήσει να την εξασκεί από πολύ νωρίς.

Πως θα βάλουμε τα παιδιά στο κόλπο!

Μπορούμε να ρωτήσουμε τα παιδιά ποιο είναι το φαγητό που θέλουν να μαγειρέψουμε σήμερα μαζί τους, Έτσι, θα τους δημιουργήσουμε την αίσθηση της ενεργής συμμετοχής και του ελέγχου της κατάστασης.

Τοποθετούμε στις επιφάνειες της κουζίνας όλα τα υλικά και τα απαραίτητα σκεύη και εργαλεία. Για μια extra βοήθεια, ομαδοποιούμε τα απαραίτητα, ανάλογα με τα βήματα της συνταγής. Δεν ξεχνάμε να έχουμε διαθέσιμο άφθονο χαρτί κουζίνας, πετσέτες και σφουγγάρια.

Διαβάζουμε μαζί τη συνταγή και ζητάμε να επαναλάβει έπειτα τα βήματα, με δικά του λόγια. Στη συνέχεια, του επιτρέπουμε να ξεκινήσει μόνο του, πάντα με επίβλεψη και διακριτικές συμβουλές.

Εξοπλιζόμαστε με υπομονή και άφθονη αίσθηση του χιούμορ! Αν αρχίσουμε να γκρινιάζουμε ή να «ανακατευόμαστε», τότε μάλλον θα το αποθαρρύνουμε από τη μαγειρική… Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε!

Μερικές ιδέες για συνταγές:
Γρήγορες τηγανίτες με βρώμη και χυμό πορτοκαλιού

Πίτσα με λαχανάκια Βρυξελλών

Σαλάτα με φακές

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα!