Μία σύμβουλος διαπαιδαγώγησης μιλά για τη χρήση οθονών από παιδιά
Επικαιρότητα ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

Μία σύμβουλος διαπαιδαγώγησης μιλά για τη χρήση οθονών από παιδιά

July 25, 2019

author:

Parenting.gr

Μία σύμβουλος διαπαιδαγώγησης μιλά για τη χρήση οθονών από παιδιά

Η Gloria DeGaetano μελετά την επίρρεια των οθονών στους νεαρούς εγκεφάλους εδώ και χρόνια. Είναι η ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Προνοίας Γονέων, ενός δικτύου γονικής εκπαίδευσης που προσφέρει βοήθεια σε γονείς και παιδιά. Συζητά παρακάτω το δύσκολο θέμα της διαχείρισης των διαφόρων συσκευών από παιδιά.

Γιατί η διαχείριση των συσκευών είναι μια τόσο μεγάλη πρόκληση;

Η DeGaetno μας είπε ότι οι επιδράσεις στα παιδιά έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, “εξαιτίας της ευπάθειας του εγκεφαλικού στελέχους και του νωτιαίου μυελού που επηρεάζονται από τις οθόνες με τρόπους που δεν επηρεάζεται ένας ώριμος εγκέφαλος.” Αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού και την αντίδρασή του στα επιβαλλόμενα όρια. “Το παιδί αρχίζει να γίνεται επιθετικό και” ευερέθιστο” και δεν δέχεται εύκολα τα όρια.” Αυτό συχνά αφήνει τους γονείς και τα παιδιά να αισθάνονται θυμωμένοι και απογοητευμένοι.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κατάχρηση των συσκευών στα παιδιά;

Μια βαθμιαία και συνεργατική προσέγγιση είναι η καλύτερη λύση, σύμφωνα με την DeGaetano. Προτείνει να διαμορφωθεί ένα πλάνο που να αφορά όλα τα μέσα. Το Οικογενειακό Σχέδιο Πολυμέσων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) είναι προσαρμόσιμο στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε οικογένειας. Η DeGaetano συνιστά να προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις όπως ηχητικά βιβλία ή ιστορίες για να αντικατασταθεί η ώρα της οθόνης. Αυτά διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου επειδή το παιδί συμμετέχει ενεργά μέσω της φαντασίας του. Αυτό το είδος μόχλευσης είναι ένας τρόπος να προσφέρουμε καλύτερους τρόπους χρήσης των συσκευών, “υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του παιδιού και θα διευκολυνθούν και οι ίδιοι”, λέει η DaGaetano.

Από πότε πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν συσκευές;

Η AAP συνιστά μία ώρα την ημέρα προβολής προγραμμάτων υψηλής ποιότητας για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, ιδανικά σε συνεννόηση με τον γονέα. Αυτό δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση βίντεο με την οικογένεια ή κλήσεων FaceTime με παππούδες και γιαγιάδες.

Η DeGaetano συμφωνεί με την AAP, αλλά προτείνει στους γονείς: “Κρατήστε τα παιδιά μακριά από οθόνες όσο περισσότερο μπορείτε. Θα είστε τόσο χαρούμενοι που το κάνατε.” Η DeGaetano προειδοποιεί να μην δίνουμε στο μικρό παιδί μια συσκευή με σκοπό την απόσπαση της προσοχής του,” επειδή όσο μικρότερο είναι το παιδί όταν αρχίσει να χρησιμοποιεί οθόνες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το απομακρύνουμε μετά”.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας ένα smartphone;

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τα παιδιά οκτώ έως δώδεκα ετών να έχουν smartphones”, λέει η DeGaetano. Συνιστά ένα flip τηλέφωνο εάν οι γονείς πιστεύουν ότι ένα τηλέφωνο είναι απαραίτητο για λόγους ασφάλειας ή επικοινωνίας.

Μεταξύ των ηλικιών 13-15 ετών, συνιστά να εκτιμηθεί η ωριμότητα του παιδιού και να καθοριστεί αν μπορεί να χειριστεί ένα smartphone και την πρόσβαση που επιτρέπει στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εξήγηση της DeGaetano είναι απλή: «Τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να αυτοσυγκρατούνται, κάτι το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο».

Μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση στο σπίτι σας;

Η DeGaetano τονίζει ότι αν οι γονείς είναι δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα χρήση οθονών της οικογένειάς τους, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουν μια αλλαγή. Έχει δει εκατοντάδες πελάτες να συμμετέχουν στη διαδικασία τριήμερης προσαρμογής για να αναπτύξουν ένα σχέδιο που να τους εξυπηρετεί. «Βλέπουν πιο χαρούμενα, πιο ήσυχα παιδιά και νιώθουν ότι έχουν κερδίσει τα παιδιά τους πίσω».

Πηγή: Parenting.gr