Μήπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα;

March 3, 2017

author:

Parenting.gr

Μήπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα;

Είτε έχετε ένα παιδί, είτε περισσότερα, είτε είστε νέοι γονείς, είτε έχετε μεγάλα παιδιά, οι γονείς σας, εάν είστε τυχεροί και είναι υγιείς, θα βρίσκονται πάντα δίπλα σας για να σας βοηθήσουν. Ο παππούς κι η γιαγιά είναι μορφές αναντικατάστατες που τα παιδιά αλλά κι εσείς τις έχετε ανάγκη. 

Ειδικά τον πρώτο καιρό, η βοήθεια από την έμπειρη γιαγιά είναι η καλύτερη που θα μπορούσατε να έχετε και σας ξεκουράζει αδιαμαρτύρητα από τα συνεχόμενα ξενύχτια. Ο καιρός όμως περνάει, εσείς πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά σας και η βοήθεια της γιαγιάς και του παππού γίνεται πιο ανεκτίμητη από ποτέ.

Όμως τώρα ξεκινάει, κι ο γολγοθάς του να βρίσκεστε ανάμεσα σε γιαγιά και εγγονό ή παππού και εγγονή και να προσπαθείτε να βρείτε το δίκιο σας. Παρόλο που τους έχετε αφήσει μια λίστα με οδηγίες, που εξηγείτε απλά και κατανοητά τι θα θέλετε να κάνουν με το παιδί όσο εσείς θα λείπετε, όταν επιστρέφετε σπίτι, βλέπετε σοκολάτες και καινούργια παιχνίδια και ένα σημείωμα Πήγαμε βόλτα στο πάρκο.  Ψυχραιμία! Προφανώς έχετε δίκιο όταν σκέφτεστε ότι οι γονείς σας “γκρεμίζουν” όσα χτίζετε εσείς με τα παιδιά σας και τα κακομαθαίνουν, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλετε.

Τα κακομαθημένα παιδιά, είναι εγωκεντρικά, μαθαίνουν να παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν, αρνούνται να δεχθούν όρια και δε σέβονται τους γύρω τους. Αναρωτηθείτε πρώτα εάν το δικό σας παιδί εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά και στη συνέχεια προσπαθήστε να την αλλάξετε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το κάνετε με ωραίο τρόπο για να μην απομακρύνετε τους γονείς σας από την ζωή των παιδιών σας και για να μην τους πληγώσετε.

Υπάρχουν μερικές κινήσεις-κλειδιά, που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να είναι όλοι ευχαριστημένοι:

Αποδεχθείτε ότι ο παππούς κι η γιαγιά δε μπορούν να τα κάνουν όλα

Όσο έμπειρη κι εάν είναι η μητέρα σας κι όση όρεξη κι εάν έχει ο πατέρας σας, κάποια στιγμή θα κουραστούν. Οι αντοχές τους δεν είναι απεριόριστες και δεν εννοούμε μόνο τις σωματικές. Επίσης, όταν έρθει ο καιρός να πάνε τα παιδιά σχολείο, οι γονείς σας σίγουρα δεν είναι τα κατάλληλα άτομα για να αναλάβουν τη μελέτη, κι ίσως ήρθε ο καιρός να προσλάβετε μια after school babysitter. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και μπορούν πολύ εύκολα να “τουμπάρουν” τους κουρασμένους γονείς σας για να αποφύγουν το διάβασμα. Αρκεστείτε στο ότι μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να τους μαγειρεύουν ή να μένουν απλά μαζί τους ένα Σάββατο βράδυ όταν θέλετε να βγείτε με τους φίλους σας.

Μιλήστε στους γονείς σας με ευγένεια αλλά και ειλικρίνεια 

Η καλή επικοινωνία μέσα σε μια οικογένεια είναι πολύ σημαντική. Ακόμα κι εάν σας θυμώνουν οι συμπεριφορές τους, πρέπει να τους μιλήσετε ψύχραιμα και να τους εξηγήσετε όλα όσα σας ενοχλούν. Σίγουρα και εκείνοι θα έχουν να σας πουν πράγματα που δεν φαντάζεστε ότι μπορεί να τους ενοχλούν και να καταλήξετε σε ένα συμβιβασμό. Μπορεί να μην θέλουν να το παραδεχτούν αλλά κουράζονται από την καθημερινή φροντίδα και ίσως χρειάζονται έναν επαγγελματία να τους βοηθήσει ενισχυτικά. Το πιο πιθανό είναι να φέρουν αντιρρήσεις, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Εκτιμήστε τους γονείς σας για αυτό που είναι σήμερα

Θυμάστε πόση αδυναμία είχατε εσείς στο παππού και στη γιαγιά σας; Τους θυμάστε πάντα με αγάπη και τους έχετε συνδυάσει με γλυκιές και τρυφερές αναμνήσεις. Σίγουρα θέλετε να αγαπήσουν τους γονείς σας, τόσο δυνατά, και τα δικά σας παιδιά. Εξηγήστε τους ότι η γιαγιά και ο παππούς έχουν μια συγκεκριμένη ηλικία και συγκεκριμένες αντοχές. Συνεπώς δε μπορούν να τους βλέπουν κάθε ημέρα αλλά μπορούν να προσπαθούν ώστε να τους βλέπουν όσο πιο συχνά γίνεται. Ενισχύστε τη σχέση το Σαββατοκύριακο και σίγουρα επιτρέψτε σε όλους να “παρεκτραπούν” το καλοκαίρι!

Ναι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν να κακομάθουν τα παιδιά αλλά αυτό δε σημαίνει πάντα κάτι κακό ή αρνητικό για τα παιδιά. Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς είναι αυτός ακριβώς! Να προσφέρουν εκεί που εσείς προσπαθείτε να είστε αυστηροί. Αποτελούν για τα παιδιά τους ανθρώπους στους οποίους μπορούν να τρέξουν όταν έχουν παράπονα από εσάς.

Είναι, λοιπόν, στο δικό σας χέρι να προστατεύσετε αυτή τη σχέση και να τη διαμορφώσετε σωστά σεβόμενοι τις ανάγκες όλων. Φροντίστε να τους ενισχύσετε με έναν επιπλέον άτομο κατάλληλο για την ανατροφή των παιδιών που θα αναλάβει να τηρήσει κατά γράμμα τη “λίστα με τις δουλειές” και αφήστε τη γιαγιά και τον παππού να ευχαριστηθούν ποιοτικό χρόνο με τα εγγόνια τους!