Μήπως είναι ώρα για γιογιό;
Eίμαι μαμά Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς

Μήπως είναι ώρα για γιογιό;

December 12, 2019

author:

Parenting.gr

Μήπως είναι ώρα για γιογιό;

Όσο μεγαλώνει το καμάρι μας αναρωτιόμαστε πότε και με ποιον τρόπο θα βγάλει την πάνα και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό! Συγκεντρώσαμε μερικές ανησυχίες και απορίες και δίνουμε τις απαντήσεις μας για αυτή τη “δύσκολη” περίοδο του παιδιού!

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουμε την εκπαίδευση με το γιογιό;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία καθώς το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να εκπαιδεύονται από την ηλικία των 18 μηνών έως και τα 3.

Πόσο καιρό παίρνει η εκπαίδευση μέχρι να είναι επιτυχής;

Συνήθως διαρκεί αρκετά. Κάποια παιδιά βέβαια εκπαιδεύονται πολύ γρήγορα σε μερικές μέρες, ενώ κάποια άλλα θέλουν περισσότερο χρόνο όπως μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, ειδικά όταν σταματάνε να βγάζουν την πάνα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άφησε το παιδί να καθορίσει την πορεία του και να συνηθίσει σε αυτήν την καινούρια διαδικασία βήμα-βήμα ώστε να είναι ικανό να μεταπηδά μόνο του από το ένα στάδιο στο άλλο. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να κρατάς το ενδιαφέρον του σε αυτό το εγχείρημα με διάφορες ιστορίες και ενθάρρυνση!

Θυμήσου ότι θα χρειαστεί κάποια καθοδήγηση από εσένα για λίγο καιρό. Μπορείς να του το υπενθυμίζεις να πηγαίνει πρώτα τουαλέτα και μετά για παιχνίδι!BabyBjorn-Turquoise-Bathroom-products

Πώς μπορείς να προετοιμαστείς;

Πριν καλά καλά αγοράσεις το γιογιό ρώτα τον εαυτό σου:

Πότε θες να ξεκινήσεις την εκπαίδευση;
Πώς θα την ξεκινήσεις;
Τι επιβραβεύσεις θα χρησιμοποιήσεις;
Πώς θα διαχειριστείς τα ατυχήματα;
Ρώτα κι άλλους γονείς ή τον παιδίατρο για συμβουλές.
Μόλις αποφασίσεις ένα σχέδιο σιγουρέψου ότι και οι υπόλοιποι που ασχολούνται με το παιδί συμφωνούν με αυτό έτσι ώστε να μη μπερδευτεί το παιδί.

Πότε να επιβραβεύεις;

Όταν αρχίσει την εκπαίδευσή του το παιδί θα αναζητά τα θετικά σου βλέμματα και την ενθάρρυνσή σου. Κάθε φορά που θα πηγαίνει στο γιογιό του ή που θα κάνει ένα καινούργιο βήμα μπορείς να το επιβραβεύεις. Μην το παρακάνεις όμως σε υπερβολικό βαθμό γιατί μπορεί και να αγχωθεί εάν κάποια στιγμή δεν τα καταφέρει.

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα ατυχήματα σε κάτι θετικό;71pQ+rZNsHL._SL1500_

Είναι αλήθεια ότι κάθε παιδί θα έχει ατυχήματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Μη θυμώσεις και φυσικά μην το τιμωρήσεις. Όταν θα γίνει κάποιο ατύχημα καθάρισέ τα ήρεμα και πρότεινέ του την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσει το γιογιό του αντί για το πάτωμα!

Διάβασε επίσης: Εκπαίδευση νηπίων: η τεχνική για να βγάλει την πάνα νωρίτερα!

 

Originally posted 2015-04-23 04:30:06.