Μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας από τα συσσωρευμένα σκουπίδια
Uncategorized

Μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας από τα συσσωρευμένα σκουπίδια

June 27, 2017

author:

Parenting.gr

Μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας από τα συσσωρευμένα σκουπίδια

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανταποκρινόμενο άμεσα σε θέματα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας από την παρατεταμένη συσσώρευση απορριμάτων ενημερώνει για τα κάτωθι:

-Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών

-Η εκτεταμένη παραμονή απορριμάτων σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα

-Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμείνουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Παρατεταμένη έκθεση των απορριμάτων, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω του δήγματος ή μόλυνσης τροφών νερού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τα κατωτέρω μέτρα πρόληψης:

1) Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών αποβλήτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνεται:

– Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει αν συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυάλινα κτλ) και να φυλάσσονται σπίτι έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμάτων.

-Οι άδειες συσκευασίες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν 

Επιπρόσθετα:

-Συνιστάται η συλλογή των απορριμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. ΟΙ σακούλες που περιέχουν τρόφιμα θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος κι όχι στον ήλιο.

2)Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επαφή του κοινού με τα τρωκτικά αλλά και με αδέσποτα ζώα

3)Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμάτων

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας:

Επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης αποκομιδής των αστικών αποβλήτων από ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά., και την ακόλουθη σχολαστική απολύμανση των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου με στόχο την πρόληψη διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.