Μάρσιππο αγκαλιάς: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί!
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Μάρσιππο αγκαλιάς: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί!

May 25, 2019

author:

Parenting.gr

Μάρσιππο αγκαλιάς: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί!

Το να κρατάει μια μητέρα το μωρό της αγκαλιά και τόσο κοντά  στο σώμα της όσο της επιτρέπει το μάρσιππο αγκαλιάς δημιουργεί στο μωράκι αίσθημα ασφάλειας και οικειότητας. Τα μωράκια είναι γεννημένα για να αναπτύσσονται και να λειτουργούν μαζί με το σώμα της μητέρας τους και έτσι όταν τα κρατούν σε τέτοια θέση ενισχύουν τη σωματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Σε σύγκριση με άλλα προιόντα, το μάρσιππο προσφέρει την καλύτερη δυνατή στήριξη στο σωματάκι του μωρού, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα νεογνά που οι μυς τους είναι ακόμα άτονοι και δε μπορούν να στηρίξουν το σωματάκι τους. Επίσης, προσφέρει ελευθερία κινήσεων στη μητέρα και την απαλλάσσει από τις δυσκολίες που έχει το καρότσι, ειδικά στους δρόμους της Αθήνας.

Παρόλα αυτά,  όσες μαμάδες το χρησιμοποιείτε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως, γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

Ας δούμε μερικές οδηγίες:

Βρείτε το κατάλληλο νούμερο

Μην θεωρήσετε πως όλα τα μάρσιππο είναι ίδια και ταιριάζουν σε όλα τα μωρά. Όπως και εσείς,  έτσι και κάθε μωράκι είναι διαφορετικό. Ανάλογα με το ύψος ή το βάρος του χρειάζεται διαφορετικό μέγεθος ή σχέδιο μάρσιππο.  Προτιμήστε να είστε μαζί με το μωρό σας όταν πάτε να αγοράσετε το σωστό μάρσιππο και εάν το παραγγείλετε από κάποιο e-shop, μην αμελήσετε να συμπληρώσετε ακριβώς τις διαστάσεις του μικρού σας για να ξέρετε ότι έχετε πάρει το σωστό.

Βεβαιωθείτε για τη θέση του μωρού

Το μωρό σας, πρέπει να είναι σε θέση που να μπορείτε εύκολα να φιλήσετε το μέτωπο του και το κεφαλάκι του να ακουμπάει και να ξεκουράζεται στο στήθος σας. Δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλά γιατί αυτή η θέση θα επιβαρύνει τη μέση σας και θα δυσκολεύει το μωρό.

Τα πόδια του παιδιού δεν πρέπει να εξέχουν και να είναι τεντωμένα. Η σωστή θέση είναι να είναι λυγισμένα όπως στη στάση “βάτραχος”, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης δισπλασίας του ισχύου.

Πρέπει να περιμένετε να περάσουν 6 μήνες για να βάλετε σε ευθεία θέση το μωρό γιατί νωρίτερα το σώμα του δε θα μπορεί να το στηρίξει.

Είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ότι το κεφάλι του είναι ακάλυπτο και ότι μπορεί να αναπνέει ελεύθερα.

Η δική σας συμπεριφορά

Το ότι στηρίζετε το βρέφος σας, με ένα μάρσιππο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας,  δε σημαίνει ότι έχετε και απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Αρχικά, πρέπει  να είστε προσεκτικοί και να μην κάνετε γρήγορες και απότομες κινήσεις. Πρέπει να είστε ικανές ανά πάσα ώρα και στιγμή, να κρατήσετε το μωρό ή να του αλλάξετε θέση ή να του φτιάξετε το ύφασμα εάν του καλύπτει το πρόσωπο.

Εάν θέλετε να κάνετε κάποια δουλειά, φροντίστε να είναι σύντομη και να μην είναι δύσκολη ή επικίνδυνη. Το μαγείρεμα πρέπει να αποφεύγεται καθώς το να κάθεστε πάνω από ένα ζεστό φούρνο ή ένα τηγάνι με το μωρό σας στο μάρσιππο είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Μην ξεχνάτε πως το μωράκι σας, μπορεί ξαφνικά να κάνει μια απότομη κίνηση που δεν περιμένετε και να συμβεί ατύχημα.

Έχοντας προσέξει όλα τα παραπάνω, το μάρσιππο είναι μια υπέροχη επιλογή που μπορεί να ενισχύσει την ήδη στενή σχέση μητέρας και μωρού.

Η αγκαλιά είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείτε να δώσετε και να πάρετε από το παιδί σας!

Originally posted 2017-01-06 07:30:13.