Λαπαροσκόπηση: όσα θέλεις να ξέρεις
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Λαπαροσκόπηση: όσα θέλεις να ξέρεις

November 5, 2019

author:

Parenting.gr

Λαπαροσκόπηση: όσα θέλεις να ξέρεις

Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική διαδικασία που γίνεται με 2-3 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, μέσω των οποίων ο γιατρός εισάγει ένα λαπαροσκόπιο και εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία. Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τα όργανα και μερικές φορές να κάνει επεμβάσεις.

Πότε γίνεται μια λαπαροσκόπηση;
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση που θα βοηθήσει στη διάγνωση μιας αιτίας υπογονιμότητας. Συνήθως, αυτή είναι η τελευταία επιλογή, μετά την ολοκλήρωση άλλων εξετάσεων υπογονιμότητας. Επίσης, αν αντιμετωπίζεις ένα πυελικό άλγος ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για να καθορίσει την πηγή του πόνου και ενδεχομένως, να τον αντιμετωπίσει. Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, πραγματοποιείται επίσης και στην περίπτωση μιας έκτοπης κύησης.

Γιατί είναι η λαπαροσκόπηση τόσο σημαντική;
Μερικά αίτια της υπογονιμότητας, όπως η ενδομητρίωση, μπορεί να διαγνωστεί μόνο με λαπαροσκόπηση. Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό σας όχι μόνο να δει μέσα στην κοιλιά σου, αλλά και να κάνει βιοψία σε ύποπτους όγκους ή κύστεις. Επίσης, λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να θεραπεύσει κάποιες μορφές υπογονιμότητας, δίνοντάς σου μια καλύτερη ευκαιρία να μείνεις έγκυος, είτε με φυσικό τρόπο, είτε με θεραπείες γονιμότητας.

Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;
Η λαπαροσκόπηση γίνεται σε νοσοκομείο, υπό γενική αναισθησία. Ο γιατρός θα σου δώσει οδηγίες για το πως θα προετοιμαστείς. Μάλλον θα πρέπει να μην φας ή πιεις κάτι, για 8 ή περισσότερες ώρες πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να σου ζητηθεί να λάβεις αντιβιοτικά.
Όταν η αναισθησία έχει τεθεί σε ισχύ, ο γιατρός θα κάνει μια μικρή τομή γύρω από τον αφαλό σου. Μέσα από αυτή, με μια βελόνα θα γεμίσει η κοιλιά σου με αέριο του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό παρέχει τον χώρο στο γιατρό για να δει τα όργανα και να μετακινεί τα χειρουργικά εργαλεία. Μερικές φορές γίνονται περισσότερες μικρές τομές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα λεπτά χειρουργικά εργαλεία.

Πώς θα αισθάνομαι κατά τη διάρκεια και μετά τη λαπαροσκόπηση;
Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, θα είσαι κάτω από την επίδραση της γενικής αναισθησίας, έτσι δεν θα αισθάνεσαι οποιοδήποτε πόνο. Όταν ξυπνήσεις, μπορεί να νιώθεις πόνο στο λαιμό, από ένα σωλήνα που τοποθετείται εκεί για να βοηθήσει την αναπνοή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι πόνο γύρω από τις τομές και μέσα στην κοιλιά, ειδικά αν ο γιατρός σου αφαιρέσει ουλώδη ιστό. Μπορεί να νιώθεις φούσκωμα από το διοξείδιο του άνθρακα και ενδέχεται να αντιμετωπίσεις έντονους πόνους στους ώμους. Όμως, τα συμπτώματα θα περάσουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;
Ο χειρουργός θα αξιολογήσει οπτικά τα όργανα της πυέλου και τα κοιλιακά όργανα. Θα αναζητήσει την παρουσία των κύστεων, ινομυωμάτων, ουλώδους ιστού ή συμφύσεων και ενδομήτριων αναπτύξεων. Θα εξετάσει επίσης το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των αναπαραγωγικών οργάνων. Ο χειρουργός μπορεί να αξιολογήσει επίσης, αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές.
Ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενδείξεις ενδομητρίωσης ή άλλων προβλημάτων, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει ένα δείγμα ιστού για εξέταση. Μερικές φορές, μια πολύ ήπια ενδομητρίωση δεν μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι με τη λαπαροσκοπική κάμερα. Αν υπάρχει υποψία έκτοπης κύησης, ο χειρουργός θα αξιολογήσει τις σάλπιγγες, για μια ανώμαλη εγκυμοσύνη.

Τι θα συμβεί αν τα αποτελέσματα είναι μη φυσιολογικά;
Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, ο χειρουργός μπορεί να το διαχειριστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας χειρουργικής επέμβασης. Συμφύσεις, ενδομήτριες αναπτύξεις, κύστεις και ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν οι σάλπιγγες είναι κλειστές, μπορούν να ανοιχθούν αν είναι δυνατόν. Αν βρεθεί μία εξωμήτρια κύηση, ο χειρουργός θα αφαιρέσει την ανώμαλη εγκυμοσύνη και θα επισκευάσει οποιεσδήποτε βλάβες του ιστού.
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα σου εξηγήσει ποιες είναι οι επιλογές σου για να μείνετε έγκυος. Αν έχουν αφαιρεθεί τα ινομυώματα ή αν η σάλπιγγα επιδιορθωθεί, τότε μπορεί να είσαι σε θέση να προσπαθήσεις να μείνεις έγκυος χωρίς βοήθεια. Επίσης, στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, η αφαίρεση του ουλώδους ιστού μπορεί να καταστήσει δυνατή μια εγκυμοσύνη χωρίς περαιτέρω κατεργασία. Αν λίγους μήνες μετά την επέμβαση δεν έχεις μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο, ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει θεραπείες γονιμότητας.

Originally posted 2015-03-13 05:01:41.