Κόψιμο πάνας: τα υπερ και τα κατά της έγκαιρης εκπαίδευσης
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Κόψιμο πάνας: τα υπερ και τα κατά της έγκαιρης εκπαίδευσης

September 11, 2018

author:

Parenting.gr

Κόψιμο πάνας: τα υπερ και τα κατά της έγκαιρης εκπαίδευσης

Μιλάμε για την πρακτική εισαγωγής του μωρού στην χρήση της τουαλέτας ή του γιογιό σε μια πολύ μικρή ηλικία – κατά τους πρώτους 4 μήνες. Μερικοί γονείς που ακολουθούν την μέθοδο, αποφεύγουν τις πάνες εντελώς, τρέχοντας με το μωρό τους στην πλησιέστερη τουαλέτα κάθε φορά που αναμένουν μια εκκένωση. Στην ηλικία των 18 μήνων, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά έχουν «αποφοιτήσει» – δηλαδή, ξέρουν πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και πηγαίνουν από μόνα τους εκεί με επιτυχία.

Διάβασε εδώ περισσότερα για την τεχνική για να βγάλει την πάνα νωρίτερα 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης εκπαίδευσης στην χρήση της τουαλέτας;

Υπάρχουν λίγο επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας σε γενικές γραμμές και πολύ λιγότερα για την πρόωρη εφαρμογή της σε βρέφη. Αλλά οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα:

Προωθεί τη σχέση γονέα-μωρού

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή μας φέρνει πιο κοντά στο μωρό μας. Αυτό, γιατί καθώς παρακολουθούμε συνεχώς το μωρό σας για σημάδια που δείχνουν ότι είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα, λένε, ότι ερχόμαστε περισσότερο σε αρμονία με τις ανάγκες του. Οι γονείς που χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή, είναι επίσης πιθανό να υιοθετήσουν  ανάλογο στυλ ανατροφής των παιδιών και σε άλλα θέματα. Δηλαδή, μια προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών που ενθαρρύνει πρακτικές, όπως το οικογενειακό κρεβάτι, τον παρατεταμένο θηλασμό και τη μεταφορά του μωρού, κοντά στο σώμα τους, με καγκουρό.

Προσφέρει άνεση στο μωρό

Οι υποστηρικτές της τεχνικής, πιστεύουν ότι τα μωρά κλαίνε συχνά και κάνουν φασαρία λόγω της δυσφορίας που τους προκαλεί η πάνα, ακόμη και όταν δεν είναι λερωμένα.  Επίσης, η μη χρήση πάνας, εμποδίζει την εμφάνιση των ενοχλητικών εξανθημάτων στο μωρό.

Επιτρέπει στο μωρό να εξασκηθεί στην αυξανόμενη ανεξαρτητοποίηση του

 Όταν τα μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε, θέλουν να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο. Οπότε, τότε μπορεί να είναι πιο εύκολο να το ενθαρρύνεις να “πάμε στο γιο-γιο” ή να “χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα για το μεγάλο αγόρι” με δική του πρωτοβουλία, το οποίο μπορεί να το προτιμά από το να συμμετέχει σε καθημερινές μάχες κατά την αλλαγή της πάνας.

Μειώνει τα έξοδα

Οι πάνες κοστίζουν και μάλιστα ακριβά. Είναι από τα μεγαλύτερα έξοδα, για μια οικογένεια που μεγαλώνει μωρό, και στις μέρες μας, τα πάντα μετράνε! Οπότε, ίσως και να αξίζει να προσπαθήσουμε και για αυτό το λόγο, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσουμε το παιδί να ανταποκριθεί, αν αυτό δεν είναι ικανό για κάτι τέτοιο.

Είναι φυσιολογικό και κοντά στη φύση

Η τεχνική μιμείται ουσιαστικά πρακτικές γυναικών σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, εκεί όπου οι μητέρες συχνά κυκλοφορούν με τα μωρά τους χωρίς πάνα. Αυτές οι μαμάδες, καταφέρνουν να αποφύγουν να λερωθεί το μωρό, μαθαίνοντας  να προβλέπουν τις ανάγκες εκκένωσής τους: όταν η μαμά αντιλαμβάνεται ένα σήμα ή μια ένδειξη, ότι το μωρό της θέλει να κάνει την ανάγκη του, τότε απλά το κρατάει μακριά από το σώμα της.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της έγκαιρης εκπαίδευσης στην χρήση της τουαλέτας;

Διάφοροι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και ισχυρίζονται ότι η προσπάθεια που απαιτείται μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, για πολλούς γονείς:

Παίρνει πολύ χρόνο και απαιτεί μεγάλη αφοσίωση

Ωστόσο, οι λάτρεις της τεχνικής ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να την εξασκείς όλο το εικοσιτετράωρο για να είναι αποτελεσματική. Μπορείς να αφήσεις το μωρό σου χωρίς πάνα μόνο κατά τη διάρκεια ένα ορισμένου χρονικού διαστήματος της ημέρας, για παράδειγμα, μόνο όταν είσαι στο σπίτι. Βέβαια, είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχει αν την χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν συχνότερα. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να την ακολουθήσεις αν είσαι εργαζόμενη μητέρα, ιδιαίτερα τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου, εργάζεστε πολλές ώρες. Επίσης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις μια babysitter, διατεθειμένη να ακολουθήσει την τεχνική αυτή.

Το μωρό μπορεί να μην είναι σωματικά έτοιμο για κάτι τέτοιο

Πολλοί ειδικοί, ισχυρίζονται ότι τα μωρά δεν είναι σε θέση να ελέγχουν την κύστη ή το έντερο τους, μέχρι και τους 12 μήνες και έχουν μόνο ελαφρά τον έλεγχο, μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας, είναι πιο πιθανό να είναι μια θετική εμπειρία, αν γίνει όταν το παιδί είναι έτοιμο από πλευράς ανάπτυξης.

Να είσαι προετοιμασμένη για ατσαλιές

Τα μωρά, έχουν πολλές άτυχες στιγμές, την περίοδο που κόβουν τις πάνες. Ενώ οι υποστηρικτές επιμένουν ότι η τεχνική είναι συνολικά λιγότερο “ακάθαρτη” από τις πάνες, θα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα με υλικά καθαρισμού για τις φορές που τα σήματα που στέλνει το μωρό δεν λειτουργούν σωστά ή που δεν προλαβαίνετε να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως!

 

Originally posted 2014-11-30 04:30:15.