Κράτα σαν φυλαχτό όσα σε έκαναν τα παιδιά σου να νιώσεις
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κράτα σαν φυλαχτό όσα σε έκαναν τα παιδιά σου να νιώσεις

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Κράτα σαν φυλαχτό όσα σε έκαναν τα παιδιά σου να νιώσεις

Το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά, δεν το καταλαβαίνεις πριν κάνεις παιδιά. Μπορεί η αρχή να φαίνεται βουνό και τα ξενύχτια ατελείωτα, αλλά τελικά αυτοί οι πρώτοι μήνες περνούν σαν νερό. Υπάρχουν στιγμές που δεν θυμάσαι την πρώτη ημέρα που μπήκες στο σπίτι με μια μικρή καλαθούνα και ένα ανθρωπάκι μέσα. Κλείνεις τα μάτια σου και προσπαθείς να θυμηθείς το πρώτο βράδυ που έμεινες δίπλα στην κούνια και παρατηρούσες αυτό το πλάσμα Μα πως ήταν μέσα στην κοιλιά μου, αυτός ο άνθρωπος; Δεν καταλαβαίνεις πως ένα βράδυ έβαλες για ύπνο  ένα μωρό και το άλλο πρωινό ξύπνησες ένα παιδί ή έναν έφηβο.

Οι ημέρες είναι τόσο γεμάτες και οι υποχρεώσεις τόσες πολλές, που σε κάνουν να θυμάσαι εντονότερα τον αγώνα δρόμου για να προλάβεις να είσαι στην ώρα σου στις επιδείξεις του σχολείου, παρά τις ίδιες τις επιδείξεις. Έχει χαραχθεί εντονότερα στη μνήμη σου το άγχος να υπάρχει φαγητό το μεσημέρι, παρά η γλυκιά εικόνα να τρώτε όλοι μαζί και να γελάτε. Για κάποιον λόγο μπορείς να περιγράψεις με κάθε λεπτομέρεια την προσπάθεια να μην κλαίει το μωρό, παρά την αιτία που το έκανε να κλαίει.

Και φτάνει η στιγμή που αναρωτιέσαι τελικά τί μένει; Μα φυσικά, μένει αυτό που ένιωσες γιατί αυτό που ένιωσες θα το θυμάσαι για πάντα.

Μπορεί να μην θυμάσαι την εικόνα του παιδιού στο κρεβάτι αλλά το καρδιοχτύπι το θυμάσαι. Μπορεί να μην θυμάσαι την πρώτη φορά  που σου είπε Σ’ αγαπώ μαμά αλλά τη συγκίνηση και την ανατριχίλα τα θυμάσαι. Μπορεί να μην μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος ήταν ο ρόλος στην πρώτη του παράσταση αλλά τα δάκρυα στην υπόκλιση όταν σε χαιρετούσαν τα μικρά χεράκια, δε θα τα ξεχάσεις ποτέ. Οι εικόνες φεύγουν αλλά τα συναισθήματα μένουν και ορίζουν τη ζωή σου και τη ζωή των παιδιών σου. Η συναισθηματική σου μνήμη δεν σβήνει ποτέ και είναι αυτή που σε διαμορφώνει και σου δίνει δύναμη. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου όταν αγκαλιάζεις σφιχτά το παιδί σου αλλά αυτή η αγκαλιά είναι φάρμακο και για τους δυο σας (Δες εδώ: Ξέρετε πόσο πραγματικά καλό κάνει η αγκαλιά στα παιδιά; ).  Ακόμα κι αν δεν θυμάσαι για ποιο λόγο το έσφιξες επάνω σου ή γιατί άνοιξε διάπλατα τα χεράκια του για να σε κλείσει μέσα, την ασφάλεια και την ευτυχία που ένιωσες τα θυμάσαι.

Κράτα σαν φυλαχτό όσα σε έκαναν τα παιδιά σου να νιώσεις  και κρατήσου από πάνω τους με όλη σου τη δύναμη. Οι εικόνες μπορεί να σβήνουν αλλά οι στιγμές χαράσσονται μέσα σου για πάντα. Τα χρόνια τρέχουν γρηγορότερα από εσένα και το μυστικό είναι να τα ακολουθείς, κι όχι να τα κυνηγάς.  Σχεδόν κάθε φορά που ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου, βλέπεις ένα άλλο παιδί. Αυτό όμως είναι το φυσιολογικό και το αναμενόμενο. Τα παιδιά μεγαλώνουν, αλλάζουν και φεύγουν, και να ξέρεις ότι εάν τα παιδιά κάποια στιγμή θέλουν να φύγουν, σημαίνει ότι τα μεγάλωσες σωστά.

Η ζωή μας αποτελείται από στιγμές κι οι στιγμές αποτελούνται από συναισθήματα. Τα συναισθήματα που μας δίνουν τα παιδιά μας ομορφαίνουν αυτές τις στιγμές και τους δίνουν νόημα και αξία. Κρατήστε τις σαν φυλαχτό!