Κοτόσουπα οριεντάλ για γριπωμένα παιδιά!
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόσουπα οριεντάλ για γριπωμένα παιδιά!

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Κοτόσουπα οριεντάλ για γριπωμένα παιδιά!

Αυτή την περίοδο του χρόνου, οι μεταπτώσεις στις θερμοκρασίες και ο άστατος καιρός, μας επηρεάζουν όλους σημαντικά. Οι ιώσεις λαμβάνουν σχεδόν μορφή επιδημίας, ο πυρετός καιροφυλακτεί, τα μπουκώματα και οι καταρροές δεν έχουν σταματημό, ενώ ο λαιμός μας είναι μονίμως ερεθισμένος.

Αυτά τα συμπτώματα ταλαιπωρούν τους ενήλικες, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονα και επώδυνα επίσης για τα παιδιά μας, που μάλιστα δυσφορούν σε περιόδους που πάσχουν από κρυολογήματα, ιώσεις και τα συμπτώματά τους. Δείχνουν και είναι συχνά πάρα πολύ καταβεβλημένα και αρκετές από αυτές τις ημέρες δεν έχουν όρεξη για τίποτα. Κανένα φαγητό δεν τους τραβάει το ενδιαφέρον.

Η κοτόσουπα είναι φημισμένη για τις καταπραϋντικές και θεραπευτικές της ιδιότητες και είναι ο άσος στο μανίκι της Ελληνίδας μάνας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παραμένει ένα γεύμα, που εκτός από το σώμα, κάνει καλό και στην ψυχολογία, όσων ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα ιώσεων και γρίπης, ενώ η παραλλαγή που προτείνεται σε αυτό το άρθρο, προσθέτει έναν αέρα ανατολής, στο κλασσικό πατροπαράδοτο πιάτο. Η πιο παιχνιδιάρικη αυτή… οριεντάλ εκδοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδιά, που συχνά αρέσκονται να γλύφουν με μανία και να μασουλούν τα κομματάκια τζίντζερ που μαλακώνουν μέσα στο ζεστό ζωμό.

Στις όχι σπάνιες, λοιπόν, για την εποχή περιπτώσεις, που οι μικροί σας ήρωες κρυολογήσουν ή αρρωστήσουν από κάποια ίωση, αντί να καταφύγετε σε σιρόπια για το βήχα, ή χάπια κατά της γρίπης, δοκιμάστε πρώτα να τους ετοιμάσετε την παρακάτω σούπα και να τη σερβίρετε αχνιστή σε ένα όμορφο μικρό μπολάκι. Οι ευεργετικές της ιδιότητες θα γιατρέψουν τα συμπτώματα, που ταλαιπωρούν τα παιδιά σας που θα λατρέψουν αυτή την σουπίτσα.

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
3 στικάκια σέλερι χοντροκομμένα
10 μανιτάρια σιτάκε κομμένα στα δυο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1/4 της κούπας σόγια σος
2 κουταλιές της σούπας αλάτι (αν χρησιμοποιήσετε ζωμό σε κύβο ή/και σόγια σος θα χρειαστεί λιγότερο)
Πιπέρι (ανάλογα τα γούστα-Μην το παρακάνετε στα πιάτα των παιδιών σας)

– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και προσθέστε νερό μέχρι αυτά να σκεπαστούν εντελώς. Βράστε το κοτόπουλο για μια ώρα, σε μέτρια φωτιά με κλειστή κατσαρόλα και όταν είναι έτοιμο, χαμηλώστε λίγο την ένταση στο μάτι της κουζίνας και βγάλτε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα. Περιμένετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και βγάλτε την πέτσα, τα κόκκαλα και τους χόνδρους αφήνοντας μόνο το ψαχνό (θα είναι εύκολο όταν το κοτόπουλο έχει βράσει καλά).

– Προσθέστε το ψαχνό από το κοτόπουλο και πάλι στην κατσαρόλα, μαζί με τα κομματάκια του τζίντζερ, τα καρότα, το σέλερι, τα μανιτάρια σιτάκε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για μισή ακόμα ώρα, ανακατεύοντας ελαφρά ανά διαστήματα.

– Σερβίρετε την κοτόσουπα αχνιστή

Ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών σας μπορείτε να σουρώσετε το ζωμό της σούπας και να απομακρύνετε όποιο υλικό, ίσως δεν τους αρέσει να βρίσκεται μέσα στη σούπα.

Διαβάστε επίσης:

Όλα για τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ιώσεις

“Γιατί τα παιδιά μου αρρωσταίνουν τόσο συχνά;”