Κοιμήσου αγγελούδι μου, το αγαπημένο νανούρισμα όλων των ηλικιών
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Κοιμήσου αγγελούδι μου, το αγαπημένο νανούρισμα όλων των ηλικιών

February 20, 2017

author:

Parenting.gr

Κοιμήσου αγγελούδι μου, το αγαπημένο νανούρισμα όλων των ηλικιών

Ένα από τα πιο αγαπημένα νανουρίσματα που έχουμε όλοι απολαύσει αλλά και τραγουδήσει στα παιδιά μας, και που αποτελεί μέρος των αναμνήσεων μας είναι το Κοιμήσου αγγελούδι μου.

Η σημασία των νανουρισμάτων για την κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών είναι μεγάλη και οι επιλογές που έχουν οι γονείς είναι πολλές. Είτε πρόκειται για Ελληνικά παραδοσιακά νανουρίσματα, είτε για νανουρίσματα από όλον τον κόσμο, είτε για υπέροχες μελωδίες που μπορούν να γίνουν νανουρίσματα.

Το μοναδικό, όμως, αυτό νανούρισμα αποτελεί μέρος του μυθικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη που σημάδεψε τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, το γνωστό σε όλους “Τραγούδι του νεκρού αδελφού”.  Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει τους στίχους σε όλα τα τραγούδια, εκτός από το νανούρισμα, οι στίχοι του οποίου ανήκουν στον Κώστα Βίρβο.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1962 στο Θέατρο Καλουτά από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και οι φωνές που έντυσαν το υπέροχο νανούρισμα όλα αυτά τα χρόνια ανήκουν στους: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γιάννη Πάριο, Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου , Σαββίνα Γιαννάτου, Γιώτα Λύδια και Γιάννη Μπέζο.

 

Εδώ το ακούμε από τη Σαββίνα Γιαννάτου:

Στίχοι:

Κοιμήσου αγγελούδι μου, παιδί μου νάνι νάνι
Να μεγαλώσεις γρήγορα, σαν τ’ αψηλό πλατάνι
Να γίνεις άντρας στο κορμί και στο μυαλό
Και να `σαι πάντα μεσ’ το δρόμο τον καλό

Κοιμήσου αγγελούδι μου γλυκά με το τραγούδι μου

Κοιμήσου περιστέρι μου να γίνεις σαν ατσάλι
Να γίνει κι η καρδούλα σου σαν του Χριστού μεγάλη
Για να μην πεις μεσ’ τη ζωή σου δεν μπορώ
κι αν πρέπει ακόμα να σηκώσεις και σταυρό