Κλεισμένη στο σπίτι με το μωρό;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κλεισμένη στο σπίτι με το μωρό;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Κλεισμένη στο σπίτι με το μωρό;

Είσαι νέα μαμά. Το βρέφος σου είναι λίγων μηνών ή και ημερών και σε έχει απόλυτη ανάγκη. Δεν έχεις επιστρέψει ακόμη στη δουλειά και το 24ωρό σου είναι αποκλειστικά και μόνο μέσα στο σπίτι. Τάισμα, άλλαγμα, μπάνιο, νανούρισμα και λίγο παιχνίδι. Στην αρχή είναι ωραίο γιατί είναι καινούριο. Λίγο μετά νιώθεις κουρασμένη. Τα κιλά της εγκυμοσύνης δεν φεύγουν, χρόνο για κομμωτήριο δεν έχεις, βλέπεις ότι υπάρχει ζωή εκεί έξω από την τηλεόραση ή τις περιγραφές των άλλων. Έχεις μελαγχολήσει σοβαρά και οι ορμόνες συνηγορούν και αυτές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι πρέπει να κάνεις;

1. Άλλαξε τη ρουτίνα του σπιτιού

Αν είναι δυνατόν να ζητήσεις από κάποιον –τη μαμά σου ή κάποια φίλη- πράξε το. Το μωρό είναι βεβαίως δική σου ευθύνη αλλά δεν είναι κακό να ζητήσεις λίγη βοήθεια. Δεν θα είσαι λιγότερο καλή μαμά αν σου κρατήσουν για μια ώρα το μωρό προκειμένου να πας ως το κομμωτήριο. Από την άλλη, πρέπει να αλλάξεις και την ρουτίνα του σπιτιού. Μπορείς ενώ κάνεις δουλειές και αν το μωρό δεν κοιμάται ή δεν ενοχλείται, να ακούσεις τη μουσική που σου αρέσει. Ή να δεις μία ταινία ενώ το ταΐζεις.

2. Μοιράσου αυτό που ζεις

Ξεκίνα ένα blog ή το γράψιμο ενός βιβλίου με τις εμπειρίες σου. Οι εμπειρίες μιας νέας μαμάς μπορεί να είναι χρήσιμες για μια εγκυμονούσα γυναίκα που ψάχνεται να μάθει. Ακόμη η ανταλλαγή απόψεων με άλλες μαμάδες μπορεί να σου δείξει πράγματα που δεν ήξερες και που θα βελτιώσουν τη ζωή σου. Κοινωνικοποιήσου δηλαδή, έστω και μέσα από το σπίτι!

3. Βγες έξω με το μωρό

Το μωρό δεν πρέπει να είναι κλεισμένο στο σπίτι. Θα σου το πει και ο παιδίατρος. Αν ι έχει παρέλθει το διάστημα ασφαλείας των πρώτων ημερών, τότε ντύσου, στολίσου και βγες έξω με το μωρό σου. Προτίμησε ανοιχτούς χώρους ή καφέ με θέσεις μη καπνιζόντων . Πάρε μαζί σου κάποιο βιβλίο ή το tablet και πιες τον καφέ σου με το μωρό δίπλα αλλά έξω. Χάζεψε τις βιτρίνες, άλλαξε παραστάσεις.

4. Άλλαξε την ατμόσφαιρα στο σπίτι

Ζήτα από τον σύντροφό σου λίγα λουλούδια για το σπίτι. Τράβηξε τις κουρτίνες προκειμένου να μπει φυσικό φως. Μαγείρεψε ένα δείπνο για δύο ή κάλεσε φίλους με την προϋπόθεση ότι αν χρειαστεί θα νανουρίσουν το μωρό ή θα κάτσουν ήσυχα για να μην χρειαστεί…

5. Γυμνάσου!

Αν η εικόνα σου με τα κιλά της εγκυμοσύνης σε ενοχλεί, τότε ο χρόνος αυτός όπου είσαι στο σπίτι και ακόμη δεν χρειάζεται να πας στη δουλειά, είναι ό,τι πρέπει για λίγη γυμναστική. Πάρε ένα στατικό ποδήλατο ή ό,τι χρειάζεται για να κάνεις yoga. Κατέβασε βιντεάκια με ασκήσεις και για μια ώρα όπου το μωρό κοιμάται, γυμνάσου. Όχι μόνο για το σώμα σου αλλά και για τη διάθεσή σου.