Κλείνουν τα σχολεία! Προτάσεις για ευχάριστες και επιμορφωτικές δραστηριότητες
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΦΗΒΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Κλείνουν τα σχολεία! Προτάσεις για ευχάριστες και επιμορφωτικές δραστηριότητες

June 15, 2020

author:

Parenting.gr

Κλείνουν τα σχολεία! Προτάσεις για ευχάριστες και επιμορφωτικές δραστηριότητες

Σήμερα τα σχολεία, επιτέλους, κλείνουν και ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές! Χιλιάδες μικροί μαθητές αποχαιρετούν την κούραση και τις σχολικές υποχρεώσεις και υποδέχονται την ξενοιασιά! Ήρθε ο καιρός για παιχνίδι και τα παιδιά μας το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εμείς οι γονείς, αναζητούμε συνήθως δημιουργικές και «επιμορφωτικές» δραστηριότητες για να περνούν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο χωρίς όμως να νιώθουν ότι είναι πάλι στο σχολείο.
Το χειρότερο σενάριο, στο δικό μας μυαλό, είναι να καταλήξουν όλη την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, χάνοντας την ευκαιρία για δημιουργία και εκτόνωση.

Ειδικά τώρα, που τα παιδιά είναι ξεκούραστα φαντάζει η ιδανική στιγμή να τους προτείνουμε ασχολίες που θα διευρύνουν τους ορίζοντες τους και που θα τα κάνουν να νιώσουν χρήσιμα!

Μερικές ιδέες για τέτοιες ευχάριστες δραστηριότητες είναι οι παρακάτω:

Μαγειρική

shutterstock_373596514

Είναι η πιο απλή δραστηριότητα για να κάνετε καθημερινά όλοι παρέα στο σπίτι. Προγραμματίστε μαζί το μενού της εβδομάδας και φτιάξτε τις λίστες με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε και κατά συνέπεια με τα απαραίτητα ψώνια. Επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ και δώστε στα παιδιά την υπευθυνότητα να συγκεντρώσουν τα υλικά για το φαγητό που έχουν αναλάβει.
Στο ταμείο ζητήστε ξεχωριστή απόδειξη για τα δικά τους πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα «οικιακά» έξοδα. Η επαφή με τις πρώτες ύλες θα φέρει τα παιδιά πιο κοντά στις αρχές της υγιεινής διατροφής. Και φυσικά μετά θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν στο έπακρο τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους στον πάγκο της κουζίνας!

Λογοτεχνία

shutterstock_116955382

Τα εξωσχολικά βιβλία είναι ένας περίφημος τρόπος για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα. Αλλά και για να κρατήσει επαφή με τη μελέτη στις διακοπές. Επισκεφθείτε μαζί το βιβλιοπωλείο για να διαλέξετε βιβλία για το καλοκαίρι. Αφήστε το παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές και υποδεχθείτε τις ιδέες του με ενθουσιασμό! Καθώς το παιδί διαβάζει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, μπορείτε να συζητάτε μαζί για την πλοκή και για τα μηνύματα που του μεταδίδει ο συγγραφέας. Ακόμα και να ξαναγράψετε μαζί το τέλος!

Αθλητισμός

shutterstock_72136312

Ο αθλητισμός είναι η απόλυτη μορφή έκφρασης της παιδικής ενέργειας και χαράς! Τώρα που το σχολείο και τα γυμναστήρια κλείνουν, μπορείτε να εντοπίσετε κάποιο παιδικό αθλητικό event στην περιοχή σας. Εναλλακτικά, καθιερώστε επισκέψεις στο γήπεδο της γειτονιάς ή εξορμήσεις στην παραλία για κολύμπι! Προσοχή στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ποδήλατο/πεζοπορία

shutterstock_81178237
Τα περισσότερα παιδιά θυμούνται την πρώτη τους εμπειρία με ποδήλατο στην αυλή του σπιτιού, ένα απόγευμα καλοκαιριού! Η ποδηλασία είναι μια δραστηριότητα ικανή να ξετρελάνει τους μικρούς μας φίλους. Καθιερώστε βόλτες στη γειτονιά ή στο πάρκο μαζί με το ποδήλατο. Εξίσου όμορφη ιδέα είναι και η πεζοπορία, ειδικά αν γίνεται στη φύση. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να περπατάνε. Τα οφέλη, για τη μετέπειτα ζωή τους, θα είναι απεριόριστα.

Κηπουρική

shutterstock_357916418

Μια πραγματικά απαιτητική δραστηριότητα, που όμως οι μικροί μας φίλοι θα βρουν συναρπαστική! Στα μικρά παιδιά αναθέστε να περιποιούνται τα λουλούδια, με ευθύνη να τα ποτίζουν συστηματικά. Αυτό θα τους διδάξει τη συνέπεια. Οι πιο μεγάλες ηλικίες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη φύτευση λουλουδιών και τη σπορά λαχανικών στον κήπο.
Μια πραγματικά περίφημη ασχολία για να αγαπήσουν τη φύση και τα αγαθά της και να κατανοήσουν την έννοια της ανταμοιβής των κόπων τους.

Παιχνίδι, παιχνίδι, παιχνίδι!

shutterstock_422899546
Τι άλλο; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το παιχνίδι είναι το Α και το Ω για τα παιδιά μας! Μπάλα, κούκλες, επιτραπέζια… Δεν έχει μεγάλη σημασία τι θα παίξουν. Τώρα το καλοκαίρι οφείλουμε να τους παραχωρήσουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο για να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο!

Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση σε όλους!

Originally posted 2016-06-14 06:00:53.