Κλείνουν τα σχολεία: Ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Κλείνουν τα σχολεία: Ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Κλείνουν τα σχολεία: Ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους

Το καλοκαίρι και το κλείσιμο των σχολείων είναι η αρχή της ξεκούρασης και του παιχνιδιού για τα παιδιά. Ανάλογα την ηλικία τους και τα ενδιαφέροντα τους, γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες τους με δημιουργικό ή ελεύθερο παιχνίδι και ξεκουράζονται. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν, να αποφορτιστούν και να μην ακολουθούν για λίγο καιρό ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ας δούμε μερικές ιδέες για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικά την ώρα τους στο σπίτι, όταν θα κλείσει το σχολείο.

Ελεύθερο παιχνίδι

Το ελεύθερο παιχνίδι αποτελεί μια ωραία και δημιουργική πρόταση γιατί δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να σκεφτούν “έξω από το κουτί”. Σύμφωνα με την Ειδικό Προσχολικής Αγωγής, Χρυσάνθη Στεφανοπούλου, το ελεύθερο παιχνίδι είναι αυθόρμητο, δεν έχει κανόνες, συγκεκριμένο σκοπό και τελικούς στόχους. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν και δεν καθοδηγούνται από τους γονείς ή τους δασκάλους. Εκείνα επιλέγουν με τι, με ποιόν και πως θα απασχοληθούν. Η διαδικασία του ελεύθερου παιχνιδιού κάνει τα παιδιά πιο ευρηματικά και βοηθά στην κατανόηση της αξίας των απλών πραγμάτων. Επίσης, το ελεύθερο παιχνίδι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να βαρεθούν και η ανία αυτή είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη τους. Οι ψυχολόγοι επιμένουν ότι πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να νιώθουν μονοτονία γιατί κερδίζουν εσωτερική ησυχία και τα βοηθάμε να γνωρίζουν τον εαυτό τους. Η ανία ξυπνά τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Κατευθυνόμενο παιχνίδι

Το κατευθυνόμενο παιχνίδι βασίζεται σε κανόνες και οδηγίες. Συνδέεται με στόχους και αποτελεί μια δομημένη και οργανωμένη δραστηριότητα. Προτείνεται για τα πιο μικρά παιδιά και τα νήπια, γιατί η έννοια του προγράμματος τους προσφέρει ασφάλεια. Επίσης, αυτές οι ηλικίες χρειάζονται ενίσχυση και εμψύχωση. Καλό θα ήταν η εμπειρία των παιδιά να είναι συνδυαστική, δηλαδή κάποιες ημέρες ελεύθερο παιχνίδι και κάποιες ημέρες κατευθυνόμενο.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, επιλέγετε και το επιτραπέζιο παιχνίδι με το οποίο μπορεί να απασχοληθεί. Τα επιτραπέζια προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά και ιδιαίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Είναι γνωστό πως τα επιτραπέζια παιχνίδια ενισχύουν την κριτική ικανότητα των μαθητών και συγχρόνως τους διασκεδάζουν.  Τα παιδιά χωρίς να το αντιλαμβάνονται θα εκπαιδεύονται και μάλιστα με πρωτότυπο και αποτελεσματικό τρόπο, γιατί μπορεί η μάθηση μεσα από το παιχνίδι να είναι αποτελεσματική.

Μαγειρικά παιχνίδια 

Τα παιδιά λατρεύουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με τις οποίες κατά κύριο απασχολούνται οι μεγάλοι. Όταν τους εμπλέκετε στη διαδικασία, νιώθουν ότι τους δείχνετε εμπιστοσύνη και ότι πιστεύετε στις δυνατότητες του. Η μαγειρική αποτελεί μια αγαπημένη τους δραστηριότητα και η χαρά που παίρνουν όταν “γεύονται” τα “έργα” τους, τα γεμίζει αυτοπεποίθηση.  Ο χρόνος στην κουζίνα μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική και ποιοτική απασχόληση για τα παιδιά, η οποία εξελίσσει τις μαθησιακές τους δεξιότητες και συγχρόνως γυμνάζει τη φαντασία τους. (Δείτε περισσότερες ιδέες εδώ : Κλείνουν τα σχολεία! Προτάσεις για ευχάριστες και επιμορφωτικές δραστηριότητες)

Παιχνίδια στη φύση

Το καλοκαίρι αφήστε τα παιδιά να παίξουν στην παιδική χαρά και να λερωθούν με τα χώματα. Προσπαθήστε να βγείτε στη φύση, έξω από τους κλειστούς τοίχους  του σπιτιού.  Και επειδή οι γονείς συχνά εκφράζουν την ανησυχία τους  για την κατάσταση ορισμένων παιδικών χαρών, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους χώρους που επιλέγετε και να παλεύετε για τη βελτίωση τους. Μην σταματάτε να επικοινωνείτε με το Δήμο και να ενημερώνετε για την κατάσταση των υπαίθριων παιχνιδιών. Η παιδική χαρά προσφέρει σωματική και πνευματική άσκηση, ανεξαρτητοποίηση και κοινωνικοποίηση, βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους και διδάσκει ομαδικότητα και αλληλοσεβασμό. Και το σημαντικότερο δίνει στα παιδιά ελευθερία κινήσεων και τα φέρνει πιο κοντά στη φύση.