Κλείνουν τα σχολεία: Ανοίξτε την πόρτα στο ελεύθερο παιχνίδι
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κλείνουν τα σχολεία: Ανοίξτε την πόρτα στο ελεύθερο παιχνίδι

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Κλείνουν τα σχολεία: Ανοίξτε την πόρτα στο ελεύθερο παιχνίδι

Το κλείσιμο των σχολείων φέρνει ανακούφιση στα παιδιά και άγχος στους γονείς. Το άγχος το προκαλεί το γεγονός ότι θα πρέπει να γεμίσουν τις ώρες των παιδιών με δραστηριότητες και να λύσουν το θέμα της φύλαξης τους, όσο εκείνοι είναι στη δουλειά. Η πιο συνηθισμένη λύση της εποχής είναι η επιλογή ενός Summer Camp που προσφέρει δραστηριότητες αναψυχής και εκπαίδευσης και παράλληλα καλύπτει και το θέμα φύλαξης. Υπάρχουν τμήματα για όλες τις ηλικίες,  μικρής και μεγάλης διάρκειας και αντίστοιχα επιλογές υψηλού και χαμηλού οικονομικού κόστους.

Παρόλα αυτά, οι ψυχολόγοι έχουν διαφορετική άποψη και δηλώνουν ότι τα παιδιά στις διακοπές πρέπει να παίζουν ελεύθερα και να μην ακολουθούν κανένα πρόγραμμα.  Μάλιστα, προτείνουν το ελεύθερο παιχνίδι το οποίο δεν υποστηρίζεται από την τεχνολογία και δεν ακολουθεί κανένα κανόνα ή σενάριο. Τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και καλούνται να ανακαλύψουν ή ακόμα καλύτερα, να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια.  Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια ενισχύεται η θεωρία ότι όσο λιγότερα παιχνίδια τόσο καλύτερα για τα παιδιά , γιατί με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να γίνουν πιο ευρηματικά. Επίσης, όταν δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, τα παιδιά αναγκάζονται να περιεργαστούν για περισσότερη ώρα το παιχνίδι που τους αναλογεί, να σκεφτούν εναλλακτικές χρήσεις και να εκτιμήσουν την αξία του αλλά και γενικότερα την αξία των παιχνιδιών.

Στις διακοπές τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα παιδιά στην Ελλάδα που είναι μια ζεστή χώρα, είναι σημαντικό να παίζουν έξω στην εξοχή, με μαξιλάρι την άμμο και ταβάνι τα αστέρια και να μην περιορίζονται τους κλειστούς τοίχους ενός οργανωμένου προγράμματος ή ενός σπιτιού που προσφέρει μόνο τηλεόραση, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και στη μονοτονία. Κι όμως, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, τα παιδιά πρέπει να βαρεθούνε γιατί όπως επισημαίνει ο Βρετανός παιδοψυχολόγος Lyn Fry: Υπάρχει μία πιθανότητα, τα παιδιά,   ν’ αρχίσουν να μελαγχολούν και μετά να αρχίσουν να βαριούνται. Εμείς οι γονείς πρέπει ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό δεν είναι χαμένος χρόνος, ούτε αμαρτίαΤα παιδιά πρέπει να βαριούνται με σκοπό να παρακινούν τον εαυτό τους να κάνει πράγματα. Η πλήξη είναι ένα ένας τρόπος ώστε να νιώσουν τα παιδιά αυτάρκη.

Η αλήθεια είναι πως οι νέοι γονείς αφιερώνουν τον περισσότερο δικό τους ελεύθερο χρόνο οργανώνοντας τον τρόπο που θα γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους. Τους προσφέρουν όσο περισσότερες εμπειρίες μπορούν και τα ενισχύουν με εφόδια και δεξιότητες. Το αποτέλεσμα είναι όμως υπερφορτωμένα παιδιά, που καλούνται να πάρουν μέρος σε περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες από όσες μπορούν να σηκώσουν οι πλάτες τους. Και το βασικότερο σε δραστηριότητες που δεν έχουν επιλέξει.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι, τα παιδιά χρειάζονται εσάς κι όχι άλλη μια εξωσχολική δραστηριότητα! Στις διακοπές τους θέλουν να κάτσουν δίπλα σας και να περάσουν χρόνο μαζί σας. Θέλουν απλά να χαλαρώσουν και να ΜΗΝ κάνουν τίποτα. Το μυαλό των παιδιών πρέπει κι αυτό να αδειάζει και να ξεκουράζεται. Μολονότι οι μεγάλοι θεωρούμε ότι τα παιδιά δεν έχουν έννοιες, τα παιδιά παλεύουν καθημερινά με χιλιάδες έννοιες. Μπορεί εμείς να μην τις θεωρούμε σημαντικές γιατί αγχωνόμαστε για την επιβίωση τους, αλλά για εκείνα είναι πολύ σημαντικές.

Οι διακοπές είναι εξαιρετική ευκαιρία να αφήσετε τα παιδιά παίξουν ανέμελα και να απολαύσουν την ξεγνοιασιά μακρυά από το σχολείο. Δυστυχώς μεγαλώνοντας θα εγκλωβιστούν πίσω από οθόνες κι αυστηρά εργασιακά προγράμματα και η έννοια ελεύθερος χρόνος θα αλλάξει νόημα. Ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε από τα παιδιά την παιδικότητά τους.