Κλασσική συνταγή Γαλοπούλας με κόκκινο κρασί

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Οι συνταγές που θα βρείτε στο MyCare περιέχουν μόνο φυσικά υλικά και συστήνονται στα πλαίσια μίας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινής διατροφής.

Υλικά:

•    1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
•    φρέσκα φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
•    4,5 με 5 κιλά γαλοπούλα, έχοντας αφαιρέσει όλα τα εντόσθια
•    μία ποσότητα γέμισης
•    85 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
•    1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο
•    10 φέτες μπέικον
•    κόκκινο κρασί, τύπου Μερλό

Εκτέλεση:

1.    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε το κρεμμύδι και ένα μέρος του μαϊντανού ανάμεσα από τα μπούτια της γαλοπούλας. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση από το λαιμό μέχρι το στήθος, και ασφαλίζουμε με οδοντογλυφίδες το δέρμα του λαιμού για να μην ανοίξει. Δένουμε και τα μπούτια για καλύτερο απότελεσμα. Ζυγίζουμε την γαλοπούλα και εκτιμούμε τον χρόνο ψησίματος, υπολογίζοντας πως για κάθε κιλό θέλει 20 λεπτά στον φούρνο, συν 90 λεπτά. Μπορεί να χρειαστούμε την μεγάλη μας ζυγαριά.

2.    Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί. Με το βούτυρο αλείφουμε τα μπούτια, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και πολλά μπαχαρικά. Καλύπτουμε το στήθος με το μπέικον, και ρίχνουμε και το κρασί. Μετά, καλύπτουμε το ταψί με ένα φύλλο λαδόκολας.

3.    Την βάζουμε στον φούρνο, και 90 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βγάζουμε τη λαδόκολλα, το μπέικον, και ό,τι περιττό λίπος έχει μείνει μέσα στο ταψί. Την ξαναβάζουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα, και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση γύρω από την γαλοπούλα.

4.    Για να ελέγξουμε αν η γαλοπούλα είναι έτοιμη, με ένα μαχαίρι τρυπάμε το πιο χοντρό σημείο της, στο στήθος, και αν τρέχουν καθαρά υγρά, είναι εντάξει. Αν έχουν έστω και ελάχιστο ροζ χρώμα, τότε πρέπει να ψηθεί κι άλλο. Το αφήνουμε 15 λεπτά, και το ξαναελέγχουμε. Μεταφέρουμε όλη την γαλοπούλα και την γέμιση σε μια πιατέλα, και καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και πετσέτες. Έτσι, όλα τα υγρά θα κάτσουν και θα διατηρήσουν την γαλοπούλα ζουμερή. Σερβίρουμε με φύλλα μαϊντανού.

Για αυτές τις γιορτές, οι Ευβιότοποι διαθέτουν στην αγορά 200 γαλοπούλες για όλη την Ελλάδα κατά παραγγελία.

Σημείωση MyCare: διαλέξτε μπέικον που είναι όσο το δυνατόν φυσικά επεξεργασμένο γιατί συνήθως περιέχει αρκετά πρόσθετα που είναι βλαβερά. Θα πρέπει να το ψάξετε πιθανότατα εκτός σούπερ μάρκετ, στον κρεοπώλη σας ή σε κάποιο κατάστημα delicatessen, διαφορετικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι, κάτι που είναι εντυπωσιακά εύκολο! (συνταγή στα αγγλικά).

Πηγή: MyCare

The post Κλασσική συνταγή Γαλοπούλας με κόκκινο κρασί appeared first on Mommy.gr.

Περισσότερα άρθρα