Κεφαλιές, ο άγνωστος κίνδυνος για τα μικρά παιδιά
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Κεφαλιές, ο άγνωστος κίνδυνος για τα μικρά παιδιά

September 5, 2020

author:

Parenting.gr

Κεφαλιές, ο άγνωστος κίνδυνος για τα μικρά παιδιά

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι τρεις από τους ήρωες της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ
Φόβους ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εγκεφαλικών βλαβών από τις κεφαλιές με μπάλα ποδοσφαίρου εκφράζουν οι επιστήμονες.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι τρεις από τους ήρωες της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ, με ορισμένους να υπονοούν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται οι κεφαλιές.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι το νευρικό σύστημα των παιδιών δεν είναι τόσο καλά προστατευμένο όσο αυτό των ενηλίκων καθώς βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Τα παιδιά έχουν επίσης μεγαλύτερο κεφάλι σε σχέση με το σώμα τους, γεγονός που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους είναι πιο πιθανό να «μετακινηθεί» μέσα στο κρανίο τους προκαλώντας «μικροζημιές» που σε βάθος χρόνου μπορεί να διογκωθούν.

«Οι αυχενικές μύες των παιδιών βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη. Αν χτυπήσεις στο κεφάλι και οι μύες αυτοί δεν είναι τόσο δυνατοί τότε το κεφάλι σου θα κινηθεί και το ίδιο θα συμβεί και στον εγκέφαλό σου» εξηγεί ο νευρολόγος Μάικλ Γκρέι από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Ήδη στις ΗΠΑ οι κεφαλιές έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ καθώς τον περασμένο Νοέμβριο διαπιστώθηκε ότι σε ένα χρόνο αναφέρθηκαν σχεδόν 50.000 περιστατικά αναφέρθηκαν για μαθητές λυκείου που έπαιζαν ποδόσφαιρο.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο

Originally posted 2016-04-12 06:32:50.