Καύσωνας και μωρό. Τι πρέπει να προσέξω;
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Καύσωνας και μωρό. Τι πρέπει να προσέξω;

August 17, 2019

author:

Parenting.gr

Καύσωνας και μωρό. Τι πρέπει να προσέξω;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το καλοκαίρι εμφανίζει υψηλές θερμοκρασίες και τα νούμερα συχνά κοκκινίζουν και αγγίζουν τα επίπεδα του καύσωνα. Οι μεγάλοι προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να δροσιστούμε και να προστατευτούμε από τις επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Τί γίνεται, όμως, με τα μωράκια που δεν αντιλαμβάνονται με την ίδια ευκολία τις ανάγκες τους και δυσκολεύονται να τις εκφράσουν; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα μωρά, λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από μάζα σώματος αντιλαμβάνονται τη ζέστη γρηγορότερα από τους ενήλικες.Παράλληλα, δεν ιδρώνουν όσο οι ενήλικες με αποτέλεσμα να μην πέφτει η θερμοκρασία του σώματος τους από την εξάτμιση του ιδρώτα.

Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε περισσότεροι προσεκτικοί, να τα διευκολύνουμε όσο μπορούμε και να ακολουθούμε τους παρακάτω βασικούς κανόνες ώστε να νιώθουν άνετα και να μην υποφέρουν:

1. Επιλέξτε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προσοχή να είναι βαμβακερά και ιδανικά από φυσικά υλικά. Τα συνθετικά ρούχα δεν ενδείκνυνται.

2. Φροντίστε για συνεχή ενυδάτωση. Εκτός από νερό, επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό καθώς και φυσικούς χυμούς.

shutterstock_117589276

3. Επιλέξτε να είστε εκτός σπιτιού, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποφύγετε τις ώρες 11:00 – 16:00 που ο ήλιος καίει.

4. Μη ξεχνάτε το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Το φοράμε 20 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο και το ανανεώνουμε συνεχώς.

5. Τοποθετήστε μία πετσέτα στο αμάξι και στο καρότσι(αν χρησιμοποιείτε) για να είναι πιο δροσερά. Προσέξτε τα μεταλλικά σημεία της ζώνης που μπορεί να θερμανθούν και να προκαλέσουν ερεθισμούς ακόμα και έγκαυμα στο δερματάκι των μωρών.

6. Φορέστε στο παιδί καπέλο και επιλέξτε σκιερά μέρη για να περπατήσετε ή να καθίσετε.

7. Επιλέξτε μόνο ελαφριά και μικρά γεύματα.

8. Προστατευτείτε από τα τσιμπήματα. Τα κουνούπια αγαπούν το καύσωνα.

9. Αποφύγετε παιχνίδια στην ύπαιθρο ή γυμναστική σε εξωτερικό χώρο.

10. Προτιμήστε να παραμείνετε στο σπίτι αρκεί να υπάρχουν δροσερά ή κλιματιζόμενα δωμάτια.

11. Κάντε το παιδί συχνά δροσερά ντους.

shutterstock_294954191

12. Ενημερωθείτε για τη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία από τον παιδίατρο σας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα και να ενημερώσετε εγκαίρως το γιατρό σας. Η θερμοκρασία του σώματος ενδέχεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου ή σε ειδικές περιπτώσεις ακόμα ψηλότερα με επικίνδυνα για το παιδί αποτελέσματα.
Χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση και νοσηλεία.

13. Παραμείνετε ψύχραιμοι. Ζέστη είναι θα περάσει.

Originally posted 2016-06-17 04:00:03.