Κατοικίδια και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζεις
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Κατοικίδια και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζεις

April 3, 2021

author:

Parenting.gr

Κατοικίδια και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Τα κατοικίδια και η εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητα ασύμβατες έννοιες. Πολλές γυναίκες περνούν από το στάδιο της “θετής μητέρας” ενός κουταβιού στο στάδιο της μέλλουσας μαμάς χωρίς να αποσείσουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτό. Σε γενικές γραμμές, τα κατοικίδια ζώα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου αρκεί να λαμβάνονται κάποια μέτρα προφύλαξης.

Αν ο σκύλος σου έχει κάνει κανονικά τα εμβόλια του και τον περιποιείται κάποιος κανονικά για παράσιτα του δέρματος και του τριχώματος, τότε ο μοναδικός κίνδυνος είναι να πηδήξει ο σκύλος πάνω στην κοιλιά σου από χαρά.

Τα σκυλιά αγαπάνε το αφεντικό τους, αγαπάνε την έγκυο μαμά και θα αγαπήσουν το παιδί της στο μέλλον. Τα σκυλιά είναι μέλος της οικογένειας και θα υπακούσουν όταν τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τρέχουν αριστερά δεξιά στο σπίτι. Πολύ πιθανόν να χρειαστούν ειδική εκπαίδευση για ένα μικρό διάστημα. Αυτό, όμως, είναι μέσα στο παιχνίδι.

Κάτι άλλο που προτείνουν οι εκπαιδευτές σκύλων είναι να εξοικειώσουμε το κατοικίδιο μας με τις μυρωδιές του μωρού όπως είναι η πούδρα, κάποια παιχνίδια, και κάποια ρούχα που έχουν πλυθεί με απορρυπαντικό μωρού. Ένα κόλπο που κάνουν είναι να τυλίξουν μια κούκλα με ένα μωρουδιακό σκέπασμα που έχουν πασπαλίσει με πούδρα και να το κυκλοφορούν στο σπίτι. Το σκυλί θα εκπαιδευτεί στην παρουσία του μωρού πριν αυτό γεννηθεί και η διαδικασία προσαρμογής θα εξελιχθεί πιο ομαλά . Επίσης, υπάρχουν κάποια cd ειδικά για την εκπαίδευση σκύλων που παράγουν ήχους μωρών και βρεφών όπως το κλάμα, το γέλιο κ.α.

shutterstock_44960641

Οι γάτες από την άλλη πλευρά θέλουν ειδική διαχείριση γιατί ούτε επιδεκτικές είναι σε εκπαίδευση ούτε απολύτως ασφαλείς. Επίσης, την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να κρατάμε τη γάτα μόνιμα μέσα στο σπίτι και να μην την αφήνουμε ελεύθερη στο περιβάλλον όπου θα μπορούσε να τραφεί με ωμά κρέατα και να μολυνθεί από τοξόπλασμα.

Οι γάτες μεταφέρουν το τοξόπλασμα που μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις, προβλήματα στην κύηση και αποβολές. Αλλά υπάρχει τρόπος προστασίας. Το τοξόπλασμα μεταφέρετε με τα περιττώματα των ζώων και το ωμό κρέας. Προσοχή κατά την αλλαγή της άμμου της γάτας να φοράς οπωσδήποτε πλαστικά γάντια και να πλένεις τα χέρια σου μετά. Και να μην ξεχνάς να κάνεις τις προληπτικές σου εξετάσεις.

Τα ινδικά χοιρίδια και τα χαμστεράκια είναι επίσης ασφαλή αρκεί να είναι περιορισμένα σε κλουβί και να μην ερχόμαστε σε επαφή με το στόμα τους και τα περιττώματα τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η λυμφολυτική χοριομηνιγγίτιδα που προκαλείται από ένα ιό που παρασιτεί τα τρωκτικά και μεταφέρεται με όλα τα σωματικά τους υγρά και παραπροϊόντα. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν την απομάκρυνση των τρωκτικών ή τη μεταφορά τους σε ένα απομονωμένο σημείο του σπιτιού μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Για πιο εξωτικά κατοικίδια όπως τα ερπετά πρέπει να γνωρίζεις ότι μεταφέρουν τo βακτήριο σαλμονέλα και είναι εξίσου επικίνδυνα με τα άψητα πουλερικά. Επειδή τα ερπετά δεν μπορούν να εκπαιδευτούν και αφήνουν περιττώματα σε όλο το σπίτι είναι καλό να τα απομακρύνεις εξαρχής.

Πρακτικά μέτρα προφύλαξης

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών σου με απλό σαπούνι ή κρεμοσάπουνο

-Τακτικότερος και πιο σχολαστικός καθαρισμός του σπιτιού όπως σκούπισμα και σφουγγάρισμα

-Άμεσος καθαρισμός των επιφανειών που ακουμπάει το κατοικίδιο

-Προστασία των επίπλων με καλύμματα και τακτικό πλύσιμο-αλλαγή των καλυμμάτων

-Τακτικότερος αερισμός του σπιτιού και ξεσκόνισμα. Πλύσιμο των εργαλείων επί τόπου

Originally posted 2016-12-10 08:24:15.