Κατασκευάζοντας μια Ελληνική Σημαία! | | Η οικογένεια σήμερα!
Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Χειροτεχνιες

Κατασκευάζοντας μια Ελληνική Σημαία!

November 14, 2019

author:

Parenting.gr

Κατασκευάζοντας μια Ελληνική Σημαία!

Καθώς η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σε λίγο φτάνει, είναι ευκαιρία να κατασκευάσουμε με τα παιδιά, με απλά υλικά μια χάρτινη Ελληνική Σημαία, για να κρατάμε στην παρέλαση. Ας δούμε αρχικά λίγες πληροφορίες για την ιστορία της Ελληνικής Σημαίας:

greek flagΣύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807. H ελληνική σημαία που καθορίστηκε το 1822 από το Σύνταγμα της Επιδαύρου, είχε τον σταυρό, ως σύμβολο της ορθοδοξίας. Η σημαία αυτή, αποτελούσε την επίσημη Ελληνική σημαία μέχρι το 1978. Η σημερινή Σημαία του Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978. Τότε υιοθετήθηκε η “ναυτική”, δηλαδή αυτή με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές. Το ριγωτό πρότυπο χρησιμοποιήθηκε λόγω της ομοιότητάς του με τα κύματα της θάλασσας που περιβάλλει την χώρα μας.
Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης,”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ”.
Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την πίστη των Ελλήνων στην Ορθοδοξία, καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας στο σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, οι 9 οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν τις εννέα μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας. Σχετικά με το χρώμα, ο Ηρόδοτος έλεγε ότι το γαλάζιο και το λευκό είναι τα χρώματα των Ελλήνων, που συμβολίζουν το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον και το όμαιμο. Ο σταυρός ενώνει το γαλάζιο με το λευκό, το αρσενικό με το θηλυκό, συμβολίζει τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο και μετέπειτα τον Χριστό.

Για να κατασκευάσουμε μια Ελληνική Σημαία θα χρειαστούμε τα εξής:

Υλικά
2 φύλλα χαρτί
1 κομμάτι χαρτόνι
πλαστική αυτοκόλλητη διαφανής μεμβράνη
γαλάζιο χρώμα
1 καλαμάκι ή ξυλάκι ή ράβδος
κόλλα

Διαδικασία
1. Σχεδιάζουμε την Ελληνική Σημαία και στα δυο φύλλα του χαρτιού με μολύβι. Για βοήθεια, μπορούμε να εκτυπώσουμε ένα πρότυπο, όπως αυτό στο τέλος του άρθρου και να το αποτυπώσουμε. Το σημαντικό είναι στα δυο φύλλα να σχεδιάσουμε τη σημαία σαν να είναι οι δυο όψεις ενός καθρέφτη.
2. Χρωματίζουμε τις δυο σημαίες και τις κολλάμε στις 2 πλευρές του χαρτονιού, μπρος πίσω.
3. ‘Ντύνουμε’ τη σημαία με τη διαφανή μεμβράνη. Για να στερεώσουμε ταυτόχρονα και τη ράβδο της σημαίας, κόβουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο κομμάτι της μεμβράνης, διπλάσιο σε μήκος από το μήκος της σημαίας και το διπλώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε στο πλάι να ασφαλιστεί η ράβδος.

flag

Originally posted 2015-03-22 04:34:33.