Καταργούνται στις ΗΠΑ τα τρανς λιπαρά
7hmeres Uncategorized Διατροφή & Συνταγές Συμβουλές

Καταργούνται στις ΗΠΑ τα τρανς λιπαρά

February 22, 2020

author:

Parenting.gr

Καταργούνται στις ΗΠΑ τα τρανς λιπαρά

Doughnuts_grocery-store-470x290Τα μερικώς υδρογωνομένα λιπαρά – η κύρια πηγή συνθετικών τρανς λιπαρών σε επεξεργασμένα τρόφιμα – δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα, σύμφωνα με απόφαση του FDA (Food and Drug Administration) που ανακοινώθηκε στις 16 Ιουνίου 2015. Οι εταιρίες έχουν 3 χρόνια περιθώριο να συμμορφωθούν με την απόφαση και να αφαιρέσουν τα βλαβερά λιπαρά από τα προϊόντα τους. Ο κανονισμός δεν αφορά τρανς λιπαρά που εμφανίζονται φυσικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας γιατί αυτά δεν θεωρούνται απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο νέος κανονισμός “αναμενόταν εδώ και καιρό αλλά είναι παρόλα αυτά καλοδεχούμενος και τώρα εφόσον οι καταναλωτές δεν θα πρέπει πια να ανησυχούν ότι αυτή η τοξική ουσία μπορεί να κρύβεται στα τρόφιμα που καταναλώνουν,” είπε ο Walter Willet, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής του Fredrick John Stare και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής του πανεπιστημίου Harvard ( Harvard T.H. Chan School of Public Health).

Ερευνητές του πανεπιστημίου έχουν εδώ και καιρό προτείνει και συνηγορούν για την απομάκρυνση των τρανς λιπαρών από τα τρόφιμα. Από το έργο του Willett και άλλων προκύπτει ότι η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων τρανς λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων ασθενειών. Ερευνητές του Harvard εκτιμούν ότι η κατάργηση βιομηχανοποιημένων τρανς λιπαρών στις ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει έως και 1 στα 5 καρδιακά επεισόδια και παρεμφερείς αίτίες θανάτου. Αυτό θα σήμαινε ένα τέταρτο του εκατομμυρίου λιγότερα καρδιακά επεισόδια τον χρόνο στις ΗΠΑ και μόνο.

Ο Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας, αποκάλεσε τον νέο κανονισμό “νίκη για την δημόσια υγεία” που θα σώσει ζωές στις ΗΠΑ και θα έχει παγκόσμια εμβέλεια. “Αυτό αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα όπου ευρήματα από έρευνα πάνω στη διατροφή μεταφράζονται σε πολιτικές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.”

Οι προσπάθειες των Willett, Hu, και άλλων οδήγησαν στην απόφαση του FDA το 2006 να απαιτείται η αναγραφή των τρανς λιπαρών στις ετικέτες τροφίμων. Η αλλαγή αυτή παρότρυνε πολλές εταιρίες να μεταβάλλουν τις συνταγές τους ώστε να μην χρησιμοποιούν μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά αλλά σύμφωνα με τον Willett, η ποσότητα των τρανς λιπαρών που παραμένουν ακόμα στην αγορά “αναμένεται να προκαλέσει χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.”

Πρόσθεσε ότι ενώ “η κατάργηση των τρανς λιπαρών είναι ένα σημαντικό βήμα, χρειάζεται πολύ προσπάθεια ακόμα για να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων και η μέση δίαιτα στις ΗΠΑ που είναι πολύ υψηλή σε εξευγενισμένο άμυλο, ζάχαρη, αλάτι και κόκκινο κρέας, και πολύ χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και ενεπεξέργαστα δημητριακά (whole grains).

Harvard School of Public Health: Άρθρο στα αγγλικά FDA axes trans fats

Originally posted 2015-06-19 08:05:47.