Καούρα στην εγκυμοσύνη; Αντιμετωπίστε την!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Καούρα στην εγκυμοσύνη; Αντιμετωπίστε την!

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Καούρα στην εγκυμοσύνη; Αντιμετωπίστε την!

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία συμβαίνουν πολλές αλλαγές κυρίως ευχάριστες! Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι αλλαγές που προκαλούν δυσάρεστες στιγμές ή ενοχλητικές, όπως η όξινη δυσπεψία η γνωστή σε όλους μας καούρα που την νιώθουν οι περισσότερες γυναίκες.

Η καούρα προκαλείται από ορμονικές και σωματικές αλλαγές που λαμβάνουν δράση στην εγκυμοσύνη και η γυναίκα νιώθει κάτι σαν κάψιμο ή σα μια ενόχληση πιο πάνω από το στομάχι και προς το λαιμό!
Αυτό συμβάινει διότι παράγεται μια ορμόνη η οποία χαλαρώνει τους μύες και κατ΄επέκταση τη βαλβίδα στο στομάχι, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν τα οξέα προς τα πάνω και να δημιουργούν αυτή την περίεργη αίσθηση. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδιακασία για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Για να ελαττώσετε όμως αυτήν την αίσθηση και να αντιμετωπίσετε τις καούρες υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε!

Καταρχήν μην καταναλώνετε τροφές που ενισχύουν τις καούρες. Τέτοιες τροφές είναι οι πικάντικες ή οι πολύ λιπαρές τροφές όπως τα τηγανιτά, και κάποιες μεμομονωμένες τροφές όπως η σοκολάτα, η ντομάτα και τα εσπεριδοειδή.

Επιπλέον να μασάτε πολύ καλά την κάθε μπουκιά και να αποφεύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα! Είναι προτιμότερο να τρώτε μικρά και πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Ακόμη τα αναψυκτικά, ο καφές και το αλκοόλ δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της καούρας και επίσης η κατάποση νερού ή άλλων υγρών την ώρα που τρώτε, επιβαρύνει τη διαδικασία. Αντίθετα πρέπει να καταναλώνετε σίγουρα 10 ποτήρια νερό όλη την ημέρα αλλά να τα χωρίζετε ανάμασα στα γεύματα.

Επίσης το να μασάτε τσίχλα μετά τα γεύματα βοηθάει πολύ στο να αποφύγετε τις έντονες ενοχλήσεις αφού η παραγωγή σάλιου κάνει τα οξέα πιο ουδέτερα!

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης και μείωσης της καούρας είναι να αποφεύγετε να τρώτε το βράδυ λίγο πριν πατε για ύπνο. Επιλέξτε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα και καταναλώστε το αρκετή ώρα πριν κοιμηθείτε.

Τέλος είναι καλό να προσέχετε τα κιλά και τπο βάρος σας στην εγκυμοσύνη κι εάν παρατηρήσετε ότι οι καούρες δεν μειώνονται και συνεχίζουν να σας ενοχλούν συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας ώστε να βρίσκετε τις κατάλληλες για εσάς λύσεις ανά πάσα στιγμή!

Διαβάστε επίσης:

 Πως να κοιμάσαι καλύτερα κατά την εγκυμοσύνη!

 Πόσο ασφαλής είναι η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη και αιμορροϊδες: τι πρέπει να προσέξω!