Κανόνες φροντίδας για το νεογέννητο
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Κανόνες φροντίδας για το νεογέννητο

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Κανόνες φροντίδας για το νεογέννητο

Η ευτυχία να περνάς την πόρτα του σπιτιού σου πρώτη φορά κρατώντας στην αγκαλιά σου το μωρό σου, είναι μια αξία ανεκτίμητη, που θα συντροφεύει για πάντα τις οικογενειακές σας αναμνήσεις. Όταν όμως η πόρτα κλείσει και μείνετε ξαφνικά μόνοι σας με το μωρό, χωρίς την ασφάλεια του προσωπικού του μαιευτηρίου, τι γίνεται;

Συνήθως σε τέτοιες στιγμές, δίπλα στο ζευγάρι και στο νεογέννητο στέκονται οι μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας, προσφέροντας την εμπειρία και την αγάπη τους. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε και εμείς από πριν μερικές συμβουλές σχετικά με τα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες μέρες που φροντίζουμε ένα νεογέννητο στο σπίτι μας.

Το τάισμα

Τα νεογέννητα ζητούν συνεχώς γάλα και ιδανικά μητρικό γάλα. Για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις, φροντίζουμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα. Αν θηλάζουμε, δεν ξεχνάμε να αγοράσουμε 1-2 κατάλληλους για θηλασμό στηθόδεσμους και προστατευτικά για τις θηλές μας. Για να αξιοποιήσουμε το παραπανίσιο γάλα, το συγκεντρώνουμε χρησιμοποιώντας θήλαστρο και ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης. Εάν δεν θηλάζουμε προμηθευόμαστε μπιμπερό, βραστήρες, αποστειρωτή κλπ. και γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με μια σημαντική ποσότητα βρεφικού γάλακτος.

Το πρώτο μπάνιο και το πρώτο λούσιμο του μωρού 

Κατά τις πρώτες ημέρες, ουσιαστικά απαγορεύεται να κάνουμε μπάνιο το μωρό, επειδή δεν έχει πέσει ακόμα ο αφαλός του. Για να καθαρίσουμε, λοιπόν, το νεογέννητο, χρησιμοποιούμε νωπά πανάκια και τρίβουμε απαλά το δερματάκι του με μαλακές πετσέτες. Για τον αφαλό του, μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιο ειδικό προϊόν περιποίησης, που θα χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε το πρώτο μπάνιο στο μωρό μας θα χρειαστούμε ένα βρεφικό μπανάκι και ένα θερμόμετρο για να μετράμε τη θερμοκρασία του νερού και ένα ήπιο βρεφικό σαπούνι.

Η αλλαγή της πάνας

Ένα νεογέννητο βρέχει την πάνα του περίπου 6 με 8 φορές την ημέρα, συνεπώς θα πρέπει να αγοράσουμε την ανάλογη ποσότητα σε πάνες! Αν δεν έχουμε αγοράσει μια επιδαπέδια αλλαξιέρα, μπορούμε να απλώσουμε στο κρεβάτι αδιάβροχα βρεφικά υποστρώματα για τις αλλαγές της πάνας. Επίσης, τα μωρομάντιλα θα φανούν πολύ χρήσιμα για τον καθαρισμό του μωρού, καθώς και προϊόντα τύπου ταλκ ή ήπιες κρέμες συγκάματος για να ανακουφίζουμε μικρούς ερεθισμούς.

Ο ύπνος

Τα νεογέννητα κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα. Ο ύπνος τους, όμως, δεν είναι συνεχόμενος. Διακόπτεται από την ανάγκη τους για φαγητό συνήθως κάθε δυο με τέσσερις ώρες. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει ένα απαιτητικό σκηνικό για τους γονείς, που ουσιαστικά μένουν στο πόδι μέρα και νύχτα. Αν καταφέρνετε να κοιμάστε εύκολα, τότε φροντίστε να ξεκλέβετε λίγες στιγμές ύπνου και ξεκούρασης, κάθε φορά που το μωρό κοιμάται. Έτσι, θα αποφύγετε την εξάντληση και θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε καλύτερα στις απαιτήσεις της φροντίδας ενός νεογέννητου.

Μην απελπίζεστε, θα αναπολείτε με νοσταλγία τις πρώτες ημέρες του μωρού σας!