Καλοκαίρι και παιδικές αρρώστιες
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Καλοκαίρι και παιδικές αρρώστιες

November 10, 2019

author:

Parenting.gr

Καλοκαίρι και παιδικές αρρώστιες

Το καλοκαίρι ελπίζουμε ότι οι ασθένειες δεν θα χτυπήσουν την πόρτα μας και δε θα κρατήσουν τα παιδιά μας μακρυά από τη θάλασσα! Όλοι οι γονείς πιστεύουμε ότι οι αρρώστιες αποτελούν χειμερινό σπορ και αποχωρούν από την καθημερινότητα μας, μαζί με τον κρύο. Κι όμως! Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών κάποιες παιδικές ασθένειες είναι πολύ συνηθισμένες, ειδικά στα μικρά παιδιά.

Διαβάστε παρακάτω, πώς θα αναγνωρίσετε και πώς θα αντιμετωπίσετε τις 5 πιο συνήθεις παιδικές καλοκαιρινές αρρώστιες. Σε κάθε περίπτωση, πριν τη χορήγηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διάρροια

shutterstock_137176760

Αν το παιδί σας  παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κενώσεων συνδυασμένο με εμετούς, τότε πιθανότατα υποφέρει από διάρροια. Ο κοιλόπονος, η ανορεξία και η γενικευμένη αίσθηση αδυναμίας θα επιβεβαιώσουν τις υποψίες σας.  Συνήθως η διάρροια είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης αλλοιωμένης τροφής και το καλοκαίρι είναι πολύ πιο δυσάρεστη λόγω της ζέστης! Είναι πιθανό να οδηγήσει και σε πυρετό. Για να την αντιμετωπίσετε, μετά τον εμετό ή την κένωση, πρέπει να αποφύγετε για τουλάχιστον δυο ώρες να δώσετε στο παιδί υγρά ή τροφές. Στη συνέχεια, όμως πρέπει να γίνει αποκατάσταση της ενυδάτωσης στον οργανισμό του, οπότε ξεκινήστε άμεσα να του χορηγείτε νερό, σε μικρές ποσότητες. Αν παρατηρήσετε αιμορραγία ή βλέννα, τότε σπεύστε στον παιδίατρό σας.

Εξανθήματα

shutterstock_287663537

Γνωστό επίσης ως έκζεμα ή ως ατοπική δερματίτιδα. Τα συμπτώματα είναι η επίμονη φαγούρα και η φλεγμονή στο δέρμα. Προκαλείται ή επιδεινώνεται το καλοκαίρι από τη ζέστη, την επαφή με την άμμο και τις βουτιές στην πισίνα ή τη θάλασσα. Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, επενδύστε στην καλή ενυδάτωση της περιοχής με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων. Επιπλέον, χορηγήστε στο παιδί αντιισταμινικά φάρμακα, κατόπιν πάντα συνεννόησης με τον παιδίατρο.

Εμπύρετος ιός της γρίπης

shutterstock_29396368
Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έντονη μυαλγία, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ορισμένες φορές εμετός. Για να ρίξετε τον πυρετό, χορηγήστε στο παιδί αντιπυρετικά, κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρό σας. Εξαιτίας της ζέστης του καλοκαιριού, πιθανόν η ταλαιπωρία να είναι μεγαλύτερη για το παιδί. Για να το κρατήσετε δροσερό θα πρέπει να το κάνετε συχνά μπάνιο, να του δίνετε πολλά υγρά και να εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο του.

Ωτίτιδα shutterstock_426798268
Η ωτίτιδα κάνει την εμφάνισή της συνοδευόμενη από κνησμό και ερυθρότητα στο εσωτερικό του αυτιού, έντονο πόνο αλλά και υπερέκκριση υγρών. Πολύ συνηθισμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η επαφή με τη θάλασσα ερεθίζει τα αυτάκια των παιδιών. Χρησιμοποιήστε αντιβιοτικές σταγόνες για να αντιμετωπίσετε τον έντονο πόνο. Παράλληλα, φροντίστε να στεγνώνετε καλά τα αφτιά του παιδιού μετά τα μπάνια. Αν το παιδί ανεβάσει πυρετό και τα συμπτώματα του πόνου ενταθούν, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Κόκκινα Μάτια shutterstock_51295759
Η ερυθρότητα στα μάτια, μαζί με έντονη φαγούρα προκαλούνται πολύ συχνά το καλοκαίρι εξαιτίας της επαφής με τη θάλασσα ή την πισίνα. Χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό για να ανακουφίσετε τα μάτια του παιδιού και παράλληλα σταματήστε για λίγες μέρες τις βουτιές στα μπάνια. Αν η φαγούρα ενταθεί και πριν προχωρήσετε στην χορήγηση οποιουδήποτε κολλυρίου, ζητήστε τη συμβουλή του οφθαλμίατρου ή του παιδιάτρου σας.

Originally posted 2016-07-21 04:30:12.