Και τώρα που πέρασε η πρώτη ημέρα του σχολείου, τί κάνουμε;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Και τώρα που πέρασε η πρώτη ημέρα του σχολείου, τί κάνουμε;

January 17, 2021

author:

Parenting.gr

Και τώρα που πέρασε η πρώτη ημέρα του σχολείου, τί κάνουμε;

Η αλήθεια είναι πως όλοι μιλούν για την πρώτη ημέρα στο σχολείο και για το άγχος που βιώνουν γονείς και παιδιά. Κι εμείς στο mommy ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα και προσπαθήσαμε να “θυμηθούμε” το παιδικό συναίσθημά μας. Ομολογουμένως για ένα πρωτάκι ή για ένα νήπιο είναι μια σημαντική στιγμή για την οποία δεν είναι κανείς αρκετά προετοιμασμένος.
Συνήθως όμως η πρώτη ημέρα κρύβει μια  περιέργεια και μια αφέλεια που προκύπτει από την άγνοια της κατάστασης. Και τελικά ενώ όλοι φοβόμαστε την αρχή…μετά έρχονται τα δύσκολα!

Το mommy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει συμβουλές και προτάσεις για να πάει καλά όλη η σχολική χρονιά.

shutterstock_79737895

Ανοίξτε δίαυλο επικοινωνίας με τη δασκάλα

Γνωρίστε τη δασκάλα και επιδιώξτε, όσο το δυνατό πιο ομαλή συνεργασία μαζί της. Μην γίνετε καταπιεστικοί αλλά μην παραλείπετε να επικοινωνείτε μαζί της τακτικά και να συζητάτε για πιθανά προβλήματα  σε σχέση με τη ζωή του παιδιού στο σχολείο.  Προσοχή: επισκεπτόμαστε το σχολείο με ευγένεια και καλή διάθεση.

Ανοίξτε δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί στο σπίτι

Μην ξεχνάτε να ρωτάτε πως πέρασε στο σχολείο. Εάν δυσκολεύεται να σας μιλήσει, κάντε εσείς τις κατάλληλες ερωτήσεις. Ξεκινήστε, περιγράφοντας τη δική σας ημέρα και δώστε του χώρο να περιγράψει τη δική του. Τον πρώτο καιρό σας προτείνουμε να ελέγχετε (με καλό τρόπο!) καθημερινά την τσάντα του παιδιού σας, ανοίγοντας τα βιβλία και τα τετράδιά του και να ζητάτε να σας λέει τί καινούργιο έμαθε στο σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλαβαίνετε κι αν πρόσεχε στο μάθημα.

shutterstock_112571909
Εξηγήστε στο παιδί

Συζητήστε με το παιδί πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στο σχολείο. Είναι λογικό να μην γνωρίζει τους κανόνες συμπεριφοράς της τάξης. Το παιδί “προσγειώνεται” στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο από περιβάλλον πιο ελεύθερο και χαλαρό. Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάθεται στο θρανίο ήσυχα, να μη διακόπτει και να παρακολουθεί προσεκτικά τη δασκάλα του. Οφείλουμε να του το εξηγήσουμε.
Αντίστοιχα, ενημερώστε το για τους “κανόνες συμπεριφοράς” κάθε νέας δραστηριότητας. Όταν για παράδειγμα έρθει η ώρα για την πρώτη εκδρομή ή επίσκεψη μιλήστε του για τη συμπεριφορά στο πούλμαν, για την ησυχία μέσα στους μουσειακούς χώρους αλλά και για τους κινδύνους να χαθεί εάν απομακρυνθεί από την ομάδα. Προφανώς, θα σας βοηθήσει και το σχολείο με μια ανάλογη συζήτηση .

Δώστε του την ευθύνη των πραγμάτων του

Αγοράστε μαζί με το παιδί τα απαραίτητα σχολικά είδη και εξηγήστε του ότι τώρα αποτελούν δική του ευθύνη. Οφείλει να ξέρει τί έχει, να μην τα καταστρέφει, να μην τα χάνει και να μην τα ξοδεύει άσκοπα. Αντίστοιχα, εξηγήστε του ότι θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι τα έχει βάλει όλα στη τσάντα του πριν φύγει από το σχολείο και ότι δεν έχει ξεχάσει το μπουφάν του ή τα αξεσουάρ με τα οποία ήρθε το πρωί. (κασκόλ, γάντια, ομπρέλα κτλ)
Βοηθάει να ετοιμάζετε μαζί την τσάντα του για να γνωρίζει κι εκείνο τί περιέχει. Ιδανικά, η δουλειά αυτή πρέπει να γίνεται, το προηγούμενο απόγευμα, με το που τελειώνει το διάβασμά του.

shutterstock_71154418

Βοηθάτε στη μελέτη … με μέτρο

Η μελέτη των σχολικών μαθημάτων θα πρέπει να πραγματοποιείται όσο γίνεται νωρίτερα και στη συνέχεια να ξεκινούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες και το παιχνίδι. Το παιδί με την επιστροφή του θα πρέπει να τρώει, να ξεκουράζεται λίγο (περίπου 15-20 λεπτά) και να κάθεται να διαβάσει τα μαθήματά του. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς είναι σωστό να είστε δίπλα του όταν μελετά. Δεν ξέρει και δεν μπορεί να διαβάσει μόνο του. Σε καμία περίπτωση όμως μην κάνετε το λάθος να αναλάβετε τα μαθήματα του για εκείνο. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος που εμποδίζει τη μελέτη , πχ. είναι άρρωστο ή υπάρχει κάποιο οικογενειακό πρόβλημα, είναι προτιμότερο να μην γίνει καθόλου μελέτη. Μην παραλείψετε όμως να ενημερώσετε τη δασκάλα του για αυτήν την εξέλιξη.

Μην χάνετε την υπομονή και την καλή σας διάθεση

Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά και καθοριστική. Αν κουραστείτε τώρα, θα περάσετε πολλά ξεκούραστα σχολικά χρόνια.

Originally posted 2016-09-13 04:30:07.