Και οι μπαμπάδες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Και οι μπαμπάδες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη

June 22, 2019

author:

Parenting.gr

Και οι μπαμπάδες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη

Όταν ακούμε επιλόχειος κατάθλιψη το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν σε μια γυναίκα η οποία μόλις έχει φέρει στον κόσμο το μωρό της.

Κι όμως! Μπορούν και οι μπαμπάδες να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

 

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο «UT Southwestern» του Dallas στο Texas των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισαν πως οι μπαμπάδες θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα του νεογνού. Πολλές φορές όμως αισθάνονται αποκλεισμένοι και αυτό μπορεί να τους δημιουργεί επιλόχειο κατάθλιψη.

Από την έρευνα φάνηκε πως ένας στους δέκα άνδρες βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλόχεια κατάθλιψη μετά την γέννηση του παιδιού του. Βιώνει δηλαδή αλλαγές στη διάθεση λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.

Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι όμοια με αυτά των μητέρων. Ποια είναι αυτά;

Κόπωση και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή στον ύπνο. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να κλαίνε και γι’ αυτό η διαταραχή τελικά εκδηλώνεται διαφορετικά στους άνδρες.

 

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γιαπρακ Χαρρισον καθηγητής Ψυχιατρικής οι μητέρες δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι αφήνουν απ’ έξω τον μπαμπά από την φροντίδα του μωρού. Επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι εκείνος χρειάζεται χρόνο με το παιδί.

 

Πάντως, ορισμένοι άνδρες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Πρόκειται για εκείνους με ιστορικό κατάθλιψης, ανεπάρκεια ύπνου και όσους αισθάνονται απομακρυσμένοι από το παιδί και τη μητέρα.

Η Δρ Ρομπιν Χορσαγκερ-Μποερερ, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο «UT Southwestern» συμβουλεύει λοιπόν να ενθαρρύνονται οι μπαμπάδες να συμμετέχουν στη φροντίδα του βρέφους και το ζευγάρι να φροντίζει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζει ο άνδρας είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συχνή και να μην αισθάνεται ένοχος γι’ αυτά που βιώνει.

 

Πηγή: news247

Originally posted 2017-01-20 09:39:30.