Καθαρές παραλίες σημαίνει πολιτισμός
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Καθαρές παραλίες σημαίνει πολιτισμός

June 26, 2017

author:

Parenting.gr

Καθαρές παραλίες σημαίνει πολιτισμός

Θα άφηνες ποτέ το παιδί σου να παίξει μέσα σε ένα τεράστιο τασάκι με αποτσίγαρα; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτω κάθε φορά σε ένα ενήλικα που βλέπω να πετάει κάτω το τσιγάρο του. Η κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν την χώρα με το θέμα του τσιγάρου είναι γνωστή σε όλους και ανεκδιήγητη.  Μετράμε ήδη 7 χρόνια από τον αντικαπνιστικό νόμο και δυστυχώς η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Οι γονείς ψάχνουν για κλειστούς χώρους όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα για να πάνε με τα παιδιά τους ενώ οι μέλλουσες μαμάδες τις κρύες ημέρες προτιμούν να μείνουν σπίτι. Ο σεβασμός στο νόμο προφανώς δεν υφίσταται αλλά το πιο θλιβερό είναι ότι δεν υφίσταται και ο σεβασμός προς το διπλανό μας. Ακόμα βλέπεις υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες που κρύβουν τo τσιγάρο τους πίσω από τα χαρτιά τους και παιδότοπους που δίνουν προτεραιότητα στους καπνιστές γονείς, χωρίζοντας τους από το χώρο που παίζουν τα παιδιά με μια νοητή ευθεία.

Και φυσικά τώρα το καλοκαίρι βλέπεις παντού καπνιστές να θάβουν με θράσος στην άμμο, δίπλα στη θάλασσα όπου κολυμπούν τα παιδιά τους, τα αποτσίγαρα τους. Δίπλα στα κουβαδάκια, τα φτυαράκια και τα φουσκωτά παιχνίδια. Ελάχιστοι χρησιμοποιούν τα τασάκια  της άμμου ενώ δυστυχώς ακόμα ελάχιστα μαγαζιά προσφέρουν μαζί με τις ξαπλώστρες και ένα τασάκι. Τα παιδιά αναγκάζονται να φτιάχνουν κάστρα στολισμένα με τσιγάρα και οι γονείς αναγκάζονται να βγάζουν αποτσίγαρα από το στόμα των μωρών.

Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αλλά τα μωράκια από τη φύση τους έχουν την τάση να βάζουν τα πράγματα που βρίσκουν κάτω στο στόμα τους. Η στοματική επαφή, είναι ένας τρόπος για να τα καταλάβουν και να αντιληφθούν τί είναι. Επίσης, λόγω της νέας τους κατάκτησης, που είναι το περπάτημα ή έστω το μπουσούλημα, αγαπούν να εξερευνούν τους χώρους στους οποίους βρίσκονται και να “δοκιμάζουν” νέες εμπειρίες. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό μια γόπα να τους κινήσει το ενδιαφέρον και να καταλήξει στο στόμα τους.Έχετε αντιληφθεί, όμως, πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η γόπα για την υγεία τους παιδιού; Αποτελεί αιτία δηλητηρίασης και προκαλεί ναυτία και εμετό. Σε περίπτωση κατάποσης, μάλιστα, μπορεί να το οδηγήσει ακόμα και στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς, όμως, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να συμβαίνει αυτός ο βιασμός του φυσικού περιβάλλοντος είναι η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες και η αυστηρή τιμωρία όσων δεν ακολουθούν το νόμο. Η τιμωρία και ένα πιθανό υψηλό χρηματικό πρόστιμο, ίσως φέρει τα αποτελέσματα που ένας αντικαπνιστικός νόμος δεν κατάφερε τόσα χρόνια να φέρει. Μολονότι μου φαίνεται απίστευτο ότι απασχολεί ένα γονιό περισσότερο ένα χρηματικό πρόστιμο από ό,τι η υγεία το παιδιού του, ίσως τελικά να είναι η μόνη λύση. Κι εάν ούτε αυτή η προσπάθεια φέρει αποτέλεσμα, ας καταργήσουμε όλους τους σχετικούς νόμους κι ας μετατρέψουμε αυτήν τη χώρα σε έναν απέραντο “τεκέ”, όπως ήταν παλαιότερα. Ας παραδεχτούμε ότι μπορούμε να ζούμε σε μια απολίτιστη χώρα χωρίς κανόνες και νόμους και ας δεχτούμε τις συνέπειες.  Ας αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι σε έναν τέτοιο κόσμο θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

Διαφορετικά, ας ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο θράσος και την αγένεια που κρύβεται πίσω από μία πεταμένη γόπα ή πίσω από ένα αναμμένο τσιγάρο σε χώρο που απαγορεύεται το κάπνισμα. Καθαρές παραλίες σημαίνει πολιτισμός. Ας διαλέξουμε τον πολιτισμό!