Καθαρά Δευτέρα και εγκυμοσύνη
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Καθαρά Δευτέρα και εγκυμοσύνη

February 24, 2017

author:

Parenting.gr

Καθαρά Δευτέρα και εγκυμοσύνη

Γράφει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βασιλική Γρηγορίου

Η καθαρά Δευτέρα είναι ένα αγαπητό έθιμο στη χώρα μας. Είναι δημοφιλές για το πέταγμα του χαρταετού και για το πλήθος των σαρακοστιανών εδεσμάτων που καταναλώνονται την ημέρα εκείνη. Οι εγκυμονούσες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τι θα καταναλώσουν την Καθαρά Δευτέρα, λόγω των θαλασσινών και των οστρακοειδών που υπερτερούν στο μενού την ήμερα αυτή.

 

Προσοχή στα θαλασσινά και στα οστρακοειδή

Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή όπως και τα ψάρια μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες όπως βαρέα μέταλλα και οργανικούς μολυντές, ουσίες επιβλαβείς για την εγκυμονούσα και το έμβρυο. Επιπλέον τα ωμά ή καπνιστά όστρακα και θαλασσινά αποτελούν κίνδυνο λιστερίωσης. Είναι σοβαρή λοίμωξη με επιζήμιες επιπτώσεις στο έμβρυο.

Σαρακοστιανά εδέσματα

Την ημέρα της Καθαράς Δευτέρα πέρα από το πλήθος θαλασσινών και οστρακοειδών συνηθίζεται να καταναλώνονται διάφορα φυτικά εδέσματα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα στις εγκύους.

Τα όσπρια είναι ωφέλιμοι καρποί με πλήθος βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα όσπρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και την ομαλή έκβαση της κύησης.

Βραστά χόρτα, όπως αντίδια και ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Κ, C, B6, Β9 και Ε, περιέχουν σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σημαντικό μέταλλο για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου και για την διατήρηση της υγείας των οστών του.

Τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή έναντι των θαλασσινών και οστρακοειδών. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ο συνδυασμός με ρύζι ή μακαρόνια, αυξάνει την πρωτεϊνική τους αξία. Χαρακτηριστικό είναι η περιεκτικότητα σε Β12, βιταμίνη του συμπλέγματος που συναντάται σε ζωικές τροφές και είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα γευστικό θρεπτικό έδεσμα. Αποτελείται από αμπελόφυλλα, ρύζι άνηθο και κρεμμύδι. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Πράσινες σαλάτες. Καταναλώστε άφθονη σαλάτα με ποικιλία πράσινων και άλλων λαχανικών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην έγκυο και στο έμβρυο.

Η συμβουλή του προσωπικού σας Διαιτολόγου-Διατροφολόγου είναι απαραίτητη για τη διατροφή της εγκύου κατά την διάρκεια εκείνης της ημέρας.

Βασιλική Γρηγορίου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Web: www.nutricenter.gr
Email: diet@nutricenter.gr / Τηλ : 693.726.4915