Κάπνισμα και παιδιά. Καπνιστές γονείς αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Κάπνισμα και παιδιά. Καπνιστές γονείς αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν

August 8, 2019

author:

Parenting.gr

Κάπνισμα και παιδιά. Καπνιστές γονείς αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και το γνωρίζουμε όλοι. Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα που μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς του γονείς – καπνιστές, αλλά κυρίως τα παιδιά μας! Όλοι μας πασχίζουμε να περάσουμε αντικαπνιστικά μηνύματα στα μικρά παιδιά, για να μην υιοθετήσουν αυτή την τόσο ανθυγιεινή συνήθεια. Ενώ, όμως, κάνουμε βαρυσήμαντες δηλώσεις κατά του καπνίσματος στα πλαίσια των οικογενειακών συζητήσεων και «συμβουλίων», δίνουμε τελικά μεγάλη σημασία στα λόγια, υποτιμώντας εντελώς τις πράξεις! Τη στιγμή που θα ανάψουμε έστω κι ένα τσιγάρο μπροστά στα μάτια τους, την ίδια στιγμή εμείς γινόμαστε πρότυπα προς μίμηση και εκείνα παθητικοί καπνιστές. Η πλειοψηφία των καπνιστών, όμως, δεν αντιλαμβάνεται ούτε κατανοεί τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Γι’ αυτό ας μιλήσουμε με αριθμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στα 6.000.000 ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα, πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον  600.000 θανάτους που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα. Και τα δραματικά νούμερα δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 1/3 των ανθρώπων που χάνονται από το παθητικό κάπνισμα είναι παιδιά ενώ το 40% αυτών των παιδιών «παλεύει» με το κάπνισμα μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

shutterstock_262894262

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μια σειρά από προβλήματα στα παιδιά που εκτίθενται σε αυτό. Σύμφωνα με το Royal College of Physicians, τα πιο συχνά προβλήματα υγείας – απόρροια παθητικού καπνίσματος, είναι η αναπνευστική λοίμωξη σε νήπια μέχρι 2 ετών και η μόλυνση του μέσου ωτός σε βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους. Πιο σπάνια, αλλά εξίσου σοβαρά περιστατικά είναι ο συριγμός σε νήπια μέχρι 2 ετών,  το παιδικό άσθμα  σε παιδιά 3 έως 16 ετών και η μηνιγγίτιδα σε παιδιά από τη βρεφική έως την εφηβική ηλικία.

Δυστυχώς όμως, οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος δεν αποχωρίζονται τα παιδιά όταν γίνονται ενήλικες. Αντίθετα τους ακολουθούν για πάντα. Αν μάλιστα τα παιδιά ξεκινήσουν το κάπνισμα, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών τους, τότε θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και ενδεχόμενα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Καρδιολογίας συμπέρανε ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μόνιμες βλάβες στις αρτηρίες των παιδιών, όπως σκλήρυνση των τοιχωμάτων τους και επιτείνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε μεγαλύτερη ηλικία. Η επικεφαλής της ομάδας δήλωσε «Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία προκαλεί μια άμεση και μη αναστρέψιμη βλάβη στη δομή των αρτηριών. Οι γονείς και όσοι σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί, θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα. Όχι μόνο θα κάνουν καλό στη δική τους υγεία, αλλά επίσης θα προστατέψουν την υγεία των παιδιών τους στο μέλλον»

shutterstock_340689227

Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της ίδιας έρευνας είναι ότι οι εμπειρογνώμονες διατείνονται ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Το ιδανικό είναι να μην επιβαρύνουμε καθόλου τα παιδιά μας. Φυσικά, κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης είναι σημαντική και δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Εφόσον λοιπόν είστε γονείς – καπνιστές, προσπαθήστε να καπνίζετε αποκλειστικά στους εξωτερικούς του χώρους του σπιτιού και μακριά από τα μάτια των παιδιών σας. Μην τα αφήνετε να εξοικειώνονται με το θέαμα και τη διαδικασία και μην τα μετατρέπετε σε παθητικούς και μελλοντικούς  καπνιστές. Το κάπνισμα δεν έχει θέση στη ζωή μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αλλά κυρίως τα παιδιά μας. Γονείς – καπνιστές, ας είναι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, η ημέρα που θα σβήσετε το τελευταίο σας τσιγάρο και η ημέρα που θα δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να ζήσουν!

Διάβασε επίσης:

Πως γίνεται η διερεύνηση χαμηλού αναστήματος από τον ειδικό

Προλαμβάνοντας την παιδική παχυσαρκία

 

 

 

Originally posted 2016-05-31 04:43:08.