Μύθοι και αλήθειες για το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Μύθοι και αλήθειες για το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Η ανακοίνωση μιας εγκυμοσύνης φέρνει χαρά, συγκίνηση και αλλαγές στην καθημερινότητα όλων και κυρίως της μέλλουσας μαμάς. Καλείται να περιορίσει ή διακόψει πολλές συνήθειές της και να υιοθετήσει καινούργιες. Μια από τις συνήθειες που θα πρέπει να εγκαταλείψει είναι το κάπνισμα. Κάπνισμα και εγκυμοσύνη δεν πηγαίνουν μαζί, και αυτό ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. (Δες εδώ Εγκυμοσύνη: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνουν κακό στο έμβρυο). Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην υγεία του μωρού που έρχεται και να το θωρακίσει με κάθε τρόπο από πιθανούς κινδύνους. Έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνης με προβλήματα ακοής τους μωρού (Δες εδώ Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα ακοής στο παιδί ), με αναπνευστικά προβλήματα και παιδικό άσθμα , ενώ υπάρχει και μια θεωρία ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αλλάζει το DNA του μωρού.

Ένας  σημαντικός λόγος που οι έγκυες δεν σταματούν το κάπνισμα είναι η άγνοια τους σχετικά με τις επιπλοκές, αλλά και μια σειρά από “θεωρίες” που κυκλοφορούν  για να απενοχοποιήσουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Υποτίθεται ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα αλλά εγώ έμεινα έγκυος χωρίς καμία δυσκολία.

Το κάπνισμα είναι βλαβερή συνήθεια και προκαλεί πολλές και σοβαρές επιπλοκές και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας του τσιγάρου. Το ίδιο συμβαίνει και στην εγκυμοσύνη. Οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την σύλληψη, την πορεία της εγκυμοσύνης και την υγεία του μωρού είναι πραγματικότητα και μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Έρευνα έδειξε ότι  γυναίκες που δεν καπνίζουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιτύχουν σύλληψη σε σχέση με γυναίκες καπνίστριες. Ενώ αντίστοιχα το τσιγάρο επηρεάζει και τη γονιμότητα των αντρών, καθώς ευθύνεται για τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης και επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα.

Στο πρώτο μου παιδί κάπνιζα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την υγεία του.  Άρα μπορώ να καπνίζω και στο δεύτερο. 

Αυτό δεν ισχύει γιατί κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και ξεχωριστή. Τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν επιπλοκές ή ότι δεν θα επηρεαστεί το έμβρυο, επειδή συνέβη την προηγούμενη φορά.

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει το βάρος του μωρού. Αυτά είναι υπερβολές

Όχι δεν είναι υπερβολές.  Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωράκι πρόωρο ή με μικρότερο βάρος. Τα πρόωρα μωρά είναι πιθανό να έχουν λιγότερο βάρος από το φυσιολογικό και άλλα προβλήματα υγείας. Τα έμβρυα των μητέρων που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτύσσονται με μειωμένο ρυθμό στην μήτρα. Τα πρόωρα γεννημένα μωρά και αυτά που έχουν μειωμένο Οι έγκυες που καπνίζουν, κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα, πριν το έμβρυο αναπτυχθεί πλήρως.βάρος, υποφέρουν από προβλήματα υγείας στην βρεφική, την παιδική ακόμα και την ενήλικη ζωή τους. Επίσης, τα πρόωρα γεννημένα παιδιά έχουν, συχνά, προβλήματα στο σχολείο.

Δεν το έκοψα στο 1ο τρίμηνο, οπότε δεν έχει νόημα να το κόψω τώρα. 

Ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Προφανώς όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσετε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης. Πάλι θα βοηθήσετε το μωρό σας να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί πιο σωστά

Το κάπνισμα με χαλαρώνει και με βοηθά να αποβάλλω το άγχος

Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει αυτό αλλά αυτό που νιώθετε είναι πλασματικό. Το κάπνισμα επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς σας και αυξάνει την πίεσή σας. Ενώ παράλληλα, μειώνει το οξυγόνο στο αίμα σας και στο αίμα του μωρού σας.

Θα το μειώσω 

Αυτός είναι μια ψευδαίσθηση που έχουν όλοι οι καπνιστές. Θεωρούν ότι μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζουν και ότι αυτό τους προφυλάσσει. Δεν υπάρχει όμως “ασφαλής” αριθμός τσιγάρων. Οι βλαβερές χημικές ουσίες πάλι περνούν στον οργανισμό της μέλλουσας μαμάς και απειλούν την υγεία του εμβρύου

Αν σταματήσω να καπνίζω θα αυξήσω κι άλλο το βάρος μου 

Η διακοπή του καπνίσματος  συνήθως φέρνει και αύξηση βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αιτία είναι η ικανότητα της νικοτίνης να κόβει την όρεξη για φαγητό  και να αυξάνει το μεταβολισμό κατά περίπου 10%.  Συνεπώς για να αποφύγετε την επιπλέον αύξηση στα κιλά σας, απλά θα πρέπει να ακολουθείτε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα και να κάνετε ήπια γυμναστική. Τα θετικά αποτελέσματα από τη διακοπή του καπνίσματος, δε μπορούν να συγκριθούν με την αύξηση του βάρους, την οποία εάν δε θέλετε, μπορείτε να αποφύγετε.

Η απόφαση ενός ζευγαριού να μεγαλώσει την οικογένεια του και να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή, πρέπει να είναι μια συνειδητοποιημένη απόφαση. Χρειάζονται θυσίες και αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πιο γλυκιά και σημαντική αλλαγή της ζωής σας. Δεν πρέπει να επιτρέψετε στο τσιγάρο να μπει ανάμεσα σε εσάς και στο όνειρο σας και να απειλήσει την υγεία του μωρού σας. Όσο πιο γρήγορα σταματήσετε το κάπνισμα τόσο το καλύτερο αλλά ακόμα κι αν συμβεί κατά τη διάρκεια της κύησης, πάλι τα οφέλη είναι πολλά και ουσιαστικά. Κι αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους ειδικούς καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το επιτύχετε. (Δες εδώ: Πώς θα κόψω το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη;)