December 9, 2016

Ιδέες και προτάσεις για το μενού της εβδομάδας

Αναρωτιέστε τί θα μαγειρέψετε την επόμενη εβδομάδα; Έχετε διάθεση να προσφέρετε μοναδικές γεύσεις στους αγαπημένους σας αλλά νιώθετε πως τελείωσαν οι επιλογές σας;
Το mommy δίνει τη λύση. Στις σελίδες του θα βρίσκετε κάθε Παρασκευή νόστιμες προτάσεις για ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει αλλά και σας ταξιδέψει γευστικά.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Λουκάνικα με χαλούμι στο Φούρνο

shutterstock_376971766

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Πλένετε και κόβετε 3 μεγάλα κολοκύθια και 4 ντομάτες. Κόβετε 4 μεγάλα λουκάνικα, από αρνί κατά προτιμήση, σε μικρές ροδέλες. Επιλέγετε ένα τηγάνι που να μπορεί να μπει και σε φούρνο, σωτάρετε τα λουκάνικα μαζί με 1 ψιλοκομμένο μικρό κρεμμύδι και μετά προσθέτετε μέσα τα κολοκύθια και τις ντομάτες. Ρίχνετε αλάτι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι cayenne και βάζετε το τηγάνι στο φούρνο. Αφήνετε τα υλικά να μαγειρευτούν για 20 λεπτά περίπου.
Κόβετε το χαλούμι σε 4 μεγάλα κομμάτια. Σε ένα ταψί, λαδώνετε τον πάτο και ρίχνετε το μείγμα με τα λαχανικά. Από πάνω τοποθετείτε το χαλούμι και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Το αφήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει το τυρί.

Παπαρδέλες με προσούτο και μανιτάρια

shutterstock_425006443

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σωτάρετε 6 φέτες προσούτο. Το γυρνάτε να πάρει χρώμα και από τις 2 μεριές και μετά το αφήνετε να στραγγίξει σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο λάδι, ρίχνετε τα μανιτάρια, αφού τα έχετε κόψει και τα τηγανίζετε μέχρι να γίνουν μαλακά και να σκουρύνουν. Στη συνέχεια, σωτάρετε 1 μικρό φρέσκο κρεμμύδι και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Βάζετε μέσα μισή κούπα ζωμό κοτόπουλο, χαμηλώνετε την φωτιά και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και φύλλα δάφνης. Τα μαγειρεύετε όλα μαζί για 5 με 7 λεπτά.
Παράλληλα, βράζετε τα μακαρόνια και εάν τα θέλετε al dente , τα βγάζετε από την φωτιά, περίπου 3 λεπτά νωρίτερα από αυτό που λένε οι οδηγίες. Χρησιμοποιώντας τσιμπίδα, μεταφέρετε σταδιακά, τα μακαρόνια στο τηγάνι με τον ζωμό και τα μανιτάρια και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε μέσα και το προσούτο και δυναμώνετε την φωτιά. Αφού έχετε μεταφέρει όλα τα μακαρόνια, τα μαγειρεύετε όλα μαζί για περίπου 2 λεπτά. Ρίχνετε και κρέμα γαλάκτος υπολογίζοντας την ποσότητα, ανάλογα με το πόσο κρεμώδες θέλετε να βγεί το αποτέλεσμα. Ανακατεύετε για άλλο 1 λεπτό και η μακαρονάδα σας είναι έτοιμη!

Ογκρατέν πατάτας με παρμεζάνα

shutterstock_475253497

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές ροδέλες 4 μεγάλες πατάτες. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε 1 μικρό κρεμμύδι, και 2 σκελίδες σκόρδο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε μαζί το τυρί(μισό κιλό pαρμεζάνα), το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα ταψί, βουτυρώνετε το κάτω μέρος, και βάζετε μια στρώση από τις πατάτες, και από πάνω ρίχνετε μέρος του μείγματος με το τυρί. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Όταν έχετε τελειώσει, περιχύνετε με 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος, και ρίχνετε λίγο τυρί ακόμα.Το ψήνετε στο φούρνο, για 60 με 90 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν οι πατάτες.

Πίτα με σπανάκι και φέτα χωρίς φύλο

shutterstock_90071557-1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε ένα μεγάλο κρεμμύδι, και το σωτάρετε σε ένα μεγάλο τηγάνι, μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε, το σπανάκι, περίπου μισό κιλό, και τα ανακατεύετε σιγά και απαλά. Βγάζετε το τηγάνι από την φωτιά, και αφήνετε το μείγμα σε ένα μπολ να κρυώσει. Στη συνέχεια, βάζετε στο μπλέντερ 2 μεγάλα αυγά, μπέικιν παόυντερ, και 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μετά, ρίχνετε σιγά σιγά μέσα 1μιση κούπα γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι στο μπολ με το σπανάκι και ανακατεύετε καλά. Αυτή είναι η γέμιση σας. Σε ένα ταψί, βουτυρώνετε την επιφάνεια και απλώνετε την γέμιση που έχετε φτιάξει. Από πάνω ρίχνετε φέτα, όση ποσότητα θέλετε, και η πίτα είναι έτοιμη για τον φούρνο.Την ψήνετε για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω, και μπορείτε να σερβίρετε.

Σαλάτα με μπρόκολο και μήλο

shutterstock_487429567

Πλένετε καλά και ξεχωρίζετε 4 μεγάλα μπρόκολα. Kόβετε τα μπουκετάκια, και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζετε και κόβετε 3 μεγάλα μήλα, ένα κόκκινο κρεμμύδι και τα βάζετε μαζί με το μπρόκολο. Μετά προσθέτετε μισό φλυτζάνι σταφίδες και μισό φλυτζάνι ηλιόσπορους καθαρισμένους. Για να φτιάξετε το dressing που θα συνοδεύει την σαλάτα, θα χρειαστείτε ξύδι βαλσάμικο, παρθένο ελαιόλαδο, λίγη σκόνη σκόρδου, 1 με 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε όλα μαζί, μέχρι να γίνουν ένα, και το μείγμα σας είναι έτοιμο. Προσθέτετε το dressing και η σαλάτα σας είναι έτοιμη!

Κοτόσουπα με Κινόα

shutterstock_100512298

Παίρνετε 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 καρότα, 2 κομμάτια σέλερι, τα καθαρίζετε και τα ψιλοκόβετε.Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και το αφήνετε να κάψει.Στη συνέχεια προσθέτετε τα λαχανικά, μαζί με ένα φύλλο δάφνης και θυμάρι.Τα μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, για περίπου 5 λεπτά.Το καλύτερο είναι να να φτιάξετε αυτή την σούπα, με στήθος κοτόπουλο, και αφού τα έχετε κόψει σε κομμάτια, τα ρίχνετε μέσα στο τηγάνι, μαζί με το κινόα. Προσθέτετε νερό, μέχρι να σκεπάσει τα υλικά, και τα αφήνετε να βράσουν.Μειώνετε την ένταση της φωτιάς και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 15 με 20 λεπτά. Για να σερβίρετε αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης, και είναι έτοιμο!

CHILDREN’S CHOICE

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

shutterstock_350592341

Σε ένα μίξερ βάζετε 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και 1 κούπα ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Σε ένα ποτήρι με καυτό νερό, ρίχνετε 1μιση κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα, και 1 φλυτζάνι ζάχαρη μελάσσα. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνετε μέσα 4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1μιση κουταλιά του γλυκού τζίντζερ, 1μιση κουταλιά του γλυκού κανέλα, αλάτι, και μπαχαρικά. Στη συνέχεια, ρίχνετε όλα μαζί τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύετε μέχρι να γίνουν ένα. Όταν το μείγμα μοιάζει με ζύμη, την καλύπτετε με μια πετσέτα, και την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Μετά από μια ώρα η ζύμη σας έχει κρυώσει και είναι έτοιμη να την διαμορφώσετε. Ανάλογα με το σχήμα που θέλετε να έχουν τα μπισκότα, προμηθευτείτε και τα αντίστοιχα φορμάκια – κουπάτ. Φτιάχνετε τη ζύμη στα φορμάκια, βάζετε τα μπισκότα στο ταψί, και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 με 18 λεπτά. Μπορείτε να τα διακοσμήσετε με γλάσο, ζαχαρόπαστα ή ό,τι άλλο θέλετε.

The post Ιδέες και προτάσεις για το μενού της εβδομάδας appeared first on Mommy.gr.