Θηλασμός: λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να τον αρνείται
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Θηλασμός: λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να τον αρνείται

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Θηλασμός: λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να τον αρνείται

Για κάποιες γυναίκες ο θηλασμός είναι μια απόφαση εύκολη και αυτονόητη ή αδιαπραγμάτευτη. Για άλλες όμως υπάρχουν λόγοι όπως προβλήματα υγείας, οικονομικά ή συναισθηματικά εμπόδια, που τις απομακρύνουν από την απόφαση να θηλάσουν το μωρό τους.

Ας δούμε τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει να μην θηλάσει το μωρό της.

Έλλειψη υποστήριξης

Σήμερα –ευτυχώς- όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να θηλάσουν το μωρό τους και σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η υποστήριξη υπέρ του θηλασμού ήδη από τους μήνες της εγκυμοσύνης. Οι γυναικολόγοι σήμερα, κατευθύνουν τις γυναίκες προς αυτήν την επιλογή. Πολλοί μάλιστα, παρέχουν πληροφορίες και «εκπαίδευση» σε συνεργασία με μαίες με τις οποίες συνεργάζονται. Κάπως έτσι ξεκινά ένας προσανατολισμός προς τον θηλασμό πριν καν γεννηθεί το μωρό. Επίσης, μετά τη γέννησή του, τα μαιευτήρια υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες με συμβουλές από το εξειδικευμένο προσωπικό τους. Δεν αφήνουν πια τη γυναίκα στην τύχη της, ώστε να τα παρατήσει ή να απογοητευθεί με την πρώτη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει.

Γρήγορη επιστροφή στη δουλειά

Η πρόωρη επιστροφή στην εργασία είναι ένας ακόμη λόγος που θα μπορούσε να κάνει μια μητέρα να μην θηλάσει το μωρό της. Υπάρχει πάντα η μέθοδος της αποθήκευσης του γάλατος, αλλά πολλές γυναίκες την απορρίπτουν ως χρονοβόρα. Ακόμη, το άγχος που προκύπτει από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της δουλειάς είναι πιθανό να καταστήσει μια γυναίκα ανίκανη να διαχειριστεί και τον θηλασμό που δεν είναι σίγουρα περίπατος.

Η ανεπάρκεια του γυναικολόγου και της μαίας

Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί γυναικολόγοι και μαίες που δεν έχουν την επάρκεια ώστε να κατευθύνουν σωστά μια νέα μητέρα προς τον θηλασμό. Η ανεπάρκειά τους μάλιστα, μπορεί να τους έχει φέρει σε θέση να αναπτύξουν επιχειρήματα παράλογα κατά του θηλασμού όπως «κουράζεσαι και κουράζεις και το μωρό». Μια μητέρα που θέλει να θηλάσει καλό είναι να απομακρυνθεί από αυτούς τους ειδικούς όταν θα ακούσει κάτι τέτοιο…

Οικονομικοί λόγοι

Πολλές γυναίκες επικαλούνται οικονομικούς λόγους όπως είναι η δυσκολία να πληρώσουν μια μαία να τις βοηθήσει αφού βγουν από το μαιευτήριο. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση αφού και το «ξένο» γάλα, είναι πολύ ακριβό για μια μητέρα που δυσκολεύεται να πληρώσει μια βοήθεια από ειδικό τις πρώτες έστω μέρες. Συνεπώς δεν ισχύει ιδιαίτερα αυτή η δικαιολογία.

Προσωπικοί-συναισθηματικοί λόγοι

Η γυναίκα στην περίοδο της λοχείας βασανίζεται από την αναστάτωση των ορμονών της. Κάπως έτσι μπορεί να είναι σε κατάθλιψη, να μην έχει διάθεση, να μην αισθάνεται αυτοπεποίθηση για να θηλάσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υποστήριξη του συζύγου είναι αναγκαία. Και αν δεν λειτουργήσει, ένα ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να διορθώσει κάπως τα πράγματα.