Θηλασμός και διατροφή για τους κολικούς
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Θηλασμός και διατροφή για τους κολικούς

May 16, 2017

author:

Parenting.gr

Θηλασμός και διατροφή για τους κολικούς

Οι βρεφικοί κολικοί αποτελούν ένα φόβο για όλους τους νέους γονείς καθώς τους ακολουθούν ιστορίες “τρόμου” και”μυστηρίου” βασισμένες κυρίως σε εμπειρίες άλλων γονέων. Η περιγραφή των συμπτωμάτων περιλαμβάνει έντονο και ξαφνικό κλάμα, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες που ξεκινά περίπου στον πρώτο μήνα  και σταματάει απότομα στον τρίτο μήνα. Το βρέφος δείχνει να υποφέρει, μαζεύει τα ποδαράκια του στο στήθος και ανακουφίζεται όταν παράγει αέρια. Αυτό που νιώθει είναι μια έντονη σύσπαση του εντέρου, γι’ αυτό και  είναι τόσο επώδυνη διαδικασία.

Η αιτία των κολικών δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά γι΄ αυτό θεωρούνται μια “φάση” που δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία του μωρού αλλά περισσότερο στην “ηρεμία” της οικογένειας. Η μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου χωρίς όμως να υπάρχει καταγεγραμμένη θεραπεία με σίγουρα αποτελέσματα. (Δείτε εδώ Τι να κάνετε όταν το μωράκι σας έχει κολικούς; και Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν το μωράκι σας έχει κολικούς)

Παρόλα αυτά, τα μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα και ορισμένες φορές δεν υποφέρουν καθόλου. Γι΄ αυτό το λόγο ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι ο θηλασμός.