Θα πρέπει να κρύβουμε τα λαχανικά στα παιδικά γεύματα;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Θα πρέπει να κρύβουμε τα λαχανικά στα παιδικά γεύματα;

February 6, 2020

author:

Parenting.gr

Θα πρέπει να κρύβουμε τα λαχανικά στα παιδικά γεύματα;

Αν το παιδί σας βγάζει στην άκρη τον αρακά, αλλά και κάθε λαχανικό στο πιάτο του, τότε κρίνεις σκόπιμο να κρύβεις μερικά λαχανικά σε αγαπημένα του φαγητά. Αλλά είναι αυτό σωστό;
Ενώ το κόλπο αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να τρώει περισσότερα λαχανικά, δεν θα πρέπει να είναι μόνο η στρατηγική σας. Γιατί αν το κάνετε συστηματικά, τότε πώς θα μπορέσει να τα γνωρίσει και να τα δεχτεί; Αντιθέτως, αν προσφέρετε στο παιδί σας μια ποικιλία από επιλογές, τότε είναι πιο πιθανό να καταλήξει ένας πραγματικός λάτρης των λαχανικών! Ας δούμε πως να ξεκινήσετε.

Κρύψε λαχανικά (μερικές φορές). Δεν χρειάζεται να κρύβεις τα λαχανικά σε τακτική βάση. Ωστόσο, αν το παιδί έχει ιδιοτροπίες στο φαγητό και συγκεκριμένα δεν του αρέσουν τα λαχανικά, τη συγκάλυψη τους για λίγο μπορεί να είναι ένας επιτυχημένος τρόπος για να το φέρετε σε πρώτη επαφή με αυτά. Για να κάνετε το παιδί να τρώει με ευχαρίστηση τα λαχανικά, όσο περισσότερες εναλλακτικές (κρυμμένες) λύσεις του προσφέρεις, τόσο το καλύτερο. Έτσι, πρόσθεσε μανιτάρια στις πίτες και καρότα στις σάλτσες για τα μακαρόνια. Επίσης, σέρβιρε λαχανικά σε απροκάλυπτη μορφή για να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξερευνήσει τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα.

Μην φοβάστε να ξεφορτωθείτε το καμουφλάζ. Σερβίροντας τα λαχανικά απροκάλυπτα, βοηθάτε τα παιδιά να αναπτύξουν μια εντύπωση για τα λαχανικά που θα διαρκέσει μια ζωή. Γιατί όταν τα παιδιά βλέπουν τα λαχανικά να σερβίρονται στο επίκεντρο του γεύματός τους, μαθαίνουν πως μοιάζει ένα υγιές πιάτο. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ολόκληρα λαχανικά απαιτούν αρκετό μάσημα, η κατανάλωσή τους βοηθά τα παιδιά να συνειδητοποιούν τι τρώνε, ενώ παράλληλα τα ενθαρρύνει να έχουν χαλαρή συμπεριφορά στο τραπέζι, παρά να φέρονται ανήσυχα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Προσφέρετε ποικιλία. Τα ίδια και τα ίδια βαρετά λαχανικά στον ατμό, αποτελούν πλήξη και ρουτίνα για τον καθένα, οπότε φροντίστε να κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον με όπλο την ποικιλία. Αν για παράδειγμα στο παιδί σας δεν αρέσουν τα βραστά λαχανικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα αγαπούσαν ένα πιάτο με τα ίδια συστατικά σοταρισμένα με σκόρδο. Γίνετε δημιουργικοί και δοκιμάστε διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος, καθώς και μυρωδικά ή μπαχαρικά. Εάν το παιδί εξακολουθεί να μην είναι οπαδός των μαγειρεμένων λαχανικών, δεν πειράζει. Προσπαθήστε να του προσφέρετε τα λαχανικά ωμά με λίγο τυρί κρέμα ή σε μια τραγανή σαλάτα με κοτόπουλο.

“Κρύψτε” λαχανικά αλλά…σε κοινή θέα. Αν προσθέτετε τα λαχανικά σαν γαρνιτούρα στα φαγητά, τότε αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να δώσετε τα λαχανικά περισσότερη έμφαση, χωρίς ωστόσο να προκαλούν πανικό. Βάλε κρεμμύδια και πιπεριές στην πίτσα, ντομάτα και αβοκάντο στα tacos και άνιθο ή κολοκύθι στα τυροπιτάκια.

Η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως! Αν έχετε σερβίρει πολλές φορές λαχανικά και πάντα τα απορρίπτει, μην παραιτηθείτε! Θα πρέπει να κάνετε μεγάλη υπομονή, αφού η διαδικασία δεν είναι απλή. Όμως, αν τα φαγητά είναι καλομαγειρεμένα και η στάση σας αμείλικτη, τελικά τα παιδιά θα τα φάνε κάποια στιγμή, χωρίς καμία αμφιβολία!

Διάβασε επίσης: Πως να διαχειριστείς ένα επιλεκτικό στο φαγητό νήπιο

Originally posted 2015-06-08 04:30:34.