Θα πρέπει να επισκεφτώ κάποιο γιατρό πριν προσπαθήσω να μείνω έγκυος;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θα πρέπει να επισκεφτώ κάποιο γιατρό πριν προσπαθήσω να μείνω έγκυος;

July 20, 2019

author:

Parenting.gr

Θα πρέπει να επισκεφτώ κάποιο γιατρό πριν προσπαθήσω να μείνω έγκυος;

Ναι, είναι καλή ιδέα. Πολλές κλινικές παρέχουν φροντίδα πριν την σύλληψη. Αυτή μπορεί να παρέχεται από έναν γενικό ιατρό η από έναν μαιευτήρα γυναικολόγο. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει εσένα και τον σύντροφό σου να είστε υγιείς και προετοιμασμένοι όσο το δυνατόν καλύτερα πριν από τη σύλληψη του μωρού σας.

Ο γιατρός θα σε συμβουλεύσει σχετικά με τις επιλογές του τρόπου ζωής σου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού. Θα συζητηθεί το θέμα της διατροφής, της άσκησης, του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της λήψης φαρμάκων. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής του συντρόφου σου είναι εξίσου σημαντικός, οπότε καλό θα είναι να πάτε μαζί στην επίσκεψη.

Αν είσαι υπέρβαρη ή ελλιποβαρής, ο γιατρός θα σου μιλήσει για τα οφέλη από την επίτευξη ενός υγιέστερου βάρος πριν από τη σύλληψη.
Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει ένα check-up είναι ότι θα μπορέσεις να κάνεις κάποιες εξετάσεις και εμβολιασμούς. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για ένα τεστ Παπανικολάου, θα πρέπει να το κάνεις πριν μείνεις έγκυος.

Ο γιατρός θα σε συμβουλέψει να πάρεις συμπληρώματα φολικού οξέος, η λήψη του οποίου έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των βλαβών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.

Συζήτησε για τις συνθήκες εργασίας σου, σε περίπτωση που αυτές συνεπάγονται κινδύνους. Αν η εργασία σου σε θέτει σε κίνδυνο να προσβληθείς από ηπατίτιδα Β, για παράδειγμα, ο γιατρός θα σου προτείνει έναν εμβολιασμό κατά της νόσου.

Εάν έχεις μια μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη ή άσθμα, μπορείτε να συζητήσετε για το πως αυτά μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σου. Επίσης, θα επανεξετάσει τα φάρμακα που λαμβάνεις, καθώς ορισμένα φάρμακα δεν είναι ασφαλή να χρησιμοποιούνται ενώ προσπαθείς να συλλάβεις.

Αν έχεις μια πάθηση, όπως επιληψία ή διαβήτη, ο γιατρός θα σου συστήσει να έχεις μια συνάντηση με έναν ειδικό. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δεις έναν ειδικό αν έχετε οικογενειακό ιστορικό κάποιας κληρονομικής διαταραχής, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η θαλασσαιμία ή η κυστική ίνωση.

Τέλος, ο γιατρός θα σου ζητήσει πληροφορίες για ενδεχόμενες αποβολές, εκτρώσεις ή έκτοπες κυήσεις που έχεις βιώσει. Ίσως να σου είναι δύσκολο να αναφερθείς σε επώδυνες εμπειρίες. Να έχεις όμως κατά νου ότι η γνώση για το τι συνέβη στο παρελθόν, θα βοηθήσει τον γιατρό να σου παρέχει την καλύτερη φροντίδα για αυτή τη φορά. Δες εδώ πως θα προετοιμάσεις το σώμα σου για να γίνεις μαμά.

Originally posted 2014-09-05 11:59:37.