Θα άφηνες ποτέ το παιδί σου να παίξει μέσα σε ένα τεράστιο τασάκι με αποτσίγαρα;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Θα άφηνες ποτέ το παιδί σου να παίξει μέσα σε ένα τεράστιο τασάκι με αποτσίγαρα;

November 30, 2019

author:

Parenting.gr

Θα άφηνες ποτέ το παιδί σου να παίξει μέσα σε ένα τεράστιο τασάκι με αποτσίγαρα;

Θα άφηνες ποτέ το παιδί σου να παίξει μέσα σε ένα τεράστιο τασάκι με αποτσίγαρα; Φυσικά και όχι. Τότε γιατί αντιμετωπίζεις την αμμουδιά σαν ένα γιγάντιο δημόσιο τασάκι για το τσιγάρο σου; Έχεις καταλάβει ότι στην ίδια παραλία παίζουν τα παιδιά μας; Και τα δικά σου μωρά, νέε μου! Μπορεί να μην έχεις τώρα παιδιά αλλά στον ίδιο πλανήτη θα τα φέρεις μετά από λίγα χρόνια.

Αγαπητέ ασυνείδητε καπνιστή, τα ψάρια που θα ταΐσεις το παιδί σου είναι τα ίδια ψάρια που τώρα ταΐζεις αποτσίγαρα!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία και τα νούμερα, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. Οι πανέμορφες ελληνικές παραλίες υποδέχονται 2.650 τόνους αποτσίγαρα κάθε χρόνο, μετατρέποντας το τσιγάρο στο πιο συνηθισμένο σκουπίδι στις ελληνικές ακτές. Εκτός από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκαλείται, είναι τεράστιος ο κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε ότι “Το αποτσίγαρο είναι ένας επικίνδυνος ρυπαντής καθώς το βασικό του τμήμα, το φίλτρο, περιέχει υπολείμματα καρκινογόνων ουσιών όπως η πίσσα και η νικοτίνη που μπορούν να προκαλέσουν απευθείας δηλητηρίαση σε μικρά παιδιά αν και εφόσον τα πιτσιρίκια τα βρουν στην αμμουδιά και τα βάλουν στο στόμα τους”.
shutterstock_73560919
Όποια δικαιολογία κι αν μου πεις, δεν μπορώ παρά να σου πω ότι είσαι επικίνδυνος για το παιδί μου και η συμπεριφορά σου είναι εγκληματική. Δεν είναι δυνατόν να παίζουν τα μωρά με την άμμο και να “χτίζουν” κάστρα γεμάτα τσιγάρα. Δεν είναι δυνατόν να σιχαινόμαστε να πατήσουμε στην αμμουδιά απλά και μόνο γιατί εσύ το αποφάσισες. Και θα σε ρωτήσω και ας με θεωρήσεις κλισέ. Στο σπίτι σου που πετάς τα αποτσίγαρα σου; Στο παιδικό δωμάτιο ή στον καναπέ σου; Πιθανολογώ ότι στο σπίτι σου, θα με υποχρέωνες να βγάλω και τα παπούτσια μου για να μην λερώσω το πανέμορφο χειροποίητο χαλί σου. Αλλά η παραλία είναι ένας δημόσιος χώρος και εκεί μπορείς να ξεδώσεις, οπότε όλα επιτρέπονται. Κι όσο υπάρχει αδιαφορία και ατιμωρησία όλα θα συνεχίσουν να επιτρέπονται.

Στο μεταξύ όσο μεγάλες είναι οι συνέπειες τόσο μικρή είναι η λύση στο πρόβλημα. Λέγεται φορητό τασάκι και το βρίσκεις παντού! Απλά πρέπει να αποφασίσεις να το χρησιμοποιήσεις.
Και για να τελειώνουμε…Το κάπνισμα εκτός από εσένα βλάπτει σοβαρά και την παραλία! Άφησε τη να ζήσει, δεν σου φταίει σε τίποτα!

Originally posted 2016-08-12 04:30:48.