Η "ψυχολογική διάθεση" της εγκύου
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η “ψυχολογική διάθεση” της εγκύου

November 8, 2020

author:

Parenting.gr

Η “ψυχολογική διάθεση” της εγκύου

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ανάμεικτων συναισθημάτων. Η μέλλουσα μητέρα κατακλύζεται από μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό ενώ συγχρόνως βιώνει μεγάλες αγωνίες και  ανασφάλειες.
Σύμφωνα με τους “πολλούς” και τους “έμπειρους”, η περίοδος της κύησης είναι η “πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας”.  Είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα; Περίπου…

Ας δούμε τα συνήθη στάδια της ψυχολογικής διάθεσης μιας εγκύου ανά τρίμηνο:

shutterstock_1433027

Το πρώτο τρίμηνο

Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης συνήθως συνοδεύονται από  μεγάλη χαρά τόσο για το ζευγάρι, όσο και για το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του. Συχνά όμως, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη δεν ήταν προγραμματισμένη, προκύπτουν προβληματισμοί και ανάμεικτα συναισθήματα. Η μέλλουσα μητέρα δεν “πετάει” από ευτυχία… καθώς βρίσκεται σε φάση προσαρμογής!
Μια άλλη παράμετρος που παίζει έντονα ρόλο στη διάθεση της μητέρας, είναι ο φόβος. Φόβος για το άγνωστο, για την υγιή πορεία της κύησης, για τις ευθύνες, για τις πιθανές οικονομικές δυσκολίες κ ά.  Τέλος οι βασικές δυσκολίες των πρώτων μηνών που περιλαμβάνουν υπνηλία,  ναυτίες και πιθανούς εμετούς επιβαρύνουν περαιτέρω την αρνητική ψυχολογία της εγκύου και δημιουργούν την αίσθηση της “ασθένειας” και της κούρασης.

shutterstock_396684688

Το δεύτερο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας υποχωρούν και η ανασφάλεια για την πορεία της κύησης αποτελεί παρελθόν. Παρόλο που αυτές οι εξελίξεις κατευνάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία της εγκύου, ωστόσο η ψυχολογία της εξακολουθεί να παραμένει σε σύγχυση. Αφενός δεν έχει αποδεχθεί ακόμη πλήρως τη νέα πραγματικότητα, αφετέρου τώρα βιώνει και τις πρώτες αλλαγές στο σώμα της. Τα παραπανίσια κιλά αλλάζουν την εξωτερική της εμφάνιση, μειώνουν τις ενδυματολογικές επιλογές και αλλάζουν τη συνηθισμένη καθημερινότητα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Επιπλέον, η εξέλιξη της εγκυμοσύνης φέρνει και τις πρώτες αλλαγές στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Πιθανή αμήχανη ή διστακτική στάση του συζύγου μπορεί να “μπερδέψει” ακόμα περισσότερο την ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας.

shutterstock_141951463

Το τρίτο τρίμηνο

Τώρα πλησιάζουν οι ημέρες “της αλήθειας” και μαζί τους η αγωνία για τη διαδικασία του τοκετού. Οι φόβοι για το άγνωστο, για τον πιθανό πόνο αλλά και για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας εντείνονται. Επιπλέον, η σωματική επιβάρυνση αυξάνεται και η ψυχολογία πέφτει εξαιτίας της κούρασης. Ο ύπνος των τελευταίων εβδομάδων γίνεται όλο και πιο δύσκολος, γεγονός που δημιουργεί εξάντληση, μείωση των δυνάμεων και κακή διάθεση. Επίσης, στο τελευταίο τρίμηνο η μέλλουσα μητέρα αντιμετωπίζει το άγχος άφιξης του μωρού και του τρόπου που θα το καλωσορίσει.

Σε αντίθεση με τα κοινωνικά στερεότυπα της “απόλυτης ευτυχίας”, η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που επιβαρύνει τη γυναίκα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Προσπαθήστε να κάνετε λίγο υπομονή και το αποτέλεσμα … θα σας ανταμείψει!

Originally posted 2016-07-19 04:30:25.