Η τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Η τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Η τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα διαπιστώνει ότι τα μαλλιά της είναι πιο λαμπερά και πιο πλούσια από ποτέ. Η πυκνότητά τους και η λάμψη τους, δίνουν την εντύπωση στην έγκυο γυναίκα πως έχεις λύσει για πάντα το πρόβλημα με τα άτονα και θαμπά μαλλιά του παρελθόντος. Όμως όχι… Αμέσως μετά τη γέννα, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν και σε συνδυασμό με τις ορμόνες που δεν είναι στα καλύτερά τους, η γυναίκα νιώθει θλίψη και πανικό ότι χάνει τα μαλλιά της σιγά σιγά.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι αν είσαι σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό που συμβαίνει έχει εξήγηση. Στην πραγματικότητα όσο ήσουν έγκυος, τα μαλλιά ήταν σε «πλήρη άνθιση». Σε κανονικές συνθήκες στο τριχωτό της κεφαλής είναι σε ανάπτυξη το 85-95% από τις τρίχες. Ενώ το 5 – 15% ξεκουράζεται. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται ένας κύκλος ώστε όλες οι τρίχες να έχουν την ευκαιρία τους να γεννηθούν, να μεγαλώσουν, να ωριμάσουν και να πέσουν. Πέφτοντας, αντικαθίστανται από εκείνες που ξεκουράζονταν. Στην εγκυμοσύνη είναι το 100% σε ανάπτυξη. Συνεπώς δεν υπάρχει εκείνο το 15% της καβάτζας… Μέχρι τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού σου και την εμφάνιση της τριχόπτωσης, το πρόβλημα θα έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ωστόσο δεν παύει να είναι ενοχλητικό να βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν.

Οπωσδήποτε, αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες αλλά θα ήταν λάθος να πανικοβληθείς επειδή συμβαίνει σε εσένα. Μην παραλείψεις να κάνεις μια εξέταση αίματος για να ελέγξεις τον αιματοκρίτη σου, μια και η τριχόπτωση είναι σύμπτωμα αναιμίας. Προκειμένου να περιορίσεις λίγο την έκταση της τριχόπτωσης, μπορείς να χρησιμοποιείς σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης και ήπια προϊόντα μαλλιών για όγκο. Φυσικά ένα κούρεμα σε πιο κοντό μήκος, θα σε διευκολύνει τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, όπου αφενός δεν θα έχεις αρκετό χρόνο για να φροντίζεις τα μαλλιά σου, αφετέρου θα προσθέσει όγκο στα μαλλιά σου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθείς τον δερματολόγο σου και να μην ξεκινήσεις βιταμίνες ή άλλα σκευάσματα χωρίς τη συμβουλή του, ειδικά αν θηλάζεις.