Η τεχνική του θηλασμού
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Η τεχνική του θηλασμού

July 3, 2019

author:

Parenting.gr

Η τεχνική του θηλασμού

Πώς ξεκινώ να θηλάζω;

2-across-lap-opp-arm-finalΚάθησε ή ξάπλώσε πίσω, έτσι ώστε η πλάτη σου υποστηρίζεται και να αισθάνεσαι άνετα. Σήκωσε τα πόδια ή τα γόνατα, αν χρειαστεί.
Αν δεν είσαι ξαπλωτή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαξιλάρι για να δέχεται το βάρος του μωρού, έτσι ώστε πήχεις σου να δέχονται λιγότερη επιβάρυνση.
Εάν βρίσκεσαι σε μια χαλαρή θέση, χρησιμοποίησε μαξιλάρια για να στηρίξεις την πλάτη και τους ώμους σου. Μόλις βολευτείς, τοποθέτησε την κοιλιά του μωρού κάτω από το στήθος σου, και σήκωσε τα γόνατά σου, έτσι ώστε το μωρό να έχει μια επιφάνεια για να ασκεί αντίσταση. Το σώμα σου θα στηρίξει το μωρό και θα του επιτρέπει να προσαρμόσει τη θέση του και το κεφάλι του, ώστε να βρει το στήθος σου.
Εάν είσαι ξαπλωμένη στο πλάι, τοποθέτησε μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σου. Βάλε το μωρό σας μαζί σου στο πλάι, με την κοιλιά του προς τη δική σου. Και πάλι, θα μπορούσες να λυγίσεις τα γόνατά σου, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να σε αισθάνεται με τα πόδια του.

Πώς να τοποθετήσω το μωρό στην ρώγα μου;

6-baby-comesto-breast-finalΤο μωρό σου πρέπει να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του για να δαγκώσει το στήθος. Θα πρέπει να πιάσει την ρώγα αρχικά με το κάτω χείλος και η γλώσσα του, ενώ θα πρέπει να αγγίξει το στήθος όσο το δυνατόν από τη βάση της θηλής.
Εάν είσαι καθιστή ή ξαπλωμένη, φέρε το μωρό στο στήθος σου, έτσι ώστε να αντικρύζει τη θηλή και να μην χρειαστεί να γυρίσει το κεφάλι του για να το φτάσει. Περισσότερο η μύτη του, παρά το στόμα του, θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τη θηλή σου. Έτσι, δίνεις χώρο στο μωρό να γυρίσει το κεφάλι του προς τα πίσω πριν προσκολληθεί στην ρώγα. Θα πρέπει να κατευθύνεται με το πηγούνι του, και να έχει ανοιχτό το στόμα του. Με το κεφάλι του να κλίνει προς τα οπίσω, τα χείλη του θα εντοπίσουν τη θηλή σου.

Πώς λειτουργεί το πιπίλισμα;

latching-onΜια μεγάλη μπουκιά από το στήθος σου επιτρέπει στο μωρό να τοποθετήσει την ρώγα βαθιά μέσα στο στόμα του. Η θηλή ακουμπάει ακριβώς στο πίσω μέρος, στη σκληρή οροφή του στόματός. Με μια μπουκιά σαν αυτή, το μωρό σου θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του ομαλά και ρυθμικά στην κάτω επιφάνεια του μαστού. Η κίνηση αυτή αφαιρεί γάλα από τους αγωγούς.
Το σαγόνι του μωρού θα κινείται πάνω-κάτω, ακολουθώντας την κίνηση της γλώσσας του, και θα καταπίνει το γάλα, καθώς αυτό ρέει προς το πίσω μέρος του στόματός του. Η διαδικασία αυτή θα είναι ανώδυνη για σένα, επειδή η θηλή σου θα είναι τόσο βαθιά μέσα στο στόμα του που δεν τραυματιστεί από τη γλώσσα του.

Ποια άλλα tips θα κάνουν τον θηλασμό ευκολότερο;

Δοκίμασε να κρατήσεις του μωρού σου σε έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
– Βάλτε την παλάμη σου πίσω από τους ώμους του μωρού και το δείκτη και τον αντίχειρα σου πίσω από τα αυτιά του.
– Κράτησε απαλά το κεφάλι του μωρού σου σε ολόκληρο το χέρι σου, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί το κεφάλι του, και καθοδήγησέ το με το χέρι σου.
– Χρησιμοποίησε το αντιβράχιο σου, αντί να τον καρπό σου, για να στηρίξεις τους ώμους του μωρού.
Μπορείς να προκαλέσεις αντανακλαστική αντίδραση στο μωρό, αφήνοντας το στόμα του να πιπιλίζει την θηλή σου. Το μωρό θα βρεί το στήθος σου με την αφή, όχι με την όραση ή την οσμή, αν και αυτές οι αισθήσεις είναι πιθανό να παίζουν κάποιο ρόλο.
Εάν χρειαστεί να μετακινήσεις το μωρό για να το βοηθήσεις, ξεκίνα να ρυθμίζεις τη θέση του, όταν δεις τον κάτω σιαγόνα του να πέφτει. Μην περιμένεις μέχρι το στόμα του μωρού να είναι ανοιχτό για να ξεκινήσεις την κίνηση.
Καθώς μετακινείς το μωρό, να παρακολουθείς το κάτω χείλος του και όχι τόσο το πάνω. Υπό την προϋπόθεση ότι το κάτω χείλος του κάνει επαφή με τη βάση της θηλής σας, το πηγούνι του θα τοποθετηθεί στην εσοχή του στήθους σου.
Όταν το πηγούνι του μωρού βρίσκεται στην εσοχή του μαστού, η θηλή σου θα κινηθεί ελαφρώς προς τα κάτω έτσι ώστε να καλύπτεται από πάνω χείλος του. Ίσως να μην μπορείς να το δεις, αλλά θα ξέρεις ότι είναι σωστή η στάση από τον τρόπο που αισθάνεται και από τον τρόπο που το μωρό συμπεριφέρεται.

Δες επίσης την σωστή στάση για τον θηλασμό.

Πηγή: www.babycentre.co.uk

Originally posted 2014-08-27 08:44:38.