Η Τέχνη και η ανάπτυξη του παιδιού!
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Η Τέχνη και η ανάπτυξη του παιδιού!

December 7, 2019

author:

Parenting.gr

Η Τέχνη και η ανάπτυξη του παιδιού!

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ένα παιδί να ζωγραφίζει σε μια κόλλα χαρτί με τα δύο χέρια και να βουτάει τα δάχτυλά του μέσα στις μπογιές, ή να αρπάζει τις κηρομπογιές και να χρωματίζει ένα μπλοκ ζωγραφικής; Αν ναι, θα έχεις σίγουρα αντιληφθεί τη συγκέντρωση, το ενδιαφέρον, την αφοσίωση και τη χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό του κατά την εξερεύνηση της τέχνης! Είσαι μάρτυρας λοιπόν του τι συμβαίνει όταν είναι σε εξέλιξη η δημιουργική τέχνη!

Όταν ρωτήθηκαν μερικές μητέρες οι οποίες  μαζί με τα παιδιά τους ασχολούνται τακτικά με την τέχνη “γιατί η τέχνη είναι τόσο σημαντική” έδωσαν απαντήσεις που συμφωνούσαν απόλυτα μεταξύ τους.

Οι περισσότεροι από εμάς ενστικτωδώς θεωρούμε ότι η τέχνη είναι σημαντική για τα παιδιά μας και μάλλον το πιστεύουμε αυτό γιατί έχουμε δει τα παιδιά να ασχολούνται ουσιαστικά με την τέχνη. Αλλά πέρα από τις απόψεις μας και τα πιστεύω μας, υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που εξηγούν τα οφέλη της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών μας, τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα και αξίζει να τα γνωρίσουμε.

Η ενασχόληση με την τέχνη επεκτείνει την ικανότητα του παιδιού να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω του και του παρέχει ένα νέο σετ ικανοτήτων για έκφραση και επικοινωνία. Η τέχνη δε βοηθά μόνο στην ανάπτυξη του δεξιού μέρους του εγκεφάλου αλλά επίσης καλλιεργεί σπουδαίες ικανότητες και δεξιότητες. Η τέχνη μπορεί να αποτελέσει μια ζωτική λειτουργία έκφρασης του παιδιού χωρίς αναστολές. Είναι τόσο σημαντική όσο και η γλώσσα ή ίσως και όσο η αναπνοή! Είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά που μπορεί να μας κάνει μοναδικούς ανθρώπους!images (3)

Μέσα από τις δραστηριότητες της τέχνης, το παιδί αναπτύσσει ικανότητες που του είναι χρήσιμες για τη ζωή του!

Η τέχνη μπορεί να μοιάζει μόνο ως ένα παιχνίδι ή ένα μέσο διασκέδασης αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω! Το παιδί στ’ αλήθεια μαθαίνει πολλά μέσα από την εξερεύνησή του με τις τέχνες και τις σχετικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό ενθάρρυνε τα παιδιά να είναι δημιουργικά και θα δεις γρήγορα ότι τα παιδιά θα υιοθετήσουν πολλά οφέλη.

Πρώτα απ’ όλα οι επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο. Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει μια εικόνα ή ένα πορτραίτο το παιδί έχει επικοινωνία μέσω της όρασης. Μπορεί να μεταφέρει στο χαρτί μια εμπειρία του, όπως το ότι έπαιξε στο πάρκο ή συναισθήματα χαράς ή αγάπης κι έτσι να εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής χωρίς να χρησιμοποιήσει λόγια. Καμιά φορά ίσως τα παιδιά να μην γνωρίζουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν.

Επιπλέον, τα παιδιά ανακαλύπτουν ιδέες, δοκιμάζουν πιθανότητες και έρχονται σε τριβή με διάφορες προκλήσεις σαν τους επιστήμονες που κάνουν πειράματα και βρίσκουν λύσεις. Μέσα στο μυαλό τους πολλές φορές τίθενται ερωτήσεις όπως “πώς να κάνω καφέ χρώμα”, “ή γαλάζιο;”, “Πώς να στηρίξω την κατασκευή μου, να βάλω ένα ακόμα κομμάτι να ισορροπήσει ή δύο;” Η τέχνη επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν τις δικές τους αξιολογήσεις ενώ παράλληλα τα διδάσκει ότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει παραπάνω από μια απαντήσεις. Αντί να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες, το μυαλό τους καταπιάνεται με διάφορα “πώς” και “γιατί” και όταν πειραματίζονται για να μάθουν πώς να χειρίζονται τα καλλιτεχνικά υλικά αποτελεσματικά, τα παιδιά εξασκούνται στο να λύνουν προβλήματα, να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να εφευρίσκουν νέους τρόπους ώστε να χειριστούν απρόσμενες εξελίξεις.

happy-children-playing-together-1

Τα παιδιά με την τέχνη μαθαίνουν να αποδέχονται τον εαυτό τους και τον έλεγχο που μπορούν να ασκήσουν στις προσπάθειες τους. Μέσα από την τέχνη εξασκούνται στο να μοιράζονται και να εκτιμούν τις προσπάθειες των άλλων. Η τέχνη ευνοεί τη βελτίωση της πνευματικής υγείας με το να δίνει χώρο στα παιδιά να δείξουν τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς τους, όπως επίσης και της επιτυχίας και των κατορθωμάτων τους, ενισχύοντας έτσι την αντίληψη για τον εαυτό τους.create-a-monster1

Ένα ακόμα όφελος της τέχνης είναι ότι εξασκεί τις κινητικές δυνατότητες του παιδιού που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όπως πώς να πιάνουν το πινέλο, ή να κόβουν χαρτί προσεκτικά, να πιέζουν το σωληνάριο με την κόλλα και να μπορούν να το ελέγχουν, να γυρνάνε μια σελίδα του βιβλίου χωρίς να τη σκίζουν, όλα αυτά βοηθούν στον έλεγχο των υλικών και ενισχύουν τις κινητικές δυνατότητες των παιδιών.

Αναμφίβολα η τέχνη προωθεί τη δημιουργικότητα και την έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού, όμως είναι καλό να διαχωρίζουμε το ταλέντο από τη δημιουργικότητα. Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να δημιουργήσει ένα αριστούργημα για να έχει μια σημαντική γεμάτη νόημα καλλιτεχνική εμπειρία. Η τέχνη είναι μια διαδικασία και όχι ένα προϊόν. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαδικασία της εξερεύνησης, της ανακάλυψης και του πειραματισμού. Αυτά έχουν τη μεγαλύτερη αξία. Μέσω της έκφρασής τους και της δημιουργίας τα παιδιά θα αναπτύξουν πολύ φυσικά τις ικανότητές τους, και η δημιουργικότητά τους θα εκτοξευθεί!

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη του θεάτρου στα παιδιά και στους εφήβους!

Originally posted 2015-04-15 04:30:06.