Η «σκληρή διαπαιδαγώγηση» μπορεί να μεταβάλει τον εγκέφαλο των παιδιών
Επικαιρότητα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΤΙΜΩΡΙΑ/ΦΩΝΕΣ

Η «σκληρή διαπαιδαγώγηση» μπορεί να μεταβάλει τον εγκέφαλο των παιδιών

August 5, 2019

author:

Parenting.gr

Η «σκληρή διαπαιδαγώγηση» μπορεί να μεταβάλει τον εγκέφαλο των παιδιών

Το να φωνάζουμε σε ένα παιδί, το να το κάνουμε να κλαίει συχνά, το να το δέρνουμε ή να το προκαλούμε όταν είναι μικρό, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό του στην εφηβεία, διαπιστώνει μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς συχνά θυμώνουν, τα σπρώχνουν, τους φωνάζουν ή τα ταρακουνούν σαν μέθοδο πειθαρχίας μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την εφηβεία τους, σύμφωνα με ερευνητές του Université de Montréal και του CHU Sainte-Justine Research Centre.

Και οι συνέπειες αυτής της αυστηρής διαπαιδαγώγησης μπορούν να παρατηρηθούν όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι συμπεριφέρονται, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους αντιλαμβάνεται τον φόβο, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychology.

“Είναι ήδη γνωστό ότι οι αντιξοότητες στην παιδική ηλικία μπορούν να έχουν πολλές αρνητικές συνέπειες ψυχολογικά και κοινωνικά”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Valérie La Buissonnière-Ariza, η οποία έκανε την έρευνα για τη διδακτορική της διατριβή στην ψυχολογία στo UdeM (Université de Montréal).

“Αλλά μέχρι τώρα, οι περισσότερες μελέτες εξέταζαν μόνο τις χειρότερες περιπτώσεις αντιξοότητας, παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί και απομακρυνθεί από τους γονείς τους”, δήλωσε η La Buissonnière-Ariza, τώρα μεταδιδακτορική ερευνητής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον, Τέξας.

«Θέλαμε να δούμε τα πιο «καλοήθη» περιστατικά αντιξοότητας, αυτά που είναι αρκετά συνηθισμένα και εύκολα αποδεκτά: οι γονείς που φωνάζουν στα παιδιά τους, τα χαστουκίζουν στο χέρι ή στον πισινό, τα κρατούν σφιχτά και τα ταρακουνάνε για να τα πειθαρχήσουν.

“Αυτό που μάς εξέπληξε είναι ότι αυτές οι μορφές επιβολής της πειθαρχίας, όχι μόνο επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών στην εφηβεία τους, αλλά σχετίζονταν επίσης με αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, ειδικά όσον αφορά την επεξεργασία του φόβου και του άγχους».

Πηγή: Parenting.gr