Η πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Η πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη

June 25, 2019

author:

Parenting.gr

Η πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη

timthumbΚανείς δεν ξέρει γιατί ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης για πολλές μέλλουσες μητέρες είναι μια πρωινή εξόρμηση στο μπάνιο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έως και 80% των γυναικών αισθάνονται άρρωστες, με το 50% των γυναικών να εκδηλώνουν εμετούς ή τάση για έμετο σε κάποια χρονική στιγμή. Έτσι, αν περάσεις τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης χωρίς να αισθάνεσαι τίποτα άλλο παρά αναγούλα, να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη.
Η πρωινή αδιαθεσία είναι η πιο συχνή πάθηση της αρχικής περιόδου της εγκυμοσύνης. Η έντασή της ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Μπορεί να έχεις μια ελαφριά ζάλη όταν ξυπνάς, ή ορισμένες μυρωδιές μπορεί να σου προκαλέσουν ναυτία όλη την ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί να υπομείνεις εβδομάδες ή ακόμα και μήνες το αίσθημα της αδυναμίας ή της αδιαθεσίας.
Η πρωινή ναυτία δεν είναι ο πιο ακριβής όρος για αυτό που οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν σαν εμπειρία. Μπορεί να νιώθεις πιο άρρωστη το πρωί, αλλά η ναυτία μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να αλλάξει τους ρυθμούς της ζωή σου. Αν εκδηλωθεί άσχημα μπορεί να μην είσαι σε θέση να εργαστείς. Ίσως επίσης να δυσκολεύεσαι να φροντίζεις για τα άλλα παιδιά σου, να μαγειρέψεις, ή να κάνεις τις καθημερινές σου δουλειές.
Ενδεχομένως να περίμενες ότι θα πρέπει να αισθάνεσαι χαρούμενη και ενθουσιασμένη για την εγκυμοσύνη σου και όχι να είσαι άρρωστη. Αυτό μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις σου με το σύντροφό σου, την οικογένεια και τους φίλους.
Αν έχεις αδυσώπητη πρωινή αδιαθεσία μπορεί να αισθάνεσαι ότι κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τι περνάς. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αλλά να είσαι σίγουρη ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Μιλώντας με κάποια που τα έχει περάσει, θα αισθανθείς λιγότερο μόνη.

Μπορεί η πρωινή ναυτία να επηρεάσει το έμβρυο;

Η πρωινή ναυτία δεν θα απειλήσει την ασφάλια του μωρού σου, αρκεί να τρέφεσαι καλά και να πίνεις πολλά υγρά. Δες εδώ τα καλύτερα υγιεινά σνακ για την εγκυμοσύνη.
H αδιαθεσία είναι ένα σημάδι ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να διατηρήσουν μια εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που βιώνουν πρωινή ναυτία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μια αποβολή από ό,τι εκείνες που δεν έχουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν αισθάνεσαι ναυτία δεν θα έχεις μια απόλυτα υγιή εγκυμοσύνη.
Φρόντισε να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή, αν μπορείς, αλλά αν αισθάνεσαι πολύ άρρωστη, απλά φάε ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσει την ναυτία. Το μωρό σου μπορεί να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, αργότερα στην εγκυμοσύνη, όταν θα αισθάνεσαι καλύτερα.
Το συκώτι αποθηκεύει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που το μωρό θα χρειαστεί για την ανάπτυξη του, γι ‘αυτό δεν θα πειράζει πάρα πολύ, αν δεν τρως καλά τώρα.
Ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το πρώτο τρίμηνο είναι το φολικό οξύ, όμως. Πάρε λοιπόν ένα καθημερινό συμπλήρωμα φολικού οξέος, καθώς αυτό θα βοηθήσει τη σπονδυλική στήλη του μωρού και το νευρικό σύστημα να αναπτυχθεί. Και λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει τα οστά και τα δόντια του μωρού να αναπτυχθούν σωστά. Μάθε εδώ όσα θέλεις να ξέρεις για τα συμπληρώματα διατροφής στην εγκυμοσύνη.
Αν κάνεις εμετό συχνά, αδυνατώντας να φας και να πιείς χωρίς έμετο, ίσως να χάσεις βάρος και μπορεί να αφυδατωθείς. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου άμεσα. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σε βοηθήσουν στο σπίτι. Αν οι θεραπείες αυτές δεν λειτουργήσουν, μπορεί να χρειαστεί να εισαχθείς σε νοσοκομείο για τον έλεγχο της κατάστασής σου ώστε να συμπληρώσεις τα υγρά και θρεπτικά συστατικά που έχεις χάσει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν αυτό σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, η ναυτία είναι πραγματικά ένα καλό σημάδι καθώς αποδεικνύει ότι τα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης σου είναι υψηλά. Συνήθεις αιτίες της ασθένειας της πρωινής ναυτίας είναι:
– Πολλαπλή κύηση που προκαλεί υψηλότερα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης.
– Αν συνήθως ζαλίζεσαι στα ταξίδια, είναι πιο πιθανό να ασθενήσεις όταν είσαι έγκυος. Αυτό συμβαίνει γιατί η ασθένεια μπορεί να συνδέεται με μια διαταραχή στο μηχανισμό εξισορρόπησης στο εσωτερικό του αυτιού.
– Αν έχεις ήδη κάποια γαστρο-εντερική λοίμωξη από το λικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορεί να προκαληθουν διαταραχές στην κοιλιά, έλκος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά που είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη.
– Εάν είσαι κουρασμένη ή πεινασμένη η ναυτία σας μπορεί να χειροτερέψει.
– Μια θεωρία λέει ότι η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης και η ναυτία είναι ένα προστατευτικό μέτρο, γιατί αυτό κάνει λιγότερο πιθανό να εκθέσεις τον εαυτό σου σε κάτι που δεν είναι ασφαλές να καταναλωθεί.
Όποια και αν είναι η αιτία, η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι ένα σοκ για τον οργανισμό σου. Να θυμάστε ότι εσύ δεν ευθύνεσαι καθόλου για τα συμπτώματά σου. Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι η πρωινή ναυτία είναι μια ψυχολογική κατάσταση, που προκαλείται από το στρες ή τα αρνητικά αισθήματα για την εγκυμοσύνη. Δεν είναι όμως μια πολύ δημοφιλής θεωρία.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει μου πρωινή αδιαθεσία;

Η πρωινή αδιαθεσία αρχίζει συνήθως μέσα στις έξι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και βελτιώνει μεταξύ της 14ης και 16ης εβδομάδας. Αλλά μπορεί η ναυτία διαρκεί μέχρι τις 20 εβδομάδες, ή ακόμη και κατά το σύνολο της εγκυμοσύνης σου. Ευτυχώς αυτό δεν είναι πολυ’συνηθισμένο.

 

 

 

Originally posted 2014-08-06 15:38:06.