Η πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενες μητέρες, είναι πραγματική
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Η πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενες μητέρες, είναι πραγματική

June 6, 2019

author:

Parenting.gr

Η πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενες μητέρες, είναι πραγματική

Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να σας προετοιμάσει για να γίνετε γονέας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς βουτάμε σε μια ακούραστη αναζήτηση πληροφοριών για να προετοιμαστούμε για τη μητρότητα. Προσεγγίζουμε τη γονική μέριμνα συστηματικά: παίρνουμε μαθήματα, κάνουμε έρευνα για το τι να περιμένουμε, τι να αγοράσουμε και πώς να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μωρό. Πολλοί από εμάς θέτουμε προσδοκίες για τον εαυτό μας και σχεδιάζουμε τα πάντα με προσοχή: να γεννήσουμε, να ανακάμψουμε στο μαιευτήριο και να επιστρέψουμε στην εργασία. Τσεκάρουμε κάθε κουτάκι στη λίστα μας, μερικές φορές και δύο φορές. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί πραγματικά να μας προετοιμάσει για την ζωή με το μωρό.. μετά τον τοκετό.

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσετε ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα, με όλες του τις ανάγκες και απαιτήσεις, και να είναι ακμάζον. Η διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη και γεμάτη από απρόβλεπτες περιστάσεις. Είναι αδύνατο να προετοιμαστείτε πλήρως για τη ζωή με το μωρό σας. Η μητρότητα είναι στις λεπτομέρειες. Είναι στον αριθμό των γραμμαρίων ανά γεύμα. Είναι στα κιλά που το μωρό σας έχει (ελπίζουμε) πάρει τους πρώτους 12 μήνες. Είναι το πόσες ώρες το μωρό σας κοιμάται τη νύχτα. Είναι στα λεπτά που εξανεμίζονται με γρήγορους ρυθμούς από την άδεια μητρότητας καθώς περιηγείστε σε μια πληθώρα καθημερινών θεμάτων που τελικά καθορίζουν τη γενική υγεία και ευεξία του παιδιού σας. Η μητρότητα είναι συνεχόμενη, απαιτητική και εξαντλητική.

Ωστόσο, για πολλές γυναίκες με σταδιοδρομία, γνωρίζοντας ότι η επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας θα είναι δύσκολη, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε συγκλονισμένοι, απροετοίμαστοι και συχνά σε ένα σταυροδρόμι. Γι ‘αυτό δεν ήταν έκπληξη η δημοσίευση σε πρόσφατο άρθρο των New York Times, ότι: «… οι γυναίκες υποτιμούν το “κόστος” της μητρότητας. Η αναντιστοιχία είναι μεγαλύτερη για αυτές που έχουν επενδύσει σε πτυχία κολλεγίων, οι οποίες αναμένουν να διατηρήσουν μια καριέρα.” Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας, προετοιμάζονται για εμπόδια κατά μήκος του δρόμου. Αυτό που αποτυγχάνουν να αναλογιστούν όμως, είναι το άφταστο ιδανικό που η κουλτούρα μας τοποθετεί στην τελειότητα στο σπίτι και στην εργασία.

Οι νέες μητέρες έχουν το απίστευτο δώρο και την κατάρα πάρα πολλών πληροφοριών. Χρησιμοποιούμε εφαρμογές για να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη του μωρού μας όταν τα δεδομένα βγαίνουν ελαφρώς εκτός ορίων. Αφιερώνουμε τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μας σε κάθε τάξη που μπορούμε να βρούμε το Σαββατοκύριακο, που θα εμπλουτίσει τη ζωή των παιδιών μας και ίσως να τους δώσει ένα πλεονέκτημα. Πλημμυρίσαμε με λογαριασμούς blogs και κοινωνικών μέσων που μοιράζονται όλους τους τρόπους για να γίνουμε καλύτεροι γονείς. Αισθανόμαστε πίεση, ακόμη και αν αυτή επιβάλλεται αυτοβούλως, να συμβαδίζουμε με άλλες μητέρες και πολύ συχνά να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που όλοι οι άλλοι φαίνεται να το κάνουν σωστά.

Ωστόσο, όταν η Δευτέρα φτάνει ξανά, οι ευθύνες και οι ανησυχίες μας στο σπίτι συνεχίζουν να ανεβαίνουν καθώς αναλαμβάνουμε και πάλι τα καθήκοντά μας στο γραφείο, και όλα αυτά προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα δωμάτιο με κάποια ιδιωτικότητα για να αντλήσουμε γάλα πριν ‘τρέξει’ και φανεί μέσα από το πουκάμισό μας. Πολλές νέες μητέρες, αισθάνονται ότι υπάρχει μια προσδοκία στην εργασία να ενεργούν σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή τους. Ξέρουν ότι πρέπει να αποδείξουν στον εαυτό τους και στην ομάδα τους ότι είναι up to date και δεν θα τους πέσει καρφίτσα. Αλλά η πραγματικότητα του να είσαι διαθέσιμη στις αργές ώρες της ημέρας, τα σαββατοκύριακα, και αυτό που μοιάζει να είναι όλες τις ώρες της ημέρας, είναι ήδη αξαντλητικό ακόμα και πριν την έλευση του μωρού. Προσθέστε τη στέρηση ύπνου στο μείγμα και η ζωή της νέας μητέρας γίνεται συντριπτική.

Τελικά, το μωρό αρρωσταίνει, ο φροντιστής του μωρού απουσιάζει αναπάντεχα, αργούμε να φτάσουμε εγκαίρως στον παιδικό σταθμό για να πάρουμε το παιδί μας ξανά και ξανά και ξανά, και αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά αξίζουν τον κόπο.

Δεδομένου αυτού του επιπέδου πίεσης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ μόνο το 2% των εργαζόμενων γυναικών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους για οικογενειακούς λόγους, το 43% των γυναικών με υψηλή εξειδίκευση επιλέγουν να αποχωρήσουν ή να εγκαταλείψουν την καριέρα τους μετά το μωρό. Οι μητέρες ‘παιδιά της χιλιετίας’ (Millenials) αισθάνονται συγκλονισμένες και μη υποστηριζόμενες κατά τη μετάβαση από τη μητρότητα στην εργασία.

Καμία προηγούμενη γενιά δεν έχει καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ της εργασίας και της ζωής. Για τους Baby Boomers και τη Gen X, ήταν φυσιολογικό να τραβούν μια γραμμή και να περιμένουν την οικογενειακή ζωή και την εργασία να είναι ξεχωριστές. Αλλά με την τεχνολογία που αλλάζει σημαντικά τον τρόπο που εργαζόμαστε σήμερα και στο μέλλον, είναι όλο και πιο δύσκολο να τα διαχωρίσουμε. Η ικανότητά μας και τώρα η προσδοκία να ανταποκριθούμε στα μηνύματα αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί το ευέλικτο ωράριο είναι ακόμα προς συζήτηση, ή γιατί αισθανόμαστε να μάς κρίνουν όταν φεύγουμε από το γραφείο στις 5 μ.μ. για να πάρουμε τα παιδιά μας, παρόλο που συχνά φτάνουμε στο γραφείο ώρες νωρίτερα από τους άλλους.

Η EJ Dickson, χρυσή μητέρα / συγγραφέας / συντάκτης, το συνόψισε: «Είμαι συνεχώς απογοητευμένη και μπερδεμένη και – για να είμαι ειλικρινής – θυμωμένη που η ισορροπία καριέρας και οικογένειας εξακολουθεί να είναι ένα τέτοιο ηρωικό κατόρθωμα».

Κάτι πρέπει να γίνει. Το μεγαλύτερο ζήτημα για τις εργαζόμενες μητέρες είναι η ιδέα ότι πρέπει να είναι διαθέσιμες όλο το εικοσιτετράωρο τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο. Και ενώ οι περισσότερες είναι έτοιμες για την πρόκληση, θα είναι επιτυχείς μόνο εάν οι εργοδότες και οι διευθυντές που διαμορφώνουν την πολιτική γραφείου και την επαγγελματική κουλτούρα τις υποστηρίζουν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, στο σπίτι και στην εργασία.

Το 2014, η σχεδιαστής μόδας / Mogul, Rachel Zoe είχε πέντε μέλη του προσωπικού στην εταιρεία της που ήταν έγκυος και θα γεννούσαν εντός του έτους. Η αντίδρασή της; Δημιούργησε έναν παιδικό σταθμό δίπλα στο γραφείο, για να διατηρήσει το αξιόλογο προσωπικό της. Εξήγησε: “… αισθάνομαι καλά στέλνοντας το μήνυμα στην ομάδα μου ότι εργάζονται για μια εταιρεία που στηρίζει και γιορτάζει το ποιός είναι ο καθένας στην προσωπική τους ζωή και ότι δεν φοβόμαστε να αφήσουμε αυτές τις αλήθειες να επηρεάσουν την κουλτούρα στο γραφείο.” Ως μητέρα δύο παιδιών, η Ζωή ενστερνίστηκε με το δίλημμα του να ζυγίζει μια σταδιοδρομία και μια οικογένεια: “Ήθελα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όπου οι νέες αυτές μητέρες δεν θα έπρεπε να κάνουν μια επιλογή μεταξύ καριέρας και μητρότητας. Είμαι αρκετά τυχερή που μπόρεσα να αναπτύξω την επιχείρησή μου από λίγους εργαζόμενους έως περισσότερους από 40, ενώ τα παιδιά μου (και ο σύζυγός μου) ήταν δίπλα μου, και έτσι ήξερα ότι έπρεπε να κάνω τα πάντα για να δώσω στο προσωπικό την ίδια πολυτέλεια.”

Ενώ οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να εγκαταστήσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε πιστούς υπαλλήλους που χρειάζονται ευελιξία: να τους ακούτε. Πάνω απ’όλα, οι εργαζόμενες μητέρες ανθίζουν σε περιβάλλοντα που υποστηρίζουν την ανάπτυξή τους τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Όλοι έχουμε ακούσει το γνωμικό, οι άνθρωποι δεν αφήνουν εταιρείες, αφήνουν διευθυντές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μια νέα μητέρα μεταβαίνει πίσω στην εργασία της. Το οποίο είναι αλήθεια και όταν οποιοσδήποτε υπάλληλος αντιμετωπίζει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του στο σπίτι. Οι εργαζόμενες μητέρες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό και επιτυγχάνουν τις μεγαλύτερές τους επιτυχίες όταν οι διευθυντές τους είναι έτοιμοι να τις υποδεχτούν πίσω στην ομάδα, παραμένουν ανοιχτοί σε κοινές διευκολύνσεις (π.χ. διαλείμματα για άντληση γάλακτος, λίγα ταξίδια, ευέλικτες ώρες προσωρινά) και είναι πρόθυμοι να ακούσουν πραγματικά.

Οι εργαζόμενες μητέρες δεν είναι λιγότερο αφοσιωμένες στη δουλειά τους. Θέλουν να είναι επαγγελματίες, να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να περνούν και μερικές ώρες την ημέρα με τα μωρά τους. Είναι υπερβολικά πολλά αυτά;

Ferrante, Mary-Beth. Forbes.com – ‘The Pressure Is Real For Working Mothers.’ Web.