Η κολύμβηση στην εγκυμοσύνη
Διατροφή & άσκηση ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Η κολύμβηση στην εγκυμοσύνη

August 6, 2014

author:

Parenting.gr

Η κολύμβηση στην εγκυμοσύνη

Είναι η κολύμβηση καλή άσκηση για μια έγκυο;

Ναι. Η κολύμβηση είναι μια διασκεδαστική και ασφαλής μορφή άσκησης για να διατηρηθείς σε φόρμα κατά την εγκυμοσύνη. Εντείνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνει τους μύες και χαρίζει ενέργεια. Επίσης, το νερό υποστηρίζει την κοιλιά σου και έτσι αισθάνεσαι σχεδόν πανάλαφρη. Επιπλέον, η άσκηση μέσα στο νερό, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και μυαλγιών. Η κολύμβηση μπορεί ακόμα να απαλύνει τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως την οσφυαλγία και το ίδρωμα των άκρων. Ακόμα, ανακουφίζει την φλεβίτιδα και τα κουρασμένα πόδια.

Πώς μπορεί να γίνει η κολύμβηση αποτελεσματική;

Αν συνήθιζες να κολυμπάς τακτικά και πριν μείνεις έγκυος, θα μπορέσεις να συνεχίσεις με τους συνηθισμένους σου ρυθμούς. Αλλά και αν δεν κολυμπούσες για καιρό, είναι μια ασφαλής μορφή άσκησης για να ξεκινήσεις στην εγκυμοσύνη. Παρ’όλα αυτά, συζήτησέ το με το γιατρό σου, για να είσαι σίγουρη.
Ξεκίνα με σύντομες συνεδρίες και μην πιέζεσαι. Κάνε αργά την προθέρμανση και χαλάρωσε καταλλήλως στο τέλος. Ο σκοπός σου είναι να παραμείνεις σε φόρμα, οπότε κράτησε την ένταση για τους μήνες μετά την γέννηση του μωρού σου. Καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι με νερό μέσα στην πισίνα, ώστε να παραμένεις ενυδατωμένη καθώς κολυμπάς. Ή έστω πιες νερό πριν και μετά το κολύμπι. Αυτό θα σε προφυλάξει από την υπερθέρμανση.
20140501-111127Το νερό στο οποίο κολυμπάς δεν θα πρέπει να είναι πιο ζεστό από 32 βαθμούς Κελσίου. Οι περισσότερες δημόσιες πισίνες είναι πιο κρύες από αυτό, εκτός αν έχουν θερμανθεί για κάποιο ιδιαίτερο σκοπό. Όμως καλό θα ήταν να ελέγξεις την θερμοκρασία της πισίνας. Επέλεξε ένα στυλ κολύμβησης που σου αρέσει και που εκτελείς άνετα. Όμως πρόσεξε να μην επιβαρύνεις την πλάτη σου. Η εναλλαγή πρόσθιου και χαλαρής επίπλευσης με την πλάτη στο νερό, με απαλές κινήσεις των ποδιών, αποτελεί μια καλή άσκηση για ολόκληρο το σώμα. Αν νιώθεις πίεση στο πυελικό σου έδαφος, επέλεξε κάποιο άλλο στυλ αντί για το πρόσθιο. Δες εδώ μερικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις μόνη σου στην πισίνα ή στην θάλασσα.

Θα πρέπει να προσαρμόσω τους ρυθμούς μου καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά;

Κατά το πρώτο διάστημα, αν έχεις τόση ενέργεια, και βρίσκεις το χρόνο, κολύμπησε για τουλάχιστον 30 λεπτά, καθημερινά. Ένα πρωινό κολύμπι, με το που θα ξυπνήσεις, θα σε ενεργοποιήσει για το υπόλοιπο της ημέρας σου. Δεν υπάρχει λόγος να περιορίσεις την κολύμβηση καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, καθώς το νερό υποστηρίζει τις αρθρώσεις σου και σε προστατεύει από τους τραυματισμούς.
Όταν είσαι στο τρίτο τρίμηνο, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις τους ρυθμούς σου, αλλά ίσως προτιμήσεις να φορέσεις ένα μαγιό για μέλλουσες μητέρες ή ένα ολόσωμο μαγιό, έτσι ώστε να αισθάνεσαι πιο άνετα. Μπορείς να συνεχίσεις την κολύμβηση μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σου, όχι όμως αφού σπάσουν τα νερά σου.

Είναι τα τμήματα γυμναστικής σε πισίνα για εγκύους καλή ιδέα;

Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια και κολυμβητήρια που οργανώνουν προγεννητικά τμήματα για εγκύους, οπότε ρώτησε τον γιατρό σου για να ενημερωθείς. Τα τμήματα αυτά οφείλουν να καθοδηγούνται από εξειδικευμένο γυμναστή και μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικά. Εκεί, θα γνωρίσεις επίσης και άλλες μέλλουσες μαμάδες.
Δεν είναι προϋπόθεση να ξέρεις να κολυμπάς για να συμμετέχεις σε ένα τέτοιο τμήμα, καθώς το νερό φτάνει στο ύψος του στήθους.