Η Κοκκινοσκουφίτσα
7hmeres Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Παραμυθια

Η Κοκκινοσκουφίτσα

April 20, 2015

author:

Parenting.gr

Η Κοκκινοσκουφίτσα


kokkinoskoufitsa
Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ο βασικός χαρακτήρας του διάσημου ομώνυμου παραμυθιού, στο οποίο ένα κοριτσάκι έρχεται αντιμέτωπο με τον κακό λύκο. Η πιο γνωστή έκδοση του παραμυθιού σήμερα και που παραθέτουμε πιο κάτω, είναι εκείνη των Αδελφών Γκριμ, ανάμεσα στα άλλα παραμύθια που κατέγραψαν μεταξύ των ετών 1812 – 1857. Προγενέστερα το παραμύθι είχε καταγραφεί από τον Σαρλ Περό το 1697. Ας διαβάσουμε λοιπόν την κλασική και αγαπημένη ιστορία:

Η Κοκκινοσκουφίτσα

Κάποτε, στην άκρη ενός δάσους, ζούσε με τη μαμά του ένα όμορφο κοριτσάκι. Την έλεγαν Κοκκινοσκουφίτσα επειδή φορούσε συνέχεια ένα κόκκινο σκουφάκι που της είχε χαρίσει η γιαγιά της. Μια μέρα η μαμά της, της είπε:

«Κοκκινοσκουφίτσα μου η γιαγιά είναι άρρωστη. Πήγαινε να τη δεις και πάρε να της δώσεις αυτό το καλαθάκι που ετοίμασα. Πρόσεχε όμως γιατί στο δάσος ζει ο κακός λύκος και είναι πολύ επικίνδυνος.»

Η Κοκκινοσκουφίτσα ξεκίνησε χαρούμενη για το σπίτι της γιαγιάς που ήταν στην άλλη άκρη του δάσους. Ξάφνου, ενώ μάζευε λουλούδια για τη γιαγιά της πετάγεται μπροστά της ο κακός λύκος … Η Κοκκινοσκουφίτσα, ξεχνώντας τη συμβουλή της μαμάς της, απάντησε στο λύκο:

«Πάω αυτό το καλαθάκι στη γιαγιά μου, που είναι άρρωστη».
Ο λύκος κοίταξε την Κοκκινοσκουφίτσα και ξερογλύφτηκε…
«Και που μένει η γιαγιά σου κοριτσάκι μου;»

Η Κοκκινοσκουφίτσα του έδειξε προς τα πού ήταν το σπίτι της γιαγιάς και συνέχισε να μαζεύει λουλούδια ενώ ο λύκος έφυγε τρέχοντας. Σε λίγο ο λύκος είχε φτάσει στο σπίτι της γιαγιάς και χτύπησε την πόρτα.
«Ποίος είναι;» Ρώτησε η γιαγιά.
Ο λύκος, που άλλαξε τη φωνή του, είπε γλυκά:
«Είμαι η εγγονούλα σου και σου φέρνω ένα καλαθάκι από τη μαμά».
«Αχ, Κοκκινοσκουφίτσα μου εσύ είσαι; Έλα μέσα-είπε η γιαγιά – η πόρτα δεν είναι κλειδωμένη».

Με μιας ο λύκος μπαίνει μέσα και κάνει τη γιαγιά μια χαψιά! Έπειτα φόρεσε τη νυχτικιά της και χώθηκε κάτω από τις κουβέρτες για να περιμένει την Κοκκινοσκουφίτσα. Σε λίγο έφτασε στο σπίτι η Κοκκινοσκουφίτσα. Χαιρέτησε τη γιαγιά της άλλα της φάνηκε λίγο διαφορετική όταν πλησίασε στο κρεβάτι.

-Γιαγιά γιατί τα αφτιά σου είναι τόσο μεγάλα;
-Για να σε ακούω καλύτερα παιδάκι μου απάντησε ο λύκος με πιο λεπτή φωνή.
-Και το στόμα σου γιατί είναι τόσο μεγάλο;
-Για να σε φάω καλύτερα! Είπε και την έκανε μια χαψιά!
Σκασμένος απ το πολύ φαΐ ξάπλωσε στο κρεβάτι και αποκοιμήθηκε.

Για κακή του τύχη όμως εκείνη την ώρα περνούσε από το σπίτι ένας κυνηγός. Μπαίνει μέσα βλέπει τη φουσκωμένη κοιλιά του λύκου και κατάλαβε αμέσως τι είχε γίνει. Παίρνει λοιπόν ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγει τη κοιλιά του λύκου και βγάζει από μέσα την Κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά της που ευτυχώς ήταν ακόμα ζωντανές. Ευτυχισμένες που σώθηκαν, ευχαρίστησαν τον κυνηγό και η Κοκκινοσκουφίτσα υποσχέθηκε πώς από δω και πέρα θα άκουγε πάντα τις συμβουλές της μαμάς της.