Η κακή συμπεριφορά που του διδάσκεις κατά λάθος
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η κακή συμπεριφορά που του διδάσκεις κατά λάθος

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Η κακή συμπεριφορά που του διδάσκεις κατά λάθος

Η κακή συμπεριφορά του παιδιού είναι συχνά και αντιγραφή από μια λάθος συνήθεια στη συμπεριφορά του γονέα. Είναι αδύνατον να κοιτάς το βιβλίο του σωστού parenting στο μεγάλωμα των παιδιών σου, προσπαθώντας να μην σου ξεφύγει ούτε κόμμα. Είσαι άνθρωπος και είναι αναπόφευκτο να μην κάνεις λάθη. Καταγράψαμε όλα εκείνα που οι γονείς κάνουν χωρίς να το θέλουν και χωρίς να συνειδητοποιούν εκείνη τη στιγμή πως μοιραία γίνονται τρόπος συμπεριφοράς των παιδιών τους.

1. Τα επιλεκτικά ψέματα
Δεν θέλεις το παιδί σου να λέει ψέματα και κάνεις ό,τι μπορείς για αυτό. Όμως υπάρχουν φορές που χτυπάει το τηλέφωνο και βάζεις το παιδί σου να πει «Η μαμά λείπει»… Του ζητάς δηλαδή να πει ψέματα για λογαριασμό σου. Αυτομάτως καταγράφεται στη συνείδηση του παιδιού ότι τα μικρά, αθώα ψέματα δεν είναι και τίποτα σπουδαίο και πως είναι κανονικό να καλύπτουμε τους άλλους. Θα πρέπει να σκεφτείς άλλους τρόπους. Εν προκειμένω θα μπορούσες να πεις στο παιδί σου ότι επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να πει «Η μαμά μου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σας μιλήσει. Μπορεί να σας καλέσει εκείνη λίγο αργότερα;»…

2. Συγκρίνεις το παιδί σου με άλλα παιδιά
Είναι από τα λάθη εκείνα που τα κάνεις χωρίς να σκεφτείς το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν. Συγκρίνεις το παιδί σου με κάποιο άλλο που κάνει κάτι καλύτερα ή που είναι πιο φρόνιμο και πιο κοινωνικό. Αυτομάτως καταστρέφεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου. Το κάνεις να ζηλεύει τα άλλα παιδιά και φυσικά δεν αποκλείεται και εκείνο με τη σειρά του να σε συγκρίνει με άλλους γονείς και κάποτε να σου το πει παρουσία τρίτων.

3. Κάνεις το παιδί σου να αισθάνεται ενοχή για την ύπαρξή του
Στις μεγάλες απελπισίες σου, σου ξεφεύγουν αδιανόητα σκληρά πράγματα όπως «Πόσο πιο ξέγνοιαστη ήμουν πριν σε γεννήσω»… Μπορεί για εσένα να έχει μεγάλες δόσεις αλήθειας ωστόσο οι λέξεις σου αυτές πληγώνουν πολύ άσχημα το παιδί σου. Ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή δεν αντιδράσει σαν ένα πληγωμένο παιδί αλλά σαν το πιο κακομαθημένο πλάσμα του κόσμου, να είσαι σίγουρη ότι οι λέξεις σου έχουν εγκατασταθεί για τα καλά μέσα του. Αργότερα θα κάνει το ίδιο. Θα μετανιώνει για πράγματα και θα ρίχνει την ευθύνη στους άλλους ή θα προσπαθεί να ενεργοποιεί τις ενοχές τους.

4. Είσαι μονίμως στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή
Είσαι από εκείνες τις πολυάσχολες μαμάδες που μιλούν συνέχεια στο κινητό με τη δουλειά ή τα μάτια σου είναι μονίμως στην οθόνη του υπολογιστή. Ταυτόχρονα, απαιτείς από το παιδί σου όλη την προσοχή του όταν του μιλάς και φυσικά ούτε κουβέντα για tablet και κινητό… Κάτι δεν στέκει πολύ καλά δεν νομίζεις; Με αυτό που κάνεις δίνεις την εντύπωση στο παιδί σου ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για το ίδιο ενώ ταυτόχρονα του περνάς το μήνυμα πως είναι εντάξει να μην δίνεις την προσοχή σου όταν σου μιλάνε.