Η ιστορία του τένις
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Η ιστορία του τένις

September 25, 2020

author:

Parenting.gr

Η ιστορία του τένις

Ενώ δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, πιστεύεται ότι το τένις υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια με αρκετούς δείκτες να υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έπαιζαν κάποιας μορφής τένις. Για παράδειγμα, η αραβική λέξη για την παλάμη του χεριού είναι Rahat, παρόμοια με τη λέξη ρακέτα, ενώ η αιγυπτιακή πόλη Τένις παραπέμπει πάλι στο όνομα του σπορ, τένις.

Πιο σημαντικές ενδείξεις υπάρχουν για την εποχή γύρω στο 1000, όταν Γάλλοι μοναχοί άρχισαν να παίζουν ένα παιχνίδι ανάλογο του τένις. Το άθλημα αυτό, που παιζόταν έναντι των τοίχων του μοναστηριού ή πάνω από ένα σχοινί που κρεμόταν σε μια αυλή, πήρε το όνομα jeu de Paume,  “Παιχνίδι του χεριού”. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η λέξη «τένις» επινοήθηκε από αυτούς τους μοναχούς, οι οποίοι καθώς έπαιζαν φώναζαν συχνά «Tenez», που στα γαλλικά σημαίνει «πιάνω», ενώ έριχναν την μπάλα.

Μέσα στους επόμενους αιώνες, η δημοτικότητα του παιχνιδιού αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο, με την εμβέλειά του να εξαπλώνεται πέρα από τα τείχη των μοναστηριών για να το αγκαλιάσει πραγματικά η αριστοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι από τον 13ο αιώνα υπήρχαν ακόμα και 1,800 κλειστά γήπεδα. Το παιχνίδι έγινε τόσο δημοφιλές που πολλά μέλη της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα, καθώς και του Βασιλιά Λουδοβίκου IV, προσπάθησαν να απαγορεύσουν το παιχνίδι, αν και δεν τα κατάφεραν.

Σύντομα εξαπλώθηκε στην Αγγλία, όπου οι Henry VII και Henry VIII, όντας μανιώδεις οπαδοί, ανέθεσαν την κατασκευή πολλών γηπέδων σε όλη τη χώρα. Το γήπεδο στο Hampton Court Palace που κατασκευάστηκε το 1625 σώζεται μέχρι σήμερα.

Όσο πιο δημοφιλές γινόταν το τένις, τόσο εξελισσόταν στο μεταξύ. Τα υπαίθρια γήπεδα άρχισαν να μετατρέπονται σε κλειστά, ενώ οι μπάλες που αρχικά ήταν ξύλινες έδωσαν τη θέση τους σε άλλες, δερμάτινες, γεμισμένες με ένα μαλακό υλικό. Το 1500, εμφανίστηκε η ξύλινη ρακέτα με δίχτυ από έντερο προβάτου η οποία μπήκε σε κοινή χρήση, καθώς και μία μπάλα από φελλό.

Λόγω της μακριάς ιστορίας του, το τένις ήταν πολύ διαφορετικό τότε από αυτό που ξέρουμε σήμερα. Ο τρόπος που παιζόταν, οι συνήθειες αλλά και οι κανόνες έχουν αλλάξει σχεδόν ολοκληρωτικά. Σήμερα δεν είναι μόνο ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο, αλλά συγκαταλέγεται και μεταξύ των πιο προσοδοφόρων.

Ο εξοπλισμός έχει επίσης εξελιχθεί άρδην, και σήμερα, είναι πιο εξεζητημένος και τεχνολογικά εξελιγμένος από ποτέ. Για καλή μας τύχη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και ακριβός.  Μπορούμε να βρούμε μέχρι και τις πιο επώνυμες ρακέτες, όπως τις ρακέτες Wilson, σε πολύ καλές τιμές.

 

Originally posted 2016-05-12 13:16:21.