8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

March 30, 2023

author:

Parenting.gr

8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι μια γιορτή που τιμά τις εργαζόμενες γυναίκες και τον αγώνα των γυναικών για τα δικαιώματά τους. Δεδομένου ότι η θέση των γυναικών στην ιστορία είναι σχετικά αδιευκρίνιστη, η ημέρα αυτή θα πρέπει να αποτελεί μια πραγματική πηγή υπερηφάνειας και έμπνευσης, αφού είναι ένας φόρος τιμής για τις δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις γυναικών που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ.

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργαζόμενες στον χώρο του ενδύματος στη Νέα Υόρκη, κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, 10ωρο και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. Πενήντα ένα χρόνια αργότερα, στις 8 Μαρτίου του 1908, συνάδελφοί τους στη Νέα Υόρκη απέργησαν και πάλι, τιμώντας την ημέρα και απαιτώντας εκλογικά δικαιώματα καθώς και στον τερματισμό της εκμετάλλευσης των εργατών και της παιδικής εργασίας.

Το 1910 κατά τη Δεύτερη Διεθνή, ένα παγκόσμιο συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος, Γερμανίδα σοσιαλίστρια Κλάρα Τσέτκιν, πρότεινε η 8η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προς τιμήν των διαδηλώσεων των ΗΠΑ και προς τιμήν των γυναικών που εργάζονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχει κατηγορηθεί για αμφισβητήσιμες πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα διακρίσεις εις βάρος των ανδρών. Για παράδειγμα, το Tower Hamlets του Λονδίνου, απαγορεύει κάθε χρόνο την είσοδο σε μια από τις βιβλιοθήκες του σε όλους τους άνδρες για να «γιορτάσουν» οι γυναίκες την ημέρα. Έτσι, οι άνδρες αναγκάζονται να μεταφερθούν όλοι αλλού, αφού η απαγόρευση της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις αφορά ακόμα και τους άνδρες υπαλλήλους.

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας πυροδότησε βία στην Τεχεράνη, στις 4 Μαρτίου του 2007, όταν η αστυνομία χτύπησε εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο. Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες γυναίκες και κάποιες αφέθηκαν ελεύθερες μετά από αρκετές ημέρες απομόνωσης και ανάκρισης.

Σε κάθε περίπτωση, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ημέρα μνήμης και έμπνευσης για τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνία. Δυστυχώς, 1,5 αιώνα και πλέον από την απεργία της Νέας Υόρκης, τα αυτονόητα αυτά δικαιώματα δεν είναι ακόμα κατοχυρωμένα για τις γυναίκες, τόσο στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες όσο και στον Δυτικό κόσμο.

Originally posted 2015-03-07 04:51:49.