Η Ημέρα των Μουσείων
Eκπαίδευση Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Ημέρα των Μουσείων

January 5, 2020

author:

Parenting.gr

Η Ημέρα των Μουσείων

Interior_of_the_New_Acropolis_Museum_1Σε κάθε χώρα που ταξιδεύουμε λίγο ή πολύ οργανώνουμε μια επίσκεψη στα τοπικά μουσεία. Είναι πολύ σύνηθες να μαθαίνουμε γι’ αυτά και να πηγαίνουμε να βλέπουμε τα διάφορα εκθέματα ή για μια γρήγορη βόλτα ώστε να μην πούμε ότι δεν πήγαμε είτε για μια μεγάλη βόλτα γιατί πολλές φορές είναι ενδιαφέρουσες οι συλλογές τους και πραγματικά αξίζουν το χρόνο μας!

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου που καθιερώθηκε το 1977 Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών για την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών,  θελήσαμε να ψάξουμε λίγο περισσότερο γι’ αυτούς τους χώρους που ίσως να προκαλούν και διαφωνίες κατά την εκδρομή μιας οικογένειας ή μιας παρέας!images (6)

Σύμφωνα με τον ορισμό του ICOM το Μουσείο είναι ένα ίδρυμα μόνιμο, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της, ανοικτό στο κοινό και το οποίο ερευνά, αποκτά, συντηρεί, γνωστοποιεί και κυρίως εκθέτει τις υλικές μαρτυρίες του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Ο ορισμός του μουσείου δεν ήταν ίδιος σε όλες τις εποχές, πράγμα που δείχνει την ιστορικότητα του θεσμού. Η πρώτη σημασία της λέξης μουσείο ήταν το τέμενος, ο ναός ο αφιερωμένος στις Μούσες όπου καλλιεργούνταν οι τέχνες, τα γράμματα, η μουσική, η ποίηση, η φιλοσοφία και ο χορός. Θεωρείται επίσης ως μια συνέχεια των ιδιωτικών συλλογών των ευγενών που είχαν έργα τέχνης ενώ στον Μεσαίωνα το μουσείο είχε συνδεθεί με την εκκλησία και τους καθεδρικούς ναούς.

Ο όρος που χρησιμοποιούμε σήμερα ξεκίνησε από την Αναγέννηση όπου οι ηγεμόνες θέλησαν να προβάλλουν τα πλούτη τους και τη συλλογή τους σε συγκεκριμένο κοινό και την εποχή του Διαφωτισμό πλέον τα μουσεία από ιδιωτικά γίνονται δημόσια.

Πλέον υπάρχουν μουσεία σε όλον τον κόσμο με συλλογές και εκθέματα για όλους τους τομείς. Ο ρόλος των μουσείων στη μόρφωση και στην παιδεία μας είναι πολύ σημαντικός καθώς μας φέρνει σε επικοινωνία με τα αρχέτυπα του πολιτισμού μας και τους προγόνους, μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε ήθη κι έθιμα άλλων πολιτισμών και λαών χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες, και μας δίνουν κίνητρο για περισσότερη γνώση .kids-at-museum

Μια συλλογή ή ένα έκθεμα ενός μουσείου μπορεί πάντα να λειτουργήσει ως εργαλείο εκπαίδευσης για τα παιδιά μας και για εμάς τους ιδίους και να γίνει το έναυσμα για βαθύτερη κατανόηση σε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει!

Βρες το Μουσείο που σου αρέσει και οργάνωσε μια επίσκεψη τη Δευτέρα 18 Μαΐου που έχουν όλα τα Μουσεία ελεύθερη είσοδο!

Διάβασε επίσης: 25 περίεργα Μουσεία

Originally posted 2015-05-18 04:30:31.