Η επιλογή και η φροντίδα της πιπίλας
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Η επιλογή και η φροντίδα της πιπίλας

September 8, 2018

author:

Parenting.gr

Η επιλογή και η φροντίδα της πιπίλας

Πώς θα επιλέξω τη σωστή πιπίλα;

Οι πιπίλες κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και σχημάτων θηλής. Αν είστε στο ξεκίνημα, καλύτερα να αγοράσετε ένα ζευγάρι από διαφορετικά στυλ – ίσως μια με το κλασικό στρογγυλό σχήμα θηλής και μία από με “ορθοδοντικό” σχήμα και να δείτε εάν το μωρό έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη τα οποίο σχετίζονται με την ηλικία του μωρού.

Όποια κι εάν είναι το κατάλληλο μέγεθος και στυλ για το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο που θα αγοράσετε είναι ανθεκτικό, δεν σπάει εύκολα κι έχει αρκετά μεγάλη βάση, τόση ώστε το μωρό να μην μπορεί να βάλει ολόκληρη την πιπίλα στο στόμα του. Η βάση θα πρέπει να έχει οπές αερισμού που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα. Χωρίς αυτές τις τρύπες, το σάλιο του μωρού θα μαζεύεται πίσω από τη βάση, προκαλώντας δερματικά εξανθήματα ή ερεθισμούς.

Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ της θηλής από λάτεξ ή από σιλικόνη. Οι θηλές σιλικόνης είναι η πιο γερές, καθαρίζονται πιο εύκολα και δεν διατηρούν τις οσμές. Αλλά το μωρό, μάλλον θα νιώθει πιο μαλακή στο στόμα του τη θηλή από λάτεξ. Το λάτεξ είναι πιο ελαστικό, αλλά επειδή είναι πιο μαλακό, φθείρεται γρηγορότερα. Θα πρέπει να αποφύγετε το λατέξ, εάν για οποιοδήποτε λόγο, πιστεύετε ότι το μωρό έχει αλλεργία στο λατέξ.

Πότε θα πρέπει να αντικαταστήσω μια πιπίλα;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο έντονα και συχνά την χρησιμοποιεί το παιδί και από την ηλικία της πιπίλας. Θα πρέπει να ελέγχετε συχνά για αποχρωματισμούς, τρύπες και σχισίματα στη θηλή αλλά και γενικότερα να ελέγχετε την ποιότητα τους.  Οι πιπίλες δεν είναι πολύ ακριβές, γι ‘αυτό είναι προτιμότερο να τις αλλάζετε αμέσως μόλις εμφανίσουν σημάδια φθοράς.

Πώς θα καθαρίζω τις πιπίλες του μωρού μου;

Πριν από την πρώτη χρήση, θα πρέπει να πλύνετε καλά την πιπίλα με νερό και σαπούνι και φυσικά να ξεπλύνετε καλά τα σαπούνια. Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης είναι καλό, να τη βράζετε για 5′ για να απαλλαγεί από τυχόν υπολείμματα χημικών. Οι πιπίλες σιλικόνης μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων (στο πάνω ράφι) τακτικά, αλλά πιπίλες από λάτεξ συνήθως δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Για την πρόληψη εμφάνισης μύκητα, είναι καλή ιδέα να βυθίζετε την πιπίλα σε λευκό ξύδι αραιωμένο με νερό για λίγα λεπτά, μια φορά την ημέρα. Μετά θα πρέπει να ξεπλένεται καλά και να μένει στον αέρα για να στεγνώσει. Αν η πιπίλα πέσει στο πάτωμα, καλό είναι να την ξεπλύνετε με ζεστό νερό πριν τη ξαναδώσετε στο μωρό.  Μην την ξεπλύνετε στο στόμα σας ή με το σάλιο σας.  Εάν είστε έξω και πέσει στο δρόμο, είναι προτιμότερο να την καθαρίσετε με μωρομάντηλο πάρα να τη βάλετε στο στόμα σας. Σε κάθε περίπτωση το σωστό είναι να έχετε και μία δεύτερη μαζί σας, για κάθε ενδεχόμενο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Μην προσπαθήσετε ποτέ να διαμορφώσετε αυτοσχέδια πιπίλα! Το να στερεώσετε μια θηλή σε ένα πλαστικό καπάκι από μπουκάλι, για παράδειγμα, είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί να αποσπαστεί η θηλή, βάζοντας σε κίνδυνο το μωρό.

Μην χρησιμοποιήσετε σπάγκο ή κορδέλα για να κρεμάσετε την πιπίλα γύρω από το λαιμό του μωρού – υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού.

Μην βουτάτε την πιπίλα του μωρού σε τρόφιμα – και ιδιαίτερα σε γλυκά, γιατί μπορεί να προκληθούν φθορές. Ειδικά το μέλι, δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας μικρότερα από ενός έτους, διότι μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, μια δυνητικά θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση.

Διάβασε ακόμα: Πιπίλα stop! 8 tips για να απαλλαγείτε μια ώρα αρχύτερα!

Originally posted 2014-11-23 04:46:20.